De Swingende Kwast tijdens het Nationaal Open 2013
Beeld: Golfsupport.nl

Column: Joost de Swingende Kwast

1 juni 2017 Redactie GOLF.NL
In zijn wekelijkse column schrijft Gerard Louter van GOLF.NL dit keer over een bijzondere en heel erg goede Nederlandse golfer die luistert naar de naam Joost.

Dit is een column over een heel erg goede golfer die Joost heet. Nee, ik doel niet op Joost de beste golfer van Nederland. Dit stukje gaat over Joost de Swingende Kwast, vooralsnog beter bekend als Joost Steenkamer. 

Als professional golfer won Steenkamer het Nationaal Open, het NK Matchplay, het NK Strokeplay en een groot aantal andere toernooien in eigen land. Zijn mooiste en grootste zege kwam in 1995 in Duitsland op de Challenge Tour. Met een score van -20 won Steenkamer de Audi Quattro Trophy. De European Tour haalde hij net niet, maar Steenkamer behoort zonder twijfel tot de betere golfers die ons land heeft gekend. Hij was ook jarenlang golfleraar en tot 2012 bondscoach bij de Nederlandse Golf Federatie.

Sinds een klein jaar kun je Joost via de website klusopmaat.nl inhuren als de Swingende Kwast, uw vakman voor schilderwerk en allerhande andere klussen in en rond het huis. Over Joost: ‘Professionele vakman die zijn hoofd en zijn handen goed gebruikt om mooie dingen te maken. Joost schildert, timmert en klust zoals hij schrijft en golf speelt: eigenzinnig, verrassend maar altijd doelgericht!’

Hoe mooi is dat voor ons golfers. Geen bouwvakkers over de vloer met de Godganse dag die afgekloven Sky Radio hits op veel te luid volume, niet gluren in de bilnaad van een Poolse of Bulgaarse schilder die nauwelijks Nederlands spreekt, maar je muren laten verven door een van de beste golfers die we in Nederland hebben gehad. En met Joost de Swingende Kwast heerlijk praten over golf en natuurlijk en passant een paar gratis tips meepakken over je swing. 

Dit zei Joost tegen me over zijn verfstreek en de golfswing. ‘Je moet de verfstreek in één vloeiende beweging maken en mooi doorstrijken, net als in de golfswing eigenlijk. In de golfswing zie je mensen bijna altijd verkrampen bij de bal, ze slaan naar de bal toe en houden in, terwijl je juist in één vloeiende beweging door de bal moet gaan.’ En doorstrijken tot in een mooie eindpositie zou ik er aan willen toevoegen.

Joost de Swingende Kwast praat over schilderen en klussen met net zo veel passie als dat hij praat over golf. ‘Als golfpro was ik een detailfreak, dat ben ik nu als schilder en klusser ook. Ik ben heel toevallig in dit werk gerold toen ik een appartement van een vriend hielp opknappen. Het fijne van dit werk is dat je snel resultaat ziet, ik geniet er van om dingen mooi te maken.’

'Bedankt voor het Spelen'

Steenkamer is nooit een doorsnee golfpro geweest. Hij verdiepte zich in meditatietechnieken en bezocht meesters in Tai Chi en Kung Fu. Over zijn mentale zoektocht en het streven naar perfectie in twee decennia wedstrijdgolf schreef hij een boek met de titel ‘Bedankt voor het Spelen’. Zijn golfwebsite - focusongolf.nl ‘just stayin calmer’ – is nog in de lucht maar Steenkamer geeft ‘alleen nog op speciale aanvraag golflessen’. 

Samen met een Amerikaanse oud-Tourprofessional bedacht hij de MOT-swing. MOT staat voor Moment Of Truth, het moment dat de bal geraakt wordt. In de MOT-swing begin je vanuit de impactpositie en dat levert volgens Steenkamer een makkelijkere en eenvoudig herhaalbare swing op. ‘Iedereen in golf is voortdurend bezig met backswingposities, terwijl het uiteindelijk alleen maar gaat om het moment van raken en wat er daarna gebeurt.’

Ik zou het bijna vergeten te melden, maar Joost de Swingende Kwast Steenkamer, 51 jaar inmiddels, is zelf nog altijd een zeer begenadigd en gedreven golfer. Begin februari miste hij op slechts twee slagen een Tourkaart voor de European Senior Tour. Hij gaat volgend jaar zeker een nieuwe poging wagen. ‘Misschien ga ik in november ook de Qualifying School spelen voor de Amerikaanse Senior Tour, dat hangt een beetje af van mijn financiële middelen’, aldus Steenkamer die van al het schilderwerk ‘heel erg sterk is geworden in mijn handen en armen’. Dat gaat zijn golf helpen. Maar vandaag, op een zonovergoten dag in mei, golft Joost de Swingende Kwast niet, maar staat hij op een steiger te genieten van een vloeiende verfstreek, mooi uitgestreken naar een perfecte eindpositie.

Joost de Swingende Kwast inhuren voor een klus? Ga naar deze link

Gerard Louter

joost steenkamer

}