Hilversumsche
Golf & Ride begint op de Hilversumsche

Golfen en fietsen voor goed doel

27 maart 2015 GOLF.NL
Met het project 'Golf & Ride Holland', een combinatie van golf en fietsen, wil een aantal golforganisaties mensen met een beperking meer mogelijkheden te bieden om actief te sporten.


Golf & Ride Holland heeft tot doel om golf te laten beleven door mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. Het project duurt van 4 april tot en met 5 oktober 2015.

De PGA Holland, de Nederlandse  Golf Federatie (NGF), de Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties (NVG) en de European Disabled Golf Association (EDGA) werken bij dit project intensief samen.


Golf ideale sport voor mensen met en beperking

Op bijna elke golfclub in Nederland spelen mensen die een beperking hebben. Soms licht, soms wat zwaarder. Velen van hen compenseren dat met een (golf)handicap, zodat zij allen gewoon tegen en met elkaar kunnen spelen. Maar wat als je het Syndroom van Down hebt, of als je een been of een arm mist? Kun je dan niet golfen?

Voor de overkoepelde organisaties is de vraag met een volmondig ‘ja’ te beantwoorden. In feite is golf volgens deze organisaties een ideale sport voor mensen met een lichte of zwaardere beperking. De bal ligt stil en het spel van de ander is niet van invloed op dat van jou. En dan is er ook nog het al genoemde handicapsysteem dat golfers van verschillende niveaus in staat stelt in dezelfde wedstrijd tegen elkaar te spelen.

Fietsen en golf

Om de golfclubs te laten zien wat de kansen en mogelijkheden voor mensen met een beperking zijn, doet  Nederland in 2015 mee aan Golf & Ride om het stokje volgend jaar door te geven aan een ander Europees land.

Tony Bennet zal als voorzitter van de EDGA het project van Portugal overdragen aan Nederland. Het is nu aan de Nederlandse golfgemeenschap om de draad op te pakken.

De basis van het project is een combinatie van twee gezonde activiteiten, fietsen en golf.

Op 4 april wordt het project gestart met een fietstocht langs 4 golfbanen, te beginnen op de Hilversumsche Golfclub. Daar vandaan wordt naar Spanderbosch gefietst. Na Spandersbosch zal de tocht worden vervolgd naar Golfclub Almeerderhout en Golfclub Zeewolde vormt de eindbestemming.

Op elke baan zal een hole worden gespeeld door vertegenwoordigers van de NGF, de PGA Holland, de NVG en de EDGA. Na deze korte openingstocht is het de beurt aan alle Nederlandse golfclubs om dit voorbeeld te volgen.

Wat kunnen golfclubs doen?

Maar wat kunnen golfclubs doen om daadwerkelijk iets voor golfers met een beperking te betekenen of het voor mensen met een beperking mogelijk te maken om te leren golfen?

De overkoepelende organisaties hebben tal van ideeën om de drempels – soms letterlijk, maar zeker figuurlijk – weg te nemen. Het gaat er vooral om dat een vereniging iets doet waarmee zij zich associeert en in herkent.

Om uw club op weg te helpen, worden er in de week van 12 tot en met 17 april in regionaal verband workshops gehouden. Tijdens deze bijeenkomsten zal worden besproken hoe clubs het beleid voor golfers met een beperking kunnen integreren in het verenigingsleven en hoe er iets georganiseerd kan worden om golfers met een beperking aandacht en middelen te geven. 

Workshopdata  en -locaties

Golfclub Dirkshorn - 13 april

Drentsche Golfclub - 14 april

Golfclub Het Woold - 15 april

Golfclub Almkreek - 17 april

De workshops zijn van 19.00 uur tot 21.30 uur.

Opgeven kan gebeuren via jh@pgaholland.nl (geef de golfclub aan en om hoeveel personen het gaat).

Voor meer informatie en inspiratie: edgagolf.org en edgagolf.com.


Disabled golf