Column: Luiten, de pols & de reacties

6 juni 2018 Redactie GOLF.NL
Lezers die reacties kunnen plaatsen onder artikelen. GOLF.NL is gestopt met die mogelijkheid want de reacties waren vaak anoniem, ongenuanceerd en soms kwetsend. In een column schrijft Gerard Louter wat hij vindt van die beslissing.

Joost Luiten kon afgelopen week niet spelen in het Italiaans Open op Gardagolf vanwege de blessure aan zijn pols. Wéér een polsblessure, voor de tweede keer dit jaar mist Luiten een aantal grote toernooien. Voor de Nederlandse golfvolgers die het op de European Tour al jaren met alleen Luiten moeten doen een flinke tegenvaller. Voor Luiten zelf is het natuurlijk nog vele malen teleurstellender en frustrerender. In tijden van tegenspoed moet je altijd zoeken naar lichtpuntjes, maar ik kon aan die polsellende echt helemaal niets positiefs ontdekken. Of het moest zijn dat onze beste golfer de strijd met de greens van Gardagolf niet hoefde aan te gaan. In de aanloop naar het Italiaans Open ontvingen Luiten en zijn collega’s een email van de leiding van de European Tour: ‘Houd er rekening mee dat de baan van Gardagolf niet in optimale staat verkeert.’ Als de Tour zo’n boodschap verstuurt dan kun je er vanuit gaan dat de greens een beetje hobbelen. Dat deden ze dan ook, vooral de eerste twee dagen.

Breken

Geen enkele golfer wordt blij van hobbelige, niet mooi rollende greens. Maar de één kan er beter mee omgaan dan de ander. In de Belgian Knockout liet Luiten zich onlangs tot lichte razernij drijven. De greens van Rinkven rolden niet zoals Joost het graag ziet. Toen hij door het missen van de zoveelste korte putt werd uitgeschakeld door de Deen J.B. Hansen, sloegen de stoppen even door. Ik was er niet bij die zaterdagochtend op Golfclub Rinkven, maar naar verluidt vloog Luitens putter meters door de lucht, in een mooie strakke lijn die hij op de greens maar niet voor elkaar kreeg. Even later ging de putter ook nog over de knie. Er werd schande van gesproken, ook in reacties onder artikelen hier op GOLF.NL. Ik had begrip voor Luiten. Golf is prachtig maar vaak ook gekmakend en niets is zo frustrerend als korte puttjes missen. De kritische reacties snapte ik evenzeer. Een putter over de knie breken (of een ijzer op de hals zoals Thomas Pieters onlangs in het  BMW PGA Championship), hoe menselijk ook, het hoort eigenlijk niet.

Afzeiken

Er wordt in reacties op deze site ook vaak smalend gesproken over de putt- en chipkwaliteiten van Luiten. Kan ik me iets bij voorstellen. De eerste golfer die zes toernooien wint op de European Tour zonder dat hij een beetje kan putten en chippen moet nog geboren worden, maar Luiten laat inderdaad te vaak steken vallen op en rond de greens om de stap naar de wereldtop te maken. Nederlandse golfliefhebbers die hartstochtelijk meeleven met Luiten zien dat ook en plaatsen hier op GOLF.NL kritische reacties. Daar is niets mis mee. Het idee achter Disqus, de reactiemogelijkheid onder artikelen, is uiteraard interactie met lezers. Je hoopt dat golfers met passie en liefde voor de sport in discussie gaan over het spel van Luiten, over de staat van het Nederlandse (top)golf, de kwaliteit van banen en greens, onderwerpen die er toe doen. Een enkele keer ontstaat er ook een aardige discussie, maar Disqus werd de laatste maanden meer en meer een uitlaatklep voor een heel klein groepje anonieme reageerders die vaak een stuk gefrustreerder lijken dan Luiten met een putter op hobbelige greens. Het werd steeds meer afzeiken, op de man en af en toe zelfs de vrouw spelen. ‘Tja, die goedkope variant van de erg goedkope Sylvie Meis draagt natuurlijk niet echt bij (aan goede prestaties)…’  Die recente reactie ging over de vriendin van Luiten die, ik zeg het er maar even bij, ook zijn vriendin was toen hij in 2016 het KLM Open won en afgelopen februari het Oman Open. Hoe dan ook, het niveau van de reacties werd er niet bepaald hoger op. Gevolg: de reactiemogelijkheid via Disqus is verwijderd (zie onder ook een officieel statement van GOLF.NL).

