Column: Anne van Dam en de clicks

14 december 2017 Redactie GOLF.NL
Anne van Dam heeft volgens kenners alles in huis om de wereldtop te halen. Maar vraagt Gerard Louter zich af in een column: heeft de beste golfster van Nederland ook click-potentie?
Anne van Dam staat de laatste weken aardig in de belangstelling. Dat is mooi want doorgaans komt vrouwengolf er nogal bekaaid vanaf. Ook hier op golf.nl zeg ik er meteen maar even bij. Het draait tegenwoordig meer en meer om de aantallen clicks op een bericht, ook hier op golf.nl zeg ik er gemakshalve even bij. En vrouwengolf scoort al jaren veel minder dan mannengolf. Het gebrek aan aandacht in de media voor vrouwengolf wekt soms ergernis. Bij Hanno van Koppen bijvoorbeeld. Toen Anne van Dam afgelopen week aan kop ging in de Dubai Ladies Classic twitterde Hanno: ‘Op nu.nl niks te lezen over haar toppositie in Dubai na 3 dagen. NGF moet hier werk van maken!!!!’ Sorry Hanno, maar ik vrees dat de NGF niet al te veel invloed kan uitoefenen op wat er wel of niet wordt geplaatst op nu.nl. Daar zijn de aantallen clicks nog zaligmakender dan hier bij golf.nl.

Flamboyanter

Als de clicks op golf.nl honderd procent leidend zouden zijn, hadden we de afgelopen jaren nog veel minder over vrouwengolf gepubliceerd. Met de vorig jaar gestopte Christel Boeljon had Nederland een Europese topgolfster in huis. Toch werden berichten op golf.nl over Boeljon doorgaans door bedroevend weinig mensen gelezen. De persoonlijkheid van de introverte Boeljon hielp natuurlijk niet. In de schijnwerpers staan vond ze net zo aantrekkelijk als een dubbel-bogey op de scorekaart noteren. Toch zou je verwachten dat een Nederlandse golfster die vijf toernooien op de Ladies European Tour wint en een heldenrol vervult in de Solheim Cup veel meer zou aanspreken. Dewi-Claire Schreefel, ook een jaar geleden gestopt met topgolf, hield wel van de camera, was ook stukken flamboyanter dan Boeljon, maar hoge aantallen clicks vergeet het maar. Nu hebben we Anne van Dam als onze beste golfster. Van Dam speelt goed en staat de laatste tijd dus aardig in de belangstelling. Wat nou zo opmerkelijk is: Anne scoort! Interviews worden opvallend goed gelezen, filmpjes over haar machtige swing heel goed bekeken en gedeeld. Op Anne wordt geclickt. Nog wel wat minder dan op Joost, maar ze zit Luiten al geregeld op de hielen.

Poeiers

Het merendeel van de bezoekers van golf.nl is man. Vandaar misschien dat vrouwengolf over het algemeen slecht scoort. Waarom Van Dam een uitzondering is? Het moeten die drives zijn, haar poeiers van de tee die gemiddeld 255 meter ver gaan. Ook qua driveafstand zit ze Luiten op de hielen. Mannen zijn doorgaans geobsedeerd door ver slaan. En Anne slaat de bal verder dan 98 procent (mijn voorzichtige schatting) dan de mannen die geregeld golf.nl bezoeken. ‘Als Anne ballen slaat, staan mensen met open mond te kijken’, zei NGF-bondscoach Maarten Lafeber deze week in De Telegraaf. Van Dam trekt bekijks. En ze herbergt een grote belofte in zich. Nederland golfland snakt al jaren naar een wereldster, een majorwinnaar. Het liefst een man, maar een vrouw die majors wint zou uiteindelijk net zo mooi zijn. ‘En Ven Dem has all the potential to be one of the superstars of the LET in 2018’, zei een commentator tijdens de uitzending van de Dubai Ladies Classic op het YouTube-kanaal van de Ladies European Tour. Maarten Lafeber is ervan overtuigd dat Van Dam de wereldtop gaat halen. ‘In mentaal opzicht is Anne een rauwdouwer. Deze meid (ik zou zeggen jonge vrouw, maar dat terzijde) gaat het maken, let maar op.’

Clickrecord

Van Dam is 22 jaar, ze heeft al een toernooi gewonnen op de Ladies European Tour en dit seizoen eindigde ze als vijfde op de jaarranglijst. Heel knap, maar een kaart veroveren voor de LPGA Tour in Amerika lukte haar niet. Anne moet het allemaal natuurlijk nog gaan bewijzen de komende jaren. Maar dat de potentie er is, met de power drives als grote wapen, dat moge duidelijk zijn. Als Van Dam inderdaad een major wint gaan we op golf.nl misschien wel een nieuw clickrecord halen. En nu.nl zal de click-potentie van Anne tegen die tijd ongetwijfeld ook hebben ontdekt. Hoeft twitteraar Hanno van Koppen zich ook niet meer zo te ergeren.

Columns Gerard Louter

Clubhuis Royal Golf Club de Fagnes in Spa
Column: De waarde van golf
25 apr
Column: Lafeber tatoeage op mijn bil
18 jan
daan Huizing Qualifying School
Column: Fin-Ned: 5-1
15 nov
Column: Caddie worden voor Luiten
13 okt
Jerry Ji 2de in EK
Column: Genoeg troost zonder Joost
12 sep
Column: Het lichaam van Luiten
06 jul
Column: Bosch strikt zijn veters
25 jun
Marianne Timmer op de golfbaan
Column: Onzekere golfvrouwen
13 jun
Column: Luiten, de pols & de reacties
06 jun
GolfSixes 2018
Column: Wanhopig golf
16 mei
Column: Hard werken in golf
25 apr
Column: Anne van Dam en de clicks
14 dec
Column: Respect Joost
17 nov
Column: Een bogey leren haten
19 okt
Will Besseling in het KLM Open 2017
Column: In het nadeel...
19 sep
Column: De golfvrouw heeft de sleutel
08 sep
Column: de reis van Daan Huizing
17 aug
Column: 2,50 euro voor een Ladies Open
04 aug
Column: Luiten en de kritiek
06 jul
Column: Schrijf geschiedenis Maarten!
30 jun
Column: Het nationale golfhitteplan
22 jun
belgie
Column: Uitwijken naar golfland België
09 jun
Column: Joost de Swingende Kwast
01 jun
Column: Geen heilige huisjes in golf
26 mei
Column: ‘Golfonwaardige taferelen’
11 mei
Column: Het (on)gelijk van Derksen
28 apr
Besseling poserend voor Linda
Column: Wil 'de leuke man' Besseling
22 mrt

Lees meer over

Column Gerard Louter