Zit er nog rek in bij Joost Luiten?
Beeld: Golfsupport.nl

Column: Luiten en de kritiek

6 juli 2017 Redactie GOLF.NL
In zijn wekelijkse column op GOLF.NL vraagt Gerard Louter zich af of er nog rek zit in de prestaties van 'prima subtopper' Joost Luiten.

Die dubbel-bogey 6 zondagmiddag van Joost Luiten na een bal in het water op de slothole van het Frans Open was voor een flink aantal golfvolgers kennelijk de druppel die de emmer deed overlopen. De teleurstelling, en soms ook duidelijk de ergernis over het dit jaar tegenvallende spel van de beste golfer van Nederland, moest geuit worden. In de mailbox van Ziggo Golf zag ik de reacties binnenstromen nadat Luiten zijn laatste ronde op Le Golf National in mineur had beëindigd. Het overgrote deel van die reacties is kernachtig samen te vatten: ‘Joost is een goede golfer maar voor de echte top komt hij gewoon tekort.’ (Vergelijkbare reacties lees je ook geregeld hier op GOLF.NL).

Ook opvallend: heel wat golfvolgers ergeren zich aan de in hun ogen kritiekloze benadering van Luiten door de commentatoren van Ziggo Golf en het Nederlandse golfjournaille. ‘Stop nou toch eens met die hoge verwachtingen wekken over spelen in de Ryder Cup en majors winnen! Luiten is een prima subtopper maar niet meer dan dat.’ 

Ik kan niet voor het Nederlandse golfjournaille praten, maar wil wel meteen toegeven dat ik mijn steentje heb bijgedragen als het gaat om het torenhoog opstuwen van de verwachtingen rond onze nationale golfheld Joosie Luiten. Maar de hoofdschuldige is toch vooral Luiten zelf. In 2013 eindigde hij met twee toernooioverwinningen als twaalfde in de Race to Dubai. In 2014 werd hij met een overwinning in het Wales Open elfde op die jaarranglijst van de European Tour. Ongekende prestaties voor een Nederlandse golfer. In 2014 kwam Luiten ook dicht bij een debuut in de Ryder Cup, zijn swing werd geroemd door internationale golfkenners. Vind je het dan gek dat het Nederlandse golfjournaille, dat net als al die golfvolgers snakt naar Hollands golfsucces, de verwachtingen flink opschroeft.

Aanklampen

Een nuchter feit is dat Luiten de gehoopte volgende stap niet heeft weten te maken. Een rol van betekenis spelen in majors of de World Golf Championships, tot op heden zat het er geen enkele keer in. Het jaar 2016 was met de winst in het KLM Open, negen top-10 plaatsen en een vijftiende plaats in de Race to Dubai wat mij betreft helemaal zo gek nog niet, maar ook van zulke cijfers zijn sommige Nederlandse golfvolgers niet meer onder de indruk. Dat krijg je als kritiekloze golfstukjesschrijvers de verwachtingen tot onrealistische proporties opblazen. 

Dit jaar gaat het moeizaam met Luiten. Eén schamele top-10 plaats in het zwak bezette Lyoness Open en een 76ste plaats op de wereldranglijst. Is de rek er uit? Moeten we accepteren dat progressie niet of nauwelijks meer mogelijk is? Met afstand de beste golfer die Nederland ooit heeft gekend, maar uiteindelijk toch niet meer dan ‘een prima subtopper?' 

Niet te ontkennen valt dat Luiten in sneltreinvaart voorbij is gestreefd door twintigers als Tommy Fleetwood, Thomas Pieters, Jon Rahm, Justin Thomas, Brooks Koepka, Daniel Berger en ga zo nog maar even door. Kan Luiten nog aanklampen en het gat verkleinen? Ik ga niet zeggen dat het onmogelijk is. Joost is pas 31, in theorie moeten zijn beste jaren nog komen. Maar de stap van ‘prima subtopper’ naar meedoen om de winst in de majors is wel ontzettend groot. 

Ik geloof niet dat Luiten in de grote toernooien niet kan omgaan met de druk, zoals in reacties ook wel wordt gesuggereerd. Op de homepage van zijn website staat prominent de tekst 'Onder druk presteer ik op mijn best'. Dat is volgens mij geen grootspraak. Je wint niet zomaar vijf toernooien op de European Tour, waaronder twee keer in eigen land waar de druk op Luiten extra groot is. Ik denk veel eerder dat op de extra moeilijk geprepareerde banen in de majors de zwakke plekken in het spel van Luiten worden blootgelegd.

Aan die zwakke plekken moet dus heel hard gewerkt worden. Vandaag begint onze beste golfer in het Iers Open aan een periode linksgolf, nou niet bepaald zijn favoriete spelletje. Laten we de verwachtingen voor het Iers Open en daarna het Brits Open daarom maar heel erg naar beneden bijstellen, kan het alleen maar meevallen. Ik zeg twee gemiste cuts, zeker als het hard gaat waaien. Als dat niet kritisch is.

Gerard Louter