Golfers leven langer

8 september 2017 Redactie GOLF.NL
Golfers worden ouder, wordt vaak gezegd. Maar is dat ook zo? GOLF.NL vroeg experts in hoeverre golf bijdraagt aan onze gezondheid en levensduur, of er ook risico’s zijn en wat we moeten doen om zo lang mogelijk te kunnen blijven genieten van onze sport.

Golf is populair. Niet zo populair als voetbal, tennis of hardlopen maar er golfen wereldwijd zo’n 55 miljoen mensen in 206 landen. Dat bewegen belangrijk is voor de gezondheid, weet inmiddels iedereen. De eerste studie over de positieve effecten van beweging stamt uit 1956, een Londens onderzoek bij 31.000 mensen uit de transportsector. “De helft van deze proefpersonen was chauffeur, de andere helft conducteur”, vertelt Maria Hopman, hoogleraar integratieve fysiologie bij het Radboudumc in Nijmegen. “Chauffeurs bleken vier keer zo vaak een hartinfarct te krijgen als conducteurs. Zij overleden daaraan ook twee keer zo vaak, dus de kans om een hartinfarct te overleven, was voor chauffeurs kleiner.”

Extra eiwit

Hopman doet al jaren onderzoek naar de invloed van beweging op gezondheid. Ze vergelijkt beweegpatronen van verschillende groepen mensen, onder meer bij lopers van de Nijmeegse Vierdaagse. Dit jaar keek ze naar de voordelen van extra eiwitinname voor oudere Vierdaagse-lopers. “Vierdaagselopers eten over het algemeen heel gezond, vooral veel groente en fruit, maar ik denk dat veel ouderen niet goed weten dat eiwitten ook heel belangrijk zijn. Juist omdat je spiermassa afneemt als je ouder wordt. Ze eten vaak ook minder. Wij denken juist bij ouderen met eiwitten nog een belangrijke slag te kunnen slaan.” Hopman gaat een relatief gezonde groep 65-plussers onderzoeken, 120 in totaal. “De helft van hen krijgt dagelijks een drankje met extra eiwitten, de andere helft een placebo. Wij weten zelf ook niet wie in welke groep zit. We willen het effect meten op spierkracht, -massa en -functie. Kun je bij vitale mensen nog winst boeken met extra eiwitten? Dat is interessant om te weten.” Wat volgens haar vooral goed is, is eiwitinname voor het slapen gaan. “Dan worden eiwitten het beste opgenomen. ’s Nachts vindt ook het spier-herstel plaats, daarvoor zijn eiwitten heel belangrijk.”
Als golfer ben je bovendien lekker buiten, vaak in een mooie omgeving en onder de mensen. 

Behoud van spieren

Hopman denkt dat golfen zeker bijdraagt aan de dagelijkse portie beweging die we nodig hebben. “We moeten minimaal een half uur per dag matig intensief bewegen, of 150 minuten per week. Dat is de norm in Nederland, of eigenlijk wereldwijd. Met een rondje op de golfbaan ga je daar meestal overheen.” Bewegen is ook belangrijk voor het behoud van de spieren, zeker bij 65-plussers. “Het verliezen van spiermassa”, zegt Hopman, “heeft invloed op je gezondheid en suikerhuishouding, maar ook op je mobiliteit. Veel bewegen is belangrijk om het bewegingsapparaat in goede conditie te houden. Use it or lose it, weten we inmiddels. Golf draagt daar mooi aan bij.”

Betere levensverwachting door golf

Artsen en beleidsmakers zouden mensen vaker moeten aansporen om te gaan golfen, adviseren wetenschappers van de universiteiten van Edinburgh en Londen. Zij publiceerden een overzichtsstudie in het British Journal of Sports Medicine in 2016 over de relatie tussen golf en gezondheid. Golf verbetert de lichamelijke en geestelijke gezondheid, en mogelijk ook de levensverwachting, is de conclusie. Het verkleint het risico op hart- en vaatziekten, verbetert de longfunctie, het bewegingsapparaat en algehele conditie. Bij oudere golfers is het ook goed voor de balans, spierfunctie en spierkracht. Bewegen heeft een gunstige invloed op meer dan dertig chronische ziekten, weet Hopman. “Denk aan hart- en vaatziekten, diabetes type 2, maar ook reumatische aandoeningen en verschillende vormen van kanker, met name darm- en borstkanker. Zitten is het nieuwe roken, zeggen we tegenwoordig niet voor niets. Bij golf ben je voortdurend in beweging, dat is natuurlijk fantastisch. Je bent bovendien lekker buiten, vaak in een mooie omgeving en onder de mensen. Sociale contacten zijn heel belangrijk, ook voor de geestelijke gezondheid.”


Dit is een deel van het artikel dat in magazine GOLF.NL 2-2017 is verschenen