Tip: Smeren, voor en tijdens de ronde!
Beeld: Gettyimages

Column: Het nationale golfhitteplan

22 juni 2017 Redactie GOLF.NL
In zijn wekelijkse column op GOLF.NL gaat Gerard Louter deze keer in op een aantal nuttige tips uit het 'golfhitteplan'.

Afgelopen woensdag moest ik voor het werk een rondje golf spelen op een mooie baan in het zuiden van het land. Gevaarlijk, want het was een graadje of dertig, maar ik ben er zoals het tot op heden laat aanzien zonder noemenswaardige kleerscheuren van afgekomen. Met dank aan het golfhitteplan. De temperaturen liepen deze week aardig op en dan is daar gelukkig het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met een nationaal hitteplan om zonnesteken en erger onheil te voorkomen. Hier op golf.nl, maar ook op golfersmagazine.nl, werden golfers door de ondraaglijke temperaturen geholpen met een golfvariant op het hitteplan. De ene tip in het golfhitteplan was nog beter en verrassender dan de andere.

Tip: ‘Draag lichte, luchtige kleding.’ Ik stond op het punt mijn donkergrijze wollen trui met clublogo aan te trekken, maar na het lezen van deze tip koos ik toch maar voor een dunne, witte polo. 

Tip: ‘Draag eventueel een korte broek.’ Ik was van plan mijn favoriete zwarte tweedbroek aan te doen, staat klassiek mooi bij die donkergrijze wollen trui, maar na dit advies stond ik toch echt in een charmant lichtblauw kort broekje op de eerste tee.

Tip: ‘Pas je starttijd aan, ’s ochtends vroeg of in de avond is het een stuk koeler dan in de middag.’ Klopt, schijnt al heel lang zo te zijn en het zal vermoedelijk ook nog wel even zo blijven.

Tip: ‘Heel veel drinken tijdens de ronde’. Dat treetje koud bier in mijn ijskast leek heel goed van pas te komen maar toen was daar helaas de volgende onverwachte tip…

Tip: ‘Vermijd alcohol.’ Zon, hitte, alcohol en over een golfbaan lopen, het blijkt volgens het golfhitteplan toch geen ideale combinatie. Dat treetje bier de ijskast in en toch maar water meenemen.

Tip: ‘Zoek de schaduw op.’ Voor wie het nog niet wist, in de schaduw is het koeler dan in de zon, ook op een golfbaan.

Golfcode oranje!

Een golfhitteplan, het zal ongetwijfeld nodig zijn in deze extreme tijden (golfcode oranje!). De goeie ouwe tip, ‘denk een beetje na als de temperaturen hoog oplopen’, is tegenwoordig kennelijk ook voor golfers niet meer voldoende. Daarom nog een paar wellicht nuttige tips van mijn kant:

Tip: Is het echt snikheet, ga niet golfen maar zwemmen.

Tip: Sta je toch op een golfbaan in de zinderende zon en begin je te duizelen, duik een waterhindernis in (op bepaalde banen in Florida is dat niet verstandig, maar de eerste krokodil op een Nederlandse golfbaan moet voor zover ik weet nog gesignaleerd worden).

Tip: Neem die wollen trui met clublogo mee. In het onbestendige Nederlandse klimaat kan het weer zo omslaan en voor je het weet heb je een verkoudheidje te pakken.

Tip: Smeer je heel goed in met zonnebrandcrème, voor en nog een paar keer tijdens de ronde. Deze tip heb ik gepikt van het golfhitteplan van golf.nl en golfersmagazine.nl. Had ik die tip jaren geleden maar gekregen, toen ik heel dom en onbeschermd op zonovergoten golfbanen liep en de UV-straling vrij spel had. Dan had ik nu die lelijke littekens op mijn voorheen zo mooie neusje niet. Sommige tips, hoe voor de hand liggend ook, moet je de golfertjes natuurlijk wél meegeven. Smeren! En doe een pet op!

Gerard Louter

}