De vlam sloeg in de pan op De Pan
Beeld: Golfsupport.nl

Column: ‘Golfonwaardige taferelen’

11 mei 2017 Redactie GOLF.NL
In een column gaat Gerard Louter van GOLF.NL in op een door het claimen van een hole uit de hand gelopen duel tussen de mannenteams van de Goyer en Noordwijk in de hoofdklasse van de NGF Competitie.

Ik was nog maar net aanbeland op mijn Portugese vakantieadres of het liep in Nederland golfland flink uit de klauwen. Wie het Nederlandse golf een beetje volgt weet ongetwijfeld waar ik het over heb. Vorige week zaterdag speelden de eerste mannenteams van de Goyer en de Noordwijkse tegen elkaar in de hoofdklasse van de NGF Competitie. Er stond in die wedstrijd op De Pan het nodige op het spel. Zowel Noordwijk als de Goyer maakte kans op het halen van de kruisfinale. 

Het werd een memorabel duel. Met nog één single in de baan was de stand 8-8. In die allesbeslissende partij stond het all square na hole 16. Hoe mooi wil je het hebben. Het werd nog beter. Op hole 17 sloeg de speler van Noordwijk zijn bal van een meter of honderd in de hole voor een spectaculaire eagle. Daarmee win je doorgaans de hole. Niet dit keer.

De speler van de Goyer claimde de hole omdat zijn Noordwijkse tegenstander onrechtmatig ‘geholpen’ zou zijn door zijn teamgenoten die meeliepen op de fairway. Die teamgenoten hadden hun speler voor zijn tweede slag namelijk advies gegeven (wat verboden is). Hoe dat advies luidde? In het kort: ‘Je kunt er voor gaan.’ Of de mededeling ‘je kunt er voor gaan’ geholpen heeft om de bal van honderd meter in de hole te slaan is discutabel. Zeker is dat door het claimen van de hole de vlam op De Pan in de pan sloeg.

Commotie

De emoties bij de spelers maar meer nog bij de supporters van de twee teams, doorgaans uiterst keurige en redelijke mensen met wollen V-halstruien met clublogo, liepen hoog op. Ooggetuigen (fijn om dat woord een keer te kunnen gebruiken in een stukje over golf) spraken van ‘ordinaire scheldpartijen’ en ‘golfonwaardige taferelen’. 

Ik zat gelukkig veilig op mijn vakantieadres in Portugal. Maar het was ongetwijfeld allesbehalve fraai wat zich op die bewuste zaterdag van 29 april op De Pan heeft afgespeeld. Er werd dan ook schande van gesproken. Op die manier een hole claimen, nee, zo horen we in golf niet met elkaar om te gaan. 

Ik vond alle ophef en commotie over het incident ergens ook wel weer geruststellend. Er is over en weer flink gescholden, maar – ooggetuigen bevestigen dit – er zijn geen klappen gevallen op De Pan. Iedereen is flink verhit maar heelhuids thuisgekomen. De verontwaardigde supporters van het uiteindelijk verliezende Noordwijk (lees hier de uitspraak van de NGF in deze zaak) hebben bij thuiskomt hun mooie badplaats niet gesloopt (een stad of dorp slopen is nog altijd voorbehouden aan gefrustreerde voetbalsupporters). 

Er spelen jaarlijks ongeveer 17.000 mensen in de NGF Competitie. Daar zitten heel wat fanatiekelingen bij die een bloedhekel hebben aan verliezen. Uit de hand loopt het zelden of nooit. Golf is in Nederland in relatief korte tijd hard gegroeid naar pakweg 375.000 geregistreerde spelers. Ik zie ze niet allemaal golfen, maar naar mijn weten wordt er bijna altijd en overal gespeeld gespeeld in wat we zo graag ‘the spirit of the game’ noemen. De snelle groei van golf is, zoals her en der werd gevreesd, niet gepaard gegaan met een toename van allerhande vervelende voorvallen. 

Claimcultuur

Daarom werd er ook zo verontwaardigd gereageerd na het incident op De Pan, we zijn dat soort schermutselingen niet gewend. Een amateurvoetballer die gemolesteerd wordt is nauwelijks nog nieuws, supporters van twee golfteams die elkaar alleen verbaal te lijf gaan is ongekend. Dat moet zo blijven. Daarom is aandacht voor het incident op De Pan ook goed. 

Die speler van De Goyer had na de spectaculaire uitgeholede slag van zijn tegenstander op hole 17 natuurlijk moeten zeggen: ‘Hé, dat advies krijgen was niet in de haak, maar wat een schitterende bal zeg, jouw hole uiteraard.’ Dat kon hij niet opbrengen. In het heetst van de strijd, terwijl het lot van zijn team afhing van zijn partij, gebruikte hij de golfregels op een verkeerde manier. 

Spijtig, op een claimcultuur in de golfcompetitie zit niemand te wachten. Maar aan de schandpaal hoeft die speler van de Goyer nu ook weer niet. Hij heeft zijn les ongetwijfeld geleerd. Twintig mei kun je die speler van de Goyer en zijn advies gevende teamgenoten trouwens aan het werk zien op De Gelpenberg in de kruisfinales van de hoofdklasse (een dag later is op dezelfde mooie baan in Drenthe de finale). De Haagsche, Houtrak en De Hoge Kleij zijn bij de mannen de andere halve finalisten. Ga kijken op De Gelpenberg, er wordt heel mooi golf gespeeld, sportief, in the spirit of the game. Zo gaat dat in Nederland golfland. Op een heel enkel ongelukkig keertje na dan.

Gerard Louter

}