Het laatste Ladies Open in 2015 op The International
Beeld: Golfsupport.nl

Column: 2,50 euro voor een Ladies Open

4 augustus 2017
In zijn column op GOLF.NL gaat Gerard Louter in op het ontbreken van een Ladies Open in Nederland. En hij heeft een simpele en goedkope oplossing om het toernooi terug op de kalender te krijgen.

Anne van Dam speelt deze week een golftoernooi. Dat lijkt misschien een vreemde openingszin van deze column want Anne Van Dam is Tourprofessional en dan is het de normaalste zaak van de wereld dat je golftoernooien speelt. Nou, niet als je, zoals de 21-jarige Nederlandse, actief bent op de Ladies European Tour. Door het wegvallen van sponsors is het aantal toernooien op dat circuit schrikbarend laag. Het Brits Open van deze week is voor Van Dam pas het zesde toernooi dit jaar. Het volgende toernooi na het Brits Open, het Evian Championship, staat half september pas weer op de agenda. De Ladies European Tour verkeert in heel zwaar weer (lees vooral dit erg goede artikel van de Engelse golfjournalist Matt Cooper). 

Een Ladies Open in Nederland is er ook niet meer. De laatste editie werd gespeeld in 2015. Christel Boeljon begon de slotronde op The International als koploper. Een Nederlandse die een grote kans heeft het Open in eigen land te winnen, dat gaat een heel drukke boel worden dacht ik. Ik schat dat ongeveer 367 mensen Boeljon die zondag zagen winnen op de aan Schiphol grenzende baan, en dan tel ik de ouders van Boeljon, de vrijwilligers, een paar journalisten en de nieuwsgierig naar beneden turende inzittenden van een laag overscherend vliegtuigje maar even mee. 

Het Ladies Open heeft na die editie van 2015 plaats moeten maken voor de ING Private Banking Golf Week, een heel ander evenement. Daar kun je van alles van vinden, maar kennelijk zien sponsors geen heil in een Ladies Open. Gezien de teleurstellende belangstelling – van toeschouwers en van de media – voor de overwinning van Boeljon in eigen land, kan je het die geldschieters niet eens kwalijk nemen. Een Ladies Open levert een sponsor heel weinig op (hetzelfde geldt helaas voor een toernooi van de Challenge Tour).

Vijf ton

Maar er moet wel een Ladies Open komen in Nederland, en het liefst snel ook. Voor Anne van Dam en de kwakkelende Ladies European Tour zou een Dutch Open heel fijn zijn, maar zeker ook voor de schaarse jonge Nederlandse talenten die belangrijke speelervaring kunnen opdoen. Een Ladies Open is ook een signaal dat we in Nederland, ondanks die beschamende 367 toeschouwers bij de overwinning van Boeljon in 2015, vrouwentopgolf wel degelijk belangrijk vinden.

Ook als sponsors het laten afweten is er een simpele en goedkope manier om een Dutch Ladies Open te realiseren. Toen Frankrijk overwoog zich kandidaat te stellen voor de organisatie van de Ryder Cup, werd aan alle bij de Franse Golf Federatie geregistreerde golfers (nu 425.000) gevraagd of ze bereid waren tot aan 2018 drie euro extra te betalen op hun jaarlijkse Federatie-bijdrage. 83 procent van alle leden stemde voor. Over ruim een jaar wordt op Le Golf National bij Parijs de Ryder Cup gespeeld. De financiële steun van de overheid was natuurlijk doorslaggevend om de Ryder Cup binnen te halen, maar de Franse golfers droegen wel serieus bij. 

In Frankrijk betaal je als golfer 53 euro per jaar federatie-bijdrage. In ons buurland België 52 euro. Nederlandse golfers betalen slechts 17,50 per jaar NGF-bijdrage. 

Wie wil er 2,50 euro per jaar extra betalen om zo een Dutch Ladies Open mogelijk te maken? Iedereen toch? Nederland telt pakweg 380.000 bij de NGF geregistreerde golfers. 380.000 x 2,5 = 950.000 euro. Voor vijf ton kun je al een prachtig Ladies Open organiseren, de vrouwen zijn niet zo verwend en veeleisend als hun mannelijke collega’s op de European Tour. 

Van de 450.000 euro die overblijft organiseren we een toernooi van de Challenge Tour. Dat evenement, voor het laatst in Nederland gespeeld in 2009, is ook van groot belang voor de ontwikkeling van topgolf in Nederland. Uiteraard is voor al die Nederlandse golfers die de twee toernooien met hun financiële bijdrage hebben mogelijk gemaakt de toegang gratis (dan komen er misschien ook meer dan 367 toeschouwers naar het Ladies Open). Nu we toch bezig zijn: 10 euro per jaar extra om mee te helpen de Ryder Cup een keer naar Nederland te halen?

Gerard Louter