Column: Anne van Dam en de clicks

14 december 2017 Redactie GOLF.NL
Anne van Dam heeft volgens kenners alles in huis om de wereldtop te halen. Maar vraagt Gerard Louter zich af in een column: heeft de beste golfster van Nederland ook click-potentie?
Anne van Dam staat de laatste weken aardig in de belangstelling. Dat is mooi want doorgaans komt vrouwengolf er nogal bekaaid vanaf. Ook hier op golf.nl zeg ik er meteen maar even bij. Het draait tegenwoordig meer en meer om de aantallen clicks op een bericht, ook hier op golf.nl zeg ik er gemakshalve even bij. En vrouwengolf scoort al jaren veel minder dan mannengolf. Het gebrek aan aandacht in de media voor vrouwengolf wekt soms ergernis. Bij Hanno van Koppen bijvoorbeeld. Toen Anne van Dam afgelopen week aan kop ging in de Dubai Ladies Classic twitterde Hanno: ‘Op nu.nl niks te lezen over haar toppositie in Dubai na 3 dagen. NGF moet hier werk van maken!!!!’ Sorry Hanno, maar ik vrees dat de NGF niet al te veel invloed kan uitoefenen op wat er wel of niet wordt geplaatst op nu.nl. Daar zijn de aantallen clicks nog zaligmakender dan hier bij golf.nl.

Flamboyanter

Als de clicks op golf.nl honderd procent leidend zouden zijn, hadden we de afgelopen jaren nog veel minder over vrouwengolf gepubliceerd. Met de vorig jaar gestopte Christel Boeljon had Nederland een Europese topgolfster in huis. Toch werden berichten op golf.nl over Boeljon doorgaans door bedroevend weinig mensen gelezen. De persoonlijkheid van de introverte Boeljon hielp natuurlijk niet. In de schijnwerpers staan vond ze net zo aantrekkelijk als een dubbel-bogey op de scorekaart noteren. Toch zou je verwachten dat een Nederlandse golfster die vijf toernooien op de Ladies European Tour wint en een heldenrol vervult in de Solheim Cup veel meer zou aanspreken. Dewi-Claire Schreefel, ook een jaar geleden gestopt met topgolf, hield wel van de camera, was ook stukken flamboyanter dan Boeljon, maar hoge aantallen clicks vergeet het maar. Nu hebben we Anne van Dam als onze beste golfster. Van Dam speelt goed en staat de laatste tijd dus aardig in de belangstelling. Wat nou zo opmerkelijk is: Anne scoort! Interviews worden opvallend goed gelezen, filmpjes over haar machtige swing heel goed bekeken en gedeeld. Op Anne wordt geclickt. Nog wel wat minder dan op Joost, maar ze zit Luiten al geregeld op de hielen.

Poeiers

Het merendeel van de bezoekers van golf.nl is man. Vandaar misschien dat vrouwengolf over het algemeen slecht scoort. Waarom Van Dam een uitzondering is? Het moeten die drives zijn, haar poeiers van de tee die gemiddeld 255 meter ver gaan. Ook qua driveafstand zit ze Luiten op de hielen. Mannen zijn doorgaans geobsedeerd door ver slaan. En Anne slaat de bal verder dan 98 procent (mijn voorzichtige schatting) dan de mannen die geregeld golf.nl bezoeken. ‘Als Anne ballen slaat, staan mensen met open mond te kijken’, zei NGF-bondscoach Maarten Lafeber deze week in De Telegraaf. Van Dam trekt bekijks. En ze herbergt een grote belofte in zich. Nederland golfland snakt al jaren naar een wereldster, een majorwinnaar. Het liefst een man, maar een vrouw die majors wint zou uiteindelijk net zo mooi zijn. ‘En Ven Dem has all the potential to be one of the superstars of the LET in 2018’, zei een commentator tijdens de uitzending van de Dubai Ladies Classic op het YouTube-kanaal van de Ladies European Tour. Maarten Lafeber is ervan overtuigd dat Van Dam de wereldtop gaat halen. ‘In mentaal opzicht is Anne een rauwdouwer. Deze meid (ik zou zeggen jonge vrouw, maar dat terzijde) gaat het maken, let maar op.’

Clickrecord

Van Dam is 22 jaar, ze heeft al een toernooi gewonnen op de Ladies European Tour en dit seizoen eindigde ze als vijfde op de jaarranglijst. Heel knap, maar een kaart veroveren voor de LPGA Tour in Amerika lukte haar niet. Anne moet het allemaal natuurlijk nog gaan bewijzen de komende jaren. Maar dat de potentie er is, met de power drives als grote wapen, dat moge duidelijk zijn. Als Van Dam inderdaad een major wint gaan we op golf.nl misschien wel een nieuw clickrecord halen. En nu.nl zal de click-potentie van Anne tegen die tijd ongetwijfeld ook hebben ontdekt. Hoeft twitteraar Hanno van Koppen zich ook niet meer zo te ergeren.

Lees meer over

Column Gerard Louter