Fit en Gezond

Fit en gezond

Beeld: Getty Images
Golf is een fysieke sport. Hoe blijf je fit en gezond?

Volgens de British Medical Journal gebruik je 17 spiergroepen bij het maken van een swing. Tijdens een ronde van 18 holes wandel je al gauw acht kilometer.

Je ziet het aan de professionals, die de afgelopen jaren steeds fitter op de eerste tee verschijnen. De pro’s zijn niet alleen sterk om ver te kunnen slaan, maar ook flexibiliteit en conditie zijn nodig om het beste uit een ronde te halen.

Joost Luiten zegt op zijn website: ‘Ik was vroeger een heel iel ventje. Door hard te trainen in de sportschool ben ik een stuk sterker geworden. Die extra spiermassa is niet zozeer nodig om verder te slaan, bij mij gaat het veel meer om het voorkomen van blessures. Als profgolfer heb je een prachtig maar ook pittig leven; vooral het reizen is zwaar. Golfers zijn daarom steeds meer atleten geworden. Er zijn periodes in het jaar dat ik geen golfclub aanraak, maar fitness doe ik bijna iedere dag.’

Sterke heupspieren, flexibele hamstrings en een stabiele rug zijn fysieke eigenschappen waar iedere golfer iets aan heeft. Als je goed wilt spelen, zul je de spieren die je nodig hebt voor een goede swing moeten trainen. De spieren boven je knieën tot onder je borst zijn het belangrijkst bij golf. Train die spieren dus het meest. Planks, squats en lunges zijn oefeningen die goed zijn voor een golfer. Vraag naar een speciaal trainingsprogramma voor golfers als je naar de sportschool gaat. 

Fitness
Het belang van flexibele spieren!
Beeld: Getty Images

Doe altijd een warming-up voordat je gaat spelen. Neem een banaan of boterham mee voor tijdens de turn (na negen holes). Drink heel veel water. Je verliest veel vocht (zo’n twee liter) tijdens een ronde. Schijnt de zon? Smeer je een half uur van tevoren in met zonnebrandcrème. Smeer nog een keer na negen holes. 

Mocht je klachten krijgen door het golfen, dan is het raadzaam om je golfleraar in te lichten en naar de dokter of fysiotherapeut te gaan. De Koninklijke Nederlandse Golf Federatie heeft samen met inspanningsfysioloog Wim van Lier een dvd ontwikkeld met specifieke oefeningen voor de jeugd en volwassenen waar de nadruk ligt op het voorkomen van blessures en het zo soepel en mogelijk blijven. 

Blessures
En soms zit het even tegen....
Beeld: Getty Images

Doe altijd een goede warming-up voordat je gaat spelen, ballen gaat slaan of les krijgt. Je voorkomt hier een hoop blessures mee. Vraag aan je golfleraar naar een goede warming-up! De beroemdste warming-up in golf? Bekijk de video voor uitleg van de meester zelf. 

Anti-doping

Als olympische sport is golf gedwongen meer verantwoordelijkheid en actie te ondernemen in haar anti-doping beleid. Een uitgebreide lijst met verboden middelen is hier te vinden.

  • Paginadatum 7 maart 2017