Will Besseling in het KLM Open 2017
Will Besseling in het KLM Open 2017
Beeld: Golfsupport.nl

Column: In het nadeel...

19 september 2017 Redactie GOLF.NL
In zijn column vraagt Gerard Louter zich af hoe het nu kan dat spelers als Wil Besseling en Daan Huizing de cut halen in het KLM Open terwijl ze geen deuk in een pakkie boter slaan op de Challenge Tour.

Wil Besseling wordt zo onderhand een golfend enigma. De 31-jarige Noord-Hollander werd met een twintigste plaats de beste Nederlander in het KLM Open. Vijf jaar achtereen heeft Besseling nu de cut gehaald in het KLM Open. 

Zo goed presteren in een toernooi op de European Tour, maar op de Challenge Tour al een paar jaar nauwelijks een deuk in een pakkie boter slaan. Dit jaar – vijftien toernooien gespeeld en nog geen 15.000 euro prijzengeld verdiend – lijkt ook weer op een deceptie uit te draaien. 

Waarom kan Besseling het wel op de European Tour en niet op de Challenge Tour waar de concurrentie toch echt een heel stuk minder groot is? Ik vind het een raadsel. Zelf heeft golfend enigma Besseling wél een verklaring. De banen op de Challenge Tour zijn veel makkelijker geprepareerd en dat is erg in zijn nadeel want hij moet het vooral hebben van sterk lang spel.

Makkelijke banen

Daan Huizing deed het met een 38ste plaats in het KLM Open ook prima. Net als Besseling heeft Huizing het moeilijk op de Challenge Tour. En net als Besseling denkt hij dat het komt door de te makkelijke banen. “Op de Challenge Tour kun je de bal overal naartoe slaan, je komt er toch wel mee weg. Op dat soort banen komen golfers met een andere speelstijl bovendrijven.” 

Hebben de mannen een punt? Ik heb er als golfstukjesschrijver zo mijn ideeën over, maar als Padraig Harrington, winnaar van drie majors, er iets over wil zeggen, dan heeft dat misschien net iets meer gewicht. De Ier speelde de laatste ronde van het KLM Open in een flight met Huizing. Toen ik hem na die ronde vroeg of hij snapte wat de Nederlanders bedoelden, kwam er eerst een schamper lachje, toen schudde hij zijn hoofd en daarna zei Harrington: “I don’t think much of that” (vrij vertaald: ik vind het een beetje onzin).

Harrington vervolgde: “Je moet als golfer gewoon iedereen verslaan, ongeacht op wat voor soort baan je speelt en wat de omstandigheden die dag zijn. Uiteindelijk is het heel simpel, als je goed genoeg bent red je het op de Challenge Tour, de European Tour, maakt niet uit welke Tour.” Harrington is niet alleen één van de succesvolste Europese golfers ooit, hij is ook geobsedeerd door golf en heeft over alles wat het spel te bieden heeft, goed nagedacht. De 46-jarige Ier had nog een gratis tip voor de Nederlanders: veel oefenrondjes spelen op heel makkelijke banen, dan ga je op de Challenge Tour vanzelf ook 65, 64 en misschien wel een keer 63 maken.

Geloof

Ik hoop dat Besseling en Huizing iets doen met die tip van Harrington. Meer nog hoop ik dat ze ophouden met dat gezever over te makkelijke banen. Er zit heus wel iets in, maar als je voortdurend zegt en denkt dat je zo in het nadeel bent, ga je er op den duur nog in geloven ook. Een echt goede ballstriker wint ook op makkelijke banen, gewoon de bal heel dicht bij de hole slaan. Diep van binnen geloven dat je 63 kunt maken, en misschien wel 62 of 61, daar begint het mee. Niet met denken dat je zo in het nadeel bent, daar eindigen carrières vaak mee, op een Tour waar je helemaal niet wilt zijn. Kom op mannen, vlaggen aanvallen, birdies en eagles maken, dan speel je voor je het weet week in week uit op die heerlijk moeilijke banen van de European Tour.