daan Huizing Qualifying School
Daan Huizing op dag 5 van de finale
Beeld: Golfsupport.nl

Column: Fin-Ned: 5-1

15 november 2018 Redactie GOLF.NL
Dat landen als Italië, België en Denemarken met veel minder geregistreerde golfers meer spelers hebben op de European Tour dan Nederland, daar was Gerard Louter aan gewend geraakt. Maar nu ook Finland?! Louter schreef er een column over.

Wat hebben Tapio Pulkkanen, Kallo Samooja, Mikko Ilonen, Kim Koivu en Mikko Korhonen met elkaar gemeen? Het zijn mannen, ze komen uit Finland en in het nieuwe seizoen spelen ze alle vijf op de European Tour. Italië, België, Denemarken, ik was er aan gewend geraakt dat die landen met veel minder geregistreerde golfers meer spelers hebben op het hoogste niveau dan Nederland. Nu worden we als golfland ook al in ons hemd gezet door Finland! Er wonen ongeveer 5,5 miljoen mensen in Finland en van een ideaal golfklimaat kun je nou niet echt spreken. Een groot deel van het land is meer dan de helft van het jaar bedekt met sneeuw en aan de donkere winters lijkt geen einde te komen. Niet verwonderlijk dat flink wat Finnen lijden aan drankzucht en depressies. 

Slechts 5,5 miljoen inwoners, een belabberd klimaat voor golf, alcoholisme en depressies als nationale volksziektes en toch vijf golfers op de European Tour tegenover die ene Joost Luiten bij ons. Je zou er als Nederlandse golfstukjesschrijver die snakt naar meer landgenoten op de Tour bijna een depressie van krijgen. Nu duidelijk is dat Daan Huizing er tijdens de slotronde van de Qualifying School niet in is geslaagd speelrecht te veroveren op de European Tour, gaan we in 2019 een treurigstemmend lustrum beleven: vijf jaar Joost Luiten als enige Nederlander op de European Tour. Huizing was in 2014 de laatste landgenoot die Luiten gezelschap hield op het hoogste niveau.

'Poehhh man'

Twee weken terug tijdens het slottoernooi van de Challenge Tour leek diezelfde Huizing promotie naar de European Tour te bewerkstelligen. In een toenemende staat van opwinding volgde ik achter mijn laptop de live-scoring. Na de prachtige birdie van Huizing op hole 16 wist ik het zeker: dit ging helemaal goedkomen. Te vroeg gejuicht. Een donkerzwart vakje met daarin een witte 6 doemt op bij hole 17: dubbel bogey! Als Nederlandse golfstukjesschrijver die snakt naar meer landgenoten op de European Tour zou je er spontaan van aan de drank gaan. De onfortuinlijke Huizing kon ook wel een opkikkertje gebruiken. ‘Poehhh man, heel pijnlijk dit, zo kort voor het einde. Inderdaad alles gegeven, keihard geknokt, alles er uit gehaald wat erin zat, het was een heel mooie week. Op die ene hole na…’ Die reactie stuurde Huizing op mijn appje waarin ik iets van bemoedigende woorden had proberen te vinden. ‘Op die ene hole na…’, ik had oprecht te doen met Huizing. Goeie golfer, slimme en aardige jongen die altijd open en eerlijk vertelt wat er goed of fout is gegaan. Veel tijd om de mentale scherven van die dubbel bogey bijeen te rapen had Huizing niet, een paar dagen later moest hij al door naar de Qualifying School.

Lapland

Darius van Driel kon die Qualifying School finale ook spelen, maar hij zag er vanaf. 'De kaart die je kan verdienen op Q School is in mijn ogen niet veel waard. Vanwege de medical exemptions schuift alles op en heb je op Q-School alleen iets aan plaats 1 tot 8. Daarnaast voelt mijn lichaam stijf en wil ik bouwen voor het nieuwe seizoen op de Challenge Tour, het circuit waar ik het moet doen', aldus Van Driel op GOLF.NL. Misschien dat er in het Finse deel van Lapland begrip was voor die beslissing van Van Driel, in het Nederlandse golfwereldje werd vooral met verbijstering gereageerd. ‘Iedere kans, hoe klein ook, om de European Tour te halen moet je met beide handen aangrijpen!’ 

De 2019 speelkalender van de Challenge Tour is nog niet uit, maar eerder dan eind maart zal het nieuwe seizoen zeker niet aanvangen. Van Driel had na de Qualifying School alle tijd gehad om uit te rusten en fysiek topfit aan het nieuwe seizoen te beginnen. Daarom snap ook ik zijn beslissing niet. Maar Van Driel is een beetje een buitenbeentje die altijd zijn eigen plan trekt en zich heel weinig aantrekt van wat anderen in het golfwereldje doen of vinden. Als Van Driel over een kleine twaalf maanden na een topseizoen op de Challenge Tour een kaart verovert voor de European Tour bewijst hij zijn gelijk. Dat gaan we zien, nu wil ik z.s.m. naar Finland. Niet voor de pakweg 188.000 meren en meertjes in het land, ook niet omdat er sprake blijkt te zijn van een flink vrouwenoverschot, maar wel om uit te zoeken wat in hemelsnaam het geheim is van het succesvolle golfland Finland en wat wij in Nederland daarvan kunnen leren. 

Columns Gerard Louter

Clubhuis Royal Golf Club de Fagnes in Spa
Column: De waarde van golf
25 apr
Column: Lafeber tatoeage op mijn bil
18 jan
daan Huizing Qualifying School
Column: Fin-Ned: 5-1
15 nov
Column: Caddie worden voor Luiten
13 okt
Jerry Ji 2de in EK
Column: Genoeg troost zonder Joost
12 sep
Column: Het lichaam van Luiten
06 jul
Column: Bosch strikt zijn veters
25 jun
Marianne Timmer op de golfbaan
Column: Onzekere golfvrouwen
13 jun
Column: Luiten, de pols & de reacties
06 jun
GolfSixes 2018
Column: Wanhopig golf
16 mei
Column: Hard werken in golf
25 apr
Column: Anne van Dam en de clicks
14 dec
Column: Respect Joost
17 nov
Column: Een bogey leren haten
19 okt
Will Besseling in het KLM Open 2017
Column: In het nadeel...
19 sep
Column: De golfvrouw heeft de sleutel
08 sep
Column: de reis van Daan Huizing
17 aug
Column: 2,50 euro voor een Ladies Open
04 aug
Column: Luiten en de kritiek
06 jul
Column: Schrijf geschiedenis Maarten!
30 jun
Column: Het nationale golfhitteplan
22 jun
belgie
Column: Uitwijken naar golfland België
09 jun
Column: Joost de Swingende Kwast
01 jun
Column: Geen heilige huisjes in golf
26 mei
Column: ‘Golfonwaardige taferelen’
11 mei
Column: Het (on)gelijk van Derksen
28 apr
Besseling poserend voor Linda
Column: Wil 'de leuke man' Besseling
22 mrt

Lees meer over

Column Gerard Louter