Belachelijk

Ik vind dat jammer, want er werd op mijn columns doorgaans vrij veel gereageerd. Soms positief, soms negatief, maar het ging bijna altijd over de inhoud. Tegelijkertijd snap ik het besluit en sta ik er ook wel achter. Onzin uitkramen, mensen proberen te kwetsen, het hoort er tegenwoordig bij op internet en sociale media. Maar je hoopt dat golf er een beetje van gevrijwaard blijft. Helaas. Zeker niet de kwalijkste, maar wel een heel domme reactie vond ik persoonlijk die over Wil Besseling, pro op de Challenge Tour. Besseling heeft de laatste jaren niet al te veel euro’s bij elkaar geslagen. Wat deed de Noord-Hollander? Hij ging in de wintermaanden, toen hij toch nauwelijks speelmogelijkheden had, tijdelijk bij een bakker werken om wat geld te verdienen en eens een andere kant van het leven dan dat van een profgolfer te ervaren. Een mooie stap zou je denken, maar op GOLF.NL werd Besseling belachelijk gemaakt. ‘Denkt hij met die combi (spelend pro-broodbezorger) echt de European Tour op te kunnen? Geen wonder dat de NL boys er geen biet van bakken. In plaats van met topgolf bezig te zijn, houdt ie zich bezig met: "Wilt U 'n hele of 'n halfje, mevrouw?" Echt lachen dit (maar niet heus!).’

Schuld

Bondscoach Maarten Lafeber moet het hier op GOLF.NL geregeld ook flink ontgelden. Ik snap heel goed dat weinig mensen het een goed idee vinden dat een bondscoach ook op de Challenge Tour speelt. Ik zou het ook toejuichen als Lafeber zich fulltime zou gaan inzetten voor topgolf in Nederland. Ik snap evenzeer dat Lafeber wil blijven spelen. Hij is ondanks al die tegenvallende resultaten nog steeds een liefhebber en Lafeber heeft nog altijd de overtuiging dat een terugkeer naar de European Tour mogelijk is. Minstens een handjevol andere Nederlandse spelers op de Challenge Tour denkt ook het niveau te hebben om op de European Tour te spelen en daar succesvol te zijn. Of dat realistisch is of niet, daar kun je heerlijk over discussiëren. Maar dat kwam er op GOLF.NL hoogstzelden van. Disqus werd meer en meer overheerst door een handjevol zure reageerders die Lafeber op weinig originele wijze voortdurend met de grond gelijk maken en zelfs een polsblessure van Luiten in twijfel trekken. ‘Putter ....rug....pols.....altijd wat....’. ‘Benieuwd wie/wat nu weer de schuld krijgt...putter....driver....rug....mutsje....’

Excuuszoeker

Luiten, doorgaans beter in de tweede helft van het seizoen, was dit jaar sterk begonnen met de overwinning in Oman en top-10 plaatsen in India en Marokko. Toen gooide de pols eind maart roet in het eten. En nu dus weer. Dat moet een enorme klap zijn voor Luiten, ook mentaal, want topgolf en een kwetsbare pols is een slechte combinatie. En dan op GOLF.NL anoniem met een reactie komen dat Luiten een excuuszoeker is, een aansteller of dat zijn vriendin niet deugt. Dan ben je toch een ongelooflijke… O nee, schelden kan sinds kort niet meer op GOLF.NL. Reageren op artikelen nog wel, niet meer via Disqus op deze site, wel via de mail. Wie de dringende behoefte voelt mij persoonlijk af te zeiken of liever nog de discussie aan te gaan over het chippen van Luiten of al die andere onderwerpen die golfers met passie voor de sport bezighouden:

Mail: gerard@golf.nl
Twitter: @loutergolf
Tel: 06-53921694


Naschrift redactie GOLF.NL

GOLF.NL heeft besloten om de mogelijkheid om reacties te posten bij artikelen op de website voorlopig te stoppen. Helaas hebben we moeten constateren dat het posten van ‘comments’ veelal anoniem gebeurde en dat de reacties ook te vaak niet gerelateerd waren aan de inhoud van het artikel. Dat is jammer. Daarmee kreeg een discussie zelden de inhoud waarmee naar onze mening de lezers gediend zijn. We stellen een inhoudelijke mening van onze lezers zeer op prijs, maar als deze manier van communicatie met onze doelgroep leidt tot grotendeels ongenuanceerde bijdragen en soms zelfs kwetsende commentaren, dan schieten de reactiemogelijkheid z’n doel voorbij. We stellen uw mening over golfonderwerpen en alles wat wij doen nog steeds zeer op prijs en het blijft uiteraard mogelijk om die via een mail naar redactie@golf.nl bij ons onder de aandacht te brengen. Net als voorheen nemen wij zinvolle feedback heel serieus en zal die zeker bijdragen aan een beter GOLF.NL en hopelijk ook meer plezier in golf.