Marianne Timmer op de golfbaan

Column: Onzekere golfvrouwen

13 juni 2018 Redactie GOLF.NL
Er is wereldwijd een scheve verhouding tussen golfmannen en golfvrouwen. Waarom zijn er zo weinig vrouwen op de golfbaan te vinden, vraagt Gerard Louter zich in deze column af. En hij reikt meteen de hand aan de onzekere golfvrouw.
Dit is een column over vrouwen en golf. Meer in het bijzonder een column over vrouwen die zich onzeker en niet vrij voelen op de golfbaan. Daar schijnen er namelijk heel wat van te zijn. Ook in Nederland. Ben jij zo’n type onzekere golfvrouw lees dan verder want ik ga je helpen. 

Ambassadeur

Dinsdag 5 juni was het ‘Women's Golf Day’. Op 711 golfbanen in 46 landen werd golf voor vrouwen gepromoot. GOLF.NL haakte daar ook op in. Op de site was vorige week volop aandacht voor vrouwengolf met olympisch schaatskampioene Marianne Timmer in de hoofdrol. De boerendochter uit het Groningse Sappemeer is een perfecte ambassadeur voor vrouwengolf. Ze is als een blok gevallen voor de sport en noemt zichzelf ‘flink golfverslaafd’. Waren er maar meer van zulke vrouwen. Het aantal vrouwen dat golft, blijft namelijk flink achter bij de mannen. En dat is slecht voor de ontwikkeling van de sport. De Royal & Ancient, het opperinstituut in de golfsport, presenteerde daarom vorige week een 'Women in Golf Charter', een manifest dat wereldwijd moet leiden tot acties om meer vrouwen en meisjes aan het golfen te krijgen. 

Niet vrij

Bij de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie staan pakweg 375.000 golfers geregistreerd. Daarvan is een derde vrouw. In een toch flink geëmancipeerd land als Zweden ligt het percentage nog een stuk lager: slechts 26% van alle golfers is vrouw. In Amerika is recentelijk een stijging te zien van het aantal jonge meisjes dat golft, maar ook in de VS is de verhouding golfmannen-golfvrouwen nog heel scheef. Waarom blijven de golfvrouwen achter? En waarom spelen vrouwen als ze met golf zijn begonnen zo weinig? ‘18Birdies’, een succesvolle app met onder meer een rangefinder voor meer dan 35.000 golfbanen, deed een grootschalig onderzoek om die vragen beantwoord te krijgen. De uitkomst? Veel vrouwen voelen zich erg onzeker en niet vrij op de golfbaan, zeker als ze (nog) niet zo goed golfen. Dat maakt dat ze minder vaak naar de golfbaan gaan en in veel gevallen zelfs weer afhaken. Zo schiet het natuurlijk niet op met die scheve verhouding golfmannen-golfvrouwen. 

Verzorgd golfdagje

Ik ben maar een bescheiden golfstukjesschrijver, mijn invloed reikt niet ver. Toch wil ik mijn steentje bijdragen om meer vrouwen aan het golfen te houden. Daarom nodig ik hierbij drie onzekere golfvrouwen uit voor een geheel verzorgd dagje golf op mijn homecourse, Golfclub Broekpolder in Vlaardingen. Programma: ontvangst in het clubhuis rond het middaguur met een broodje, 18 holes spelen, drankjes en een lekkere hap na (verlenging van het programma behoort vervolgens tot de mogelijkheden). Wil je hiervoor in aanmerking komen? Stuur dan een mail naar gerard@golf.nl en leg in een paar zinnen uit waarom jij een onzekere golfvrouw bent. Misschien schaam je je voor je swing en word je heel onzeker als er mensen, mannen in het bijzonder, naar je kijken als je de tee opstapt. Ik snap dat heel goed, maar geloof me, van geremde, onzekere golfvrouw naar vrijuit en vol zelfvertrouwen de tee opstappen is een veel kleinere stap dan het lijkt. Alle mails zal ik uiteraard vertrouwelijk behandelen. Beloven dat er geen column verschijnt over ons golfdagje, dat kan ik helaas niet.

}