Clubhuis Royal Golf Club de Fagnes in Spa
Clubhuis Royal Golf Club de Fagnes in Spa

Column: De waarde van golf

25 april 2019 Redactie GOLF.NL
Wat is volgens Gerard Louter de waarde van golf?
De NGF heeft onderzoek laten uitvoeren naar de economische, sociale en ecologische waarde van golf. De uitkomsten van dat onderzoek zijn heel interessant, maar een van de uitkomsten is ook de niet zo verrassende constatering dat het met het imago van golf nog altijd tamelijk beroerd gesteld is. ‘Het beeld bestaat dat de sport met name beoefend wordt door rijke en oudere mensen…’. Een imago veranderen duurt nu eenmaal heel erg lang. Misschien dat golf tegen de tijd dat ik oud en rijk ben, eindelijk gezien zal worden als een sport voor iedereen. Dat de economische, sociale en ecologische waarde van golf groot is, dat valt na het onderzoek zelfs door de meest fervente golfhaters moeilijk te ontkennen. Golf draagt ontegenzeggelijk bij aan natuurontwikkeling en de toegevoegde waarde van golf in economisch opzicht wordt geraamd op een slordige 446 miljoen euro. Onmogelijk in centen uit te drukken is de belangrijkste waarde van golf, de sociale. Golf is gezond en leidt tot veel interactie met andere mensen en dat verhoogt het gevoel van geluk en de eigenwaarde.
Golf is een individuele sport, maar zonder medespelers is golf zo goed als waardeloos. 

Mijn eigenwaarde is zelden zo laag geweest als op een golfbaan. Een volledig mislukte afslag voor een bomvol terras, de verschrikkelijke shank die altijd onaangekondigd zijn voor het zelfvertrouwen vernietigende werk doet, op zulke schaamtevolle momenten wil je het liefst zo diep mogelijk in een potbunker wegduiken. Gelukkig staan er tegenover die getopte drives veel meer momenten van grote gelukzaligheid. Een ijzer 7 van een meter of 140 zo perfect raken dat je nauwelijks weerstand voelt, het witte balletje klieft machtig door de blauwe lucht, lijkt aan het einde van zijn reis een fractie van een seconde stil te hangen boven de green en valt dan met twee zachte vreugdehupjes dood bij de vlag. Dat had Tiger niet beter gekund!, roepen je golfvrienden enthousiast en je eigenwaarde schiet door het dak. Golf is een individuele sport, maar zonder medespelers is golf zo goed als waardeloos. Met elkaar meeleven tijdens een rondje, een flightgenoot die na een paar rampzalige holes moedeloos over de fairway slentert proberen op te beuren, genieten als die flightgenoot vervolgens een prachtbal slaat, het ware golfgeluksgevoel ervaar je alleen in het bijzijn van anderen.

Dertig jaar geleden ging mijn vader, hij was nog maar net 58, met de VUT (voor de jongere lezertjes die waarschijnlijk tot hun 75ste moeten doorwerken, op je 58ste stoppen was in die tijd heel gewoon). Fijn voor mijn vader, maar als gezin maakten we ons toch een klein beetje zorgen. Hoe ging deze man zonder echte hobby’s de dagen vullen? We kochten een golfsetje en het wonder geschiedde. Mijn vader, nog nooit ergens echt fanatiek in geweest, niet in zijn werk, niet in zijn huwelijk, werd compleet gegrepen door golf. Heel veel rondjes hebben we samen gespeeld. Nu is mijn vader 88, hij leunt niet meer op een putter maar op een rollator.

Gezamenlijke golfherinneringen gaan er niet meer bijkomen. Terwijl ik dit tik dwalen mijn gedachten af naar Spa, de heerlijke Royal Golf Club des Fagnes, waar we een periode lang jaarlijks speelden, mijn twee oudere en niet zo rijke broers, een groepje vrienden en mijn vader. Alleen al over die uitstapjes naar Spa zou ik een proefschrift kunnen schrijven over de enorme sociale waarde van golf. Onbetaalbaar.

Lees meer over

Column Gerard Louter