Column: Caddie worden voor Luiten

13 oktober 2018 Redactie GOLF.NL
Toen bekend werd dat Joost Luiten een nieuwe caddie zocht, stroomden de open sollicitaties binnen bij de beste golfer van Nederland. Veelal van mensen met hoge handicaps, nul ervaring als caddie en nauwelijks golfkennis. Daardoor sloeg de fantasie van Gerard Louter flink op hol.

Beste Joost,

ik las op GOLF.NL dat je op zoek bent naar een nieuwe caddie. Ik denk dat ik de ideale kandidaat ben. Ik ben 49 jaar, golf sinds 2014 en heb handicap 16.8 (vorige week 0.4 punten gezakt toen ik tweede werd in de maandbeker). Ik ben helemaal gek van het spelletje, kijk alle toernooien op Ziggo Golf dus ik ken de banen van de European Tour en de PGA Tour heel goed. Ik zou het geweldig vinden om je nieuwe caddie te worden en dicht bij al mijn golfhelden te zijn. Mijn favoriete caddie is die ouwe Fluff van Jim Furyk, mooie kerel met die hangsnor en die korte beentjes. Knap dat hij die golftas nog steeds kan meezeulen. Mijn conditie is trouwens prima, speel af en toe zelfs nog 36 holes op een dag (wel met een elektrische trolley). Als je meer over mijn golfachtergrond wilt weten kun je het beste contact zoeken met de heren van mijn competitieteam (het zesde). Hoop snel van je te horen!

Golfgroeten, Pieter Wassink

Toen een paar weken terug bekend werd dat caddie Michael ’Sponge’ Waite na tweeënhalf jaar aan de tas bij Joost Luiten had besloten definitief voor de Australische wereldtopper Adam Scott te kiezen, stroomden de open sollicitaties bij de beste golfer van Nederland binnen. ‘De eerste paar dagen echt tientallen, via email, twitter, allerlei kanalen’, zegt Luiten als ik hem er naar vraag. En de meeste sollicitaties kwamen van mensen met hoge handicaps, nul ervaring als caddie en vaak heel weinig golfkennis.

Hoi Joost,

toen ik hoorde dat je op zoek was naar een nieuwe caddie wist ik meteen: dit is het! Ik ben al een tijd een beetje zoekende, worstel met de vraag wat ik wil in mijn leven. Ik heb op zich een prima baan met dito salaris en een tamelijk dikke leasebak, maar van werken bij een bank word ik uiteindelijk niet gelukkig. De kantoormuren komen steeds vaker op me af. Ik ben 39 jaar, nu kan ik nog een serieuze carrièreswitch maken. Ik heb via de bank aan twee golfclinics meegedaan en dat vond ik waanzinnig gaaf. Ik heb nu les genomen bij een heel leuke pro en hoop binnenkort mijn baanpermissie te halen. Jouw caddie worden en altijd lekker buiten werken in de golfwereld lijkt me helemaal geweldig. Ik kijk uit naar een positieve reactie Joost!

Groetjes, Jan-Kees de Vries

PS. Ik snap dat het salaris afhankelijk is van jouw prestaties op de baan, iets inleveren vind ik ook absoluut geen probleem maar mijn leasebak zou ik graag willen behouden.

Sollicitaties hoor je vertrouwelijk te behandelen. Dat doet Luiten dan ook. Wat de sollicitanten precies schreven wil hij niet zeggen, maar dat hij af en toe flink moest grinniken wil onze beste golfer wel toegeven. ‘Ik respecteer iedereen, maar iemand die totaal geen kennis heeft van topgolf en nul ervaring als caddie is voor mij natuurlijk geen optie. Je moet weten wat het Tourleven inhoudt en er geen moeite mee hebben dat je dertig weken per jaar weg van huis bent. Caddie zijn is een stuk zwaarder dan veel mensen denken, het is hard werken, geen veredelde vakantie.’

Dag Joost,

Ik ben Richard, 31 jaar en onlangs getrouwd met Mieke. Voor onze huwelijksreis zijn we zes weken door Azië getrokken. Niet naar de geijkte toeristische plekken, dat vinden we niks, maar echt contact maken met de lokale bevolking. Mieke en ik zijn dol op reizen (check onze Facebookpagina) en af en toe neem ik mijn golfclubs mee. Een baan die je echt een keer moet spelen Joost is Borneo Highlands Resort in Sarawak in het oosten van Maleisië. Waanzinnige holes uitgehakt in het regenwoud en prachtige vergezichten. Met jou de wereld over reizen van toernooi naar toernooi, van land naar land, en al die verschillende culturen opsnuiven spreekt mij maar zeker ook Mieke heel erg aan. Hopelijk ga je wel vaker toernooien in Zuid-Amerika spelen want dat continent kennen we nog niet en staat bovenaan ons reisverlanglijstje. Mieke gaat zich absoluut niet vervelen als wij op de baan zijn, ze vindt het ook in haar eentje heerlijk allerlei nieuwe dingen te zien en te ontdekken. Over een jaar of twee, drie willen we aan kinderen beginnen, maar tot die tijd lijkt het me geweldig om jouw caddie te zijn. Onze koffers staan altijd klaar Joost!

Groetjes,

Richard & Mieke

Voor dit soort mensen, die hoopten de tas van Luiten te bemachtigen, kwam vorige week teleurstellend nieuws: de beste golfer van Nederland heeft in de Schot John Dempster een nieuwe caddie gevonden. Dempster, bijgenaamd ‘The big man’, is al bijna dertig jaar caddie op de Tour. Hij droeg de tas van Ryder Cup-spelers als Barry Lane en Stephen Gallagher. Luiten kijkt uit naar de samenwerking. ‘Als we toernooien gaan spelen merk je natuurlijk pas of het echt klikt, maar ik maak John al jaren mee op de Tour en ik denk dat we heel goed bij elkaar passen.’

Solliciteren als caddie voor Luiten heeft dus geen zin meer. Ergens ook wel weer jammer, want als ik hoor dat allerlei mensen zonder enige caddie-ervaring en nauwelijks golfkennis serieus denken een kans te maken de tas van de beste golfer van Nederland te bemachtigen, slaat bij mij de fantasie flink op hol.

Hé topper,

Jim van de Beukering te Amsterdam hier. Begrijp dat je op zoek bent naar een nieuwe tassendrager. Nou kanjer, ik ben je man! Ik ben een uiterst succesvolle motivatie- en performancecoach, breng al jaren het beste naar boven bij mijn klanten. Ook op de golfbaan, die handicaps gaan als lawines naar beneden. Ga ik met jouw scores ook doen Joosie, samen naar de wereldtop! Met mij als caddie aan je zijde wordt de hole groter dan een emmer, het gaat birdies regenen! Hole-in-onetje er bij, net zo makkelijk. Dat groene jasje van de Masters zal je goed staan jongen. Maatje S? Haha. Wanneer beginnen we? Abu Dhabi, Dubai, laat maar weten.  

Greetz, Jim,

PS.  Je bent een fantastische chipper Joosie. Tsjakka!