Column: de reis van Daan Huizing

17 augustus 2017
In zijn column op GOLF.NL gaat Gerard Louter dit keer in op de carrière van Daan Huizing. In 2014 debuteerde Huizing als iel jochie tussen de mannen op de European Tour en verloor zijn Tourkaart. Kan hij, ouder en fysiek een stuk sterker, met succes terugkeren op de European Tour?

‘2,50 euro voor een Ladies Open.’ Mijn vorige column met de suggestie de jaarlijkse NGF-bijdrage met 2,50 euro per lid te verhogen en zo een Ladies Open in Nederland mogelijk te maken riep flink wat, soms zelfs venijnige, reacties op. Ik ga er zeker een keer op terugkomen, maar nu nog even niet. Een stukje over Daan Huizing, Nederlandse golfer op de Challenge Tour, zal veel minder losmaken. Ik ga het toch schrijven. 

Zes landgenoten hebben dit jaar vast speelrecht op de Challenge Tour. Aan het begin van het seizoen heb ik met mezelf de afspraak gemaakt over alle zes minimaal één column te tikken. Aanleiding genoeg dacht ik toen nog optimistisch. Dat valt dus vies tegen. De prestaties van het zestal zijn op z’n zachtst gezegd middelmatig en over de middelmaat is het niet fijn schrijven. Maar afspraak is afspraak. Nu ik iets van een aanleiding heb voor een column over Daan Huizing grijp ik mijn kans. 

Vorige week maandag won Huizing een 36-holes wedstrijd van The Dutch Futures. Daarmee verdiende hij een startbewijs voor het KLM Open. Na twee ronden op The Dutch (64-68) eindigde Huizing op tien onder par. De baan zal makkelijker hebben gespeeld dan volgende maand tijdens het KLM Open, maar -10 is -10, je moet het wel even doen.

Een paar weken terug in het Italian Challenge Open behaalde Huizing zijn eerste top-10 plaats van dit seizoen en afgelopen week in Noord-Ierland werd hij keurig dertiende. Allemaal nog lang geen reden voor euforie, maar wel een aanleiding voor een column want wie weet het begin van de weg terug naar boven voor de golfer die een paar jaar geleden te boek stond als één van de grootste talenten van Europa.

Met stip

In 2013 won Huizing in een paar weken tijd twee toernooien op de Challenge Tour. Hij promoveerde met stip naar de European Tour. Dat was wél reden voor euforie.

Managementbureaus vochten om zijn handtekening. Huizing tekende bij de grootste van allemaal, IMG. Januari 2014 begon hij met hoge verwachtingen aan de Desert Swing, de drie toernooien in Abu Dhabi, Qatar en Dubai. Na gemiste cuts in die eerste twee toernooien was ik er bij in Dubai. Huizing speelde de eerste twee ronden met Ricardo Gonzalez. Als de Argentijnse longhitter zijn driver een beetje doortrok, gaf de tengere Huizing een meter of vijfendertig toe – en soms nog wat meters meer. Dat compenseer je niet met leuk kort spel. 

De toen 23-jarige Huizing was een jochie tussen de mannen en hij verloor zijn Tourkaart. Nu probeert Huizing, nummer 596 op de wereldranglijst, voor het derde opeenvolgende jaar via de Challenge Tour terug te keren op de European Tour. De huidige staat van Huizings website zegt alles over het verloop van zijn carrière. Alleen de homepage van daanhuizing.com opent nog. Onder een paar oude instructieartikelen staat de kop Daan's Journey So Far.

2011 ‘Amateur Career’ Daan Huizing dominated European amateur golf.

2012 ‘More World Titles’ Notable results for the 2012 season included winning the Lytham Trophy by 11 shots and the St Andrews Link Trophy by 14 shots.

2013 ‘Turned Professional’ Finishing his Economics degree in April Daan only began playing on the Challenge Tour in May but secured his European Tour Card after just 8 events with 4 Top 5 finishes followed by back to back wins in Northern Ireland and the Ukraine Superior Cup

2014 ’The Story Continues’ Daan is currently playing on the challenge tour and European Tour, with notable finishes including: - Kärnten Golf Open (2nd) - Bad Griesbach Challenge (5th) - La Vaudreuil Golf Challenge (4th) - Finnish Challenge (5th) - Northern Ireland (1st) - Superior Cup (1st) - South Africa Open (17th) - Open de Espana (12th) - M2M Russian Open (12th)

Dan houdt Daan's Journey op. Geen woord over 2015 en 2016. Je ziet dat vaak, bij de start van een veelbelovende profcarrière wordt een blinkende website gepresenteerd, enthousiast worden er blogs geschreven. Zodra de resultaten tegenvallen wordt de website verwaarloosd. Maar Daan’s Journey gaat gewoon verder. Deze week speelt hij Challenge Tour in Noorwegen

Biceps!

Phil Allen, coach van Joost Luiten, is sinds anderhalf jaar ook de coach van Huizing. Volgens Allen slaat Huizing de bal tegenwoordig ver genoeg om mee te kunnen op de European Tour. ‘Ik verwacht veel van Daan, zijn swing is technisch beter en hij is oersterk geworden.’ Huizing heeft de fysieke pech dat hij om er een paar onsjes spiermassa bij te krijgen zich enorm moet afbeulen in de fitness. Dat afbeulen heeft hij de afgelopen jaren heel trouw gedaan want kijk naar de foto boven dit stukje: indrukwekkende biceps! Huizing is inmiddels 26 jaar, een Dustin Johnson of Brooks Koepka gaat hij nooit worden, maar dat iele jochie van zijn debuutjaar op de European Tour is niet meer. Hopelijk leidt Daan’s Journey snel terug naar de European Tour. Ik ben heel benieuwd of hij zich dan, met die biceps en de langere drives, wel staande kan houden.

Zo, vier van de zes mannen op de Challenge Tour gehad (de columns over Wil Besseling, Jurrian van der Vaart en Maarten Lafeber zijn hieronder terug te lezen). Nog twee te gaan, Darius van Driel en Reinier Saxton. Help me een beetje jongens, geef me een mooie aanleiding voor een column!

Gerard Louter