De vrouw heeft de sleutel tot meer golf

Column: De golfvrouw heeft de sleutel

8 september 2017
In een column op GOLF.NL komt Gerard Louter terug op het idee alle leden van de NGF 2,50 euro extra te laten betalen en zo een Ladies Open in Nederland mogelijk te maken. Louter wil hoe dan ook actie!

Een paar weken terug schreef ik een column met de titel ‘2,50 euro voor een Ladies Open’. In het kort kwam die column hier op neer: alle pakweg 380.000 leden van de NGF betalen 2,50 euro extra op hun jaarlijkse federatiebijdrage van 17,50 en voor dat geld kan er weer een Ladies Open in Nederland georganiseerd worden. Je zou het een geniaal idee kunnen noemen. Zeker is dat het lekker makkelijk scoren was. Als stukjesschrijver opkomen voor de arme meisjes/vrouwen van de Ladies European Tour die door het wegvallen van sponsors steeds minder toernooien hebben om wat euro’s te verdienen, dat valt natuurlijk goed. Een enkeling vond die 2,50 extra een belachelijk idee – ‘dat hele topgolf kan me gestolen worden’ – maar van de tientallen lezers die reageerden was toch gauw 95 procent meteen bereid 2,50 of een meervoud daarvan te storten om een Ladies Open mogelijk te maken. Annette de Boer mailde: ‘Beste Gerard, Zeer terecht dat daar werk van gemaakt wordt en een briljant idee om het mede met behulp van de NGF leden te doen. Wordt er serieus naar gekeken nu? Als vrijwilliger heb ik een aantal jaar met het Deloitte Ladies Open mee geholpen. Ik hoor graag van je als je hulp kan gebruiken bij dit idee.’

Pijnlijk

Ik legde het 2,50 euro plan natuurlijk voor aan Jeroen Stevens, directeur van de NGF. Stevens vond het ‘een heel sympathiek idee’. Als een bondsdirecteur iets een ‘heel sympathiek idee’ noemt, dan weet je genoeg, gaat niet gebeuren. Stevens had er, eerlijk is eerlijk, wel een redelijke argumentatie voor. ‘Een Ladies Open moet er zeker weer komen, maar dan als onderdeel van een veel groter plan om damesgolf beter op de kaart te zetten. Er is nu te weinig belangstelling van sponsors en media voor een Ladies Open en het publiek liet het de laatste edities ook afweten. Dan is het product kennelijk niet goed. Daar moeten we met de Ladies European Tour en andere betrokkenen eerst naar kijken.’ Dat vrouwengolf – de top en de breedte - een speerpunt is voor de NGF maakte Stevens overtuigend duidelijk. ‘We móeten meer vrouwen aan het golfen krijgen, dat is voor een gezonde toekomst van golf in Nederland essentieel.’ Je zou het pijnlijk kunnen noemen, maar uit onderzoek blijkt dat in de meeste gezinnen de vrouw bepaalt hoe de vrije tijd wordt besteed. Een niet-golfende vrouw zal zaterdagochtend bij het ontbijt zeggen: ‘Ik ben helemaal uitgekeken op die keukenstoelen, we gaan vanmiddag een rondje meubelboulevards doen.’ De golfende echtgenoot schikt zich mokkend in zijn lot. Een vrouw die gegrepen is door het golfvirus zal zaterdagochtend zittend op half versleten keukenstoelen tegen haar man zeggen: ‘Mijn driver is dringend aan vervanging toe, laten we voor we vanmiddag met de kinderen een rondje gaan spelen even langs die golfwinkel rijden.’ Het golfechtpaar speelde en leefde nog lang en gelukkig. De NGF wil meer golfers die vaker en beter golfen en de vrouw is de sleutel daartoe. 

Crowdfunding

Ik dwaal af. De Ladies European Tour, daar viel de laatste weken eindelijk weer eens positief nieuws over te melden. De LPGA, het sterke Amerikaanse vrouwencircuit, en de European (mannen) Tour hebben aangegeven de kwakkelende Ladies Tour te willen helpen. Ook mooi nieuws: Ivan Khodabakhsh, de topman van de Ladies European Tour, is een paar weken terug onder grote druk opgestapt. Deze Ivan, die voor hij in de golfwereld belandde CEO was van World Series Boxing, verdiende naar verluidt een tonnetje of twee per jaar. Zijn meest in het oog springende prestatie in vier jaar baas van de Ladies Tour was mails sturen naar Anne van Dam c.s. met de mededeling dat er wéér een toernooi van de kalender was verdwenen. Hopelijk breken er nu betere tijden aan voor de Ladies European Tour en keert ook ons Ladies Open snel weer terug op de kalender. Als dat niet gebeurt, ga ik de hulp van Annette de Boer inroepen en kunnen we altijd nog tot crowdfunding overgaan. 

Actie!

Ik heb hoe dan ook de smaak van actie te pakken want ik richt nu mijn pijlen op een kleine maar niet te negeren misstand in het Nederlandse topgolf. Het Nationaal Open is na het KLM Open het grootste en belangrijkste toernooi in ons land. Onbegrijpelijk daarom dat de winnaar van dit 72 holes Strokeplay toernooi geen wildcard krijgt voor het KLM Open (zodra het Ladies Open terug is, moet de winnaar bij de vrouwen natuurlijk ook een wildcard krijgen). Tijdens de ING Private Banking Golfweek in juli op Golfclub Prise d’Eau waren er twee wildcards voor het KLM Open te verdienen in wedstrijdjes over negen holes. Hartstikke leuk, maar hoe serieus neem je topgolf dan? Morgen ga ik naar De Goyer om verslag te doen van de laatste dag van het Nationaal Open. Ik ga De Goyer pas verlaten als die wildcard met ingang van 2018 geregeld is. Actie!

Gerard Louter

Lees meer over

Column Gerard Louter