Column: Lafeber tatoeage op mijn bil

18 januari 2019 Redactie GOLF.NL
Nu Joost Luiten deze week in Abu Dhabi zijn eerste toernooi van 2019 speelt, is het golfjaar voor ons in Nederland echt begonnen. Gerard Louter doet in een column een aantal gewaagde en een paar minder gewaagde voorspellingen.

1. Joost Luiten top-50?

Vorige week dinsdag op de Els Club in Dubai konden we met GOLF.NL een hele dag instructie filmen met Joost Luiten (‘Oefenen met Joost’, ‘Trainen met Joost’ en ‘De Challenge van Joost’, binnenkort op deze site te zien). Bij GOLF.NL proberen we als het even kan instructie vooral ook af te stemmen op de hoge handicappers, verreweg de grootste groep golfers. Joost vond dat niet altijd makkelijk. ‘Ik doe eigenlijk niks anders dan hoge handicappers, ik doe het alleen een tikkie beter.’ Een heel erg veel tikkie beter. Momenteel zijn er 117 golfers die het nog een tikkie beter doen dan Luiten en hoger op de wereldranglijst staan. Dat moeten er wat Joost betreft snel minder worden. ‘Terug de top-50 in van de wereldranglijst is een van mijn belangrijkste doelen voor dit jaar.’ Gaat dat lukken? 

De hoogste notering van Luiten ooit was plek 28, eind november 2014. Op 12 juli 2015 zakte hij na het missen van de cut in het Brits Open van de 48ste naar de 52ste plaats en sindsdien heeft Joost de top-50 niet meer gehaald. In de ruim 3,5 jaar die verstreken hebben zich tal van jonge spelers aangediend die Joost voorbij zijn geraasd. Bryson Dechambeau was eind 2015 nummer 661, nu nummer 5.  Xander Schauffelle was 1711 en is deze week zesde. John Rham ging van 585 naar nu plek 7. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Tiger Woods is terug aan de top en veel oudgedienden – denk aan Phil Mickelson en Lee Westwood die allebei wonnen in 2018 - doen voorlopig ook nog geen stap terug. Kortom, de concurrentie is moordend. Vooralsnog heeft Luiten zich niet gekwalificeerd voor de World Golf Championships in februari en maart, The Players en de Masters, de grote toernooien waar veel punten te verdienen zijn. Als je bent aangewezen op de kleinere toernooien van de European Tour is serieus stijgen op de wereldranglijst lastig.

Uitgaande van de huidige situatie waarin Luiten veel grote toernooien niet kan spelen deze voorspelling: de top-50 gaat net niet lukken, eind 2019 staat Joost rond plek 60 op de wereldranglijst. (Deze column heb ik getikt een dag voor de geweldige derde plaats van Luiten in Abu Dhabi. De verleiding bovenstaande voorspelling nu even aan te passen voel ik zeker maar dat zou heel erg slap zijn. Ik zeg nog steeds ergens rond plek 60 eind 2019).

Voorspelling II: Joost wint in 2019 voor de zevende keer op de European Tour. Luiten een beetje kennende kiest hij voor die overwinning een passend toernooi uit: het honderdste KLM Open op The International.

2. Maarten Lafeber top-100?

Gaat er dit jaar eindelijk weer een Nederlandse golfer promotie afdwingen naar de European Tour? Het wordt na al die jaren alleen Luiten op het hoogste niveau steeds moeilijker daar nog in te geloven. Maar we moeten altijd proberen optimistisch te blijven en niemand geeft wat dat betreft beter het voorbeeld dan Maarten Lafeber. Op de site van onze vrienden van Golfers Magazine zei Lafeber een paar weken terug in een interview: ‘Ik denk dat ik het nog steeds in mij heb om op de Europese Tour te spelen. Ik zal nooit meer een top-50 speler worden, maar tot de beste honderd van de Tour moet ik toch kunnen behoren. Zeker nu ik weer fit ben.’ Als dat niet optimistisch is! Als golfstukjesschrijver heb ik Lafeber in zijn beste jaren van heel nabij gevolgd. Prachtige golfer, mooie carrière met een zege in het KLM Open (2003) en vijftien jaar spelen op de European Tour. Maar in de herfst van zijn loopbaan nog eens eindigen in de top-100 van de Race to Dubai? De kans daarop acht ik ongeveer net zo groot als dat alle partijen in Groot-Brittannië het honderd procent eens worden over de Brexit. 

Lafeber is behalve Tourspeler ook nog bondscoach bij de NGF, hij is inmiddels 44 jaar en kampte vorig jaar langdurig met een rugblessure. Nu is hij naar eigen zeggen weer fit en lonkt de top-100 in de Race to Dubai. Ik heb Lafeber de golfer echt hoog zitten, ik bewonder zijn doorzettingsvermogen en de onverminderde liefde voor het spel, maar er is ook nog zoiets als de realiteit. Eind 2013 viel Lafeber van de European Tour af en sindsdien is het vooral ploeteren. De concurrentie op de Tour is groter dan ooit vandaar deze voorspelling voor 2019, 2020, 2021 en de jaren daarna: Maarten Lafeber gaat nooit meer in de top-100 eindigen van de Race to Dubai. Als hij daar wel in slaagt zou ik dat zo onvoorstelbaar knap vinden dat ik hier, vrij naar Ryder Cup-captain Thomas Björn, wel een belofte durf te doen: Björn hield woord door na de zege op Le Golf National een tatoeage te laten aanbrengen op zijn linkerbil met de uitslag van de Ryder Cup (zie foto boven). Ik zal als Lafeber ooit nog in de top-100 eindigt van de Race to Dubai ook een tatoeage laten plaatsen op mijn bil. MLRacetoDubai100, zoiets zal het dan worden, maar Maarten mag natuurlijk meebeslissen over het definitieve ontwerp en of we voor links of rechts gaan.

Voorspelling II: ik ben aangestoken door het optimisme van Lafeber en voorspel dat Daan Huizing dit jaar wél promotie afdwingt naar de European Tour.

Anne van Dam top-25?

Na het filmen van de instructie met Joost Luiten in Dubai gingen we twee dagen naar Abu Dhabi voor een uitgebreide reportage over Anne van Dam (ook binnenkort op deze site te zien). Iedereen die we spraken over Anne, zei hetzelfde: ze heeft alles in huis om een wereldtopper te worden. De ster van Anne stijgt razendsnel, ook in Amerika. Curtis Strange, tweevoudig winnaar van het US Open, voormalig Ryder Cup-captain en nu golfcommentaar, twitterde deze week na het zien van de swing van Anne: ‘One of the finest swings in golf.’ 

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

In de reportage over Anne zegt Catriona Matthew, de Solheim Cup-captain: ‘Anne kan met haar verre drives dominant worden op de LPGA en majors winnen.’ Dit jaar speelt Van Dam voornamelijk op de LPGA Tour. De concurrentie op dat circuit is vele malen groter dan op de Ladies European Tour, maar met haar machtige drives kan Anne ook op de LPGA heel snel een sensatie worden. De verwachtingen zijn in ieder geval torenhoog. Anne moet zich daar niets van aantrekken, zich vooral niet gek laten maken, maar wij mogen volop dromen van een Nederlandse wereldtopper met een van de beste swings in golf.

Voorspelling: Anne eindigt in haar debuutjaar op de LPGA in de top-25 van de jaarranglijst en ze doet in één van de vijf majors tot het einde mee om de zege.

Voorspelling II, niet heel gewaagd: Anne speelt in september in de Solheim Cup. 


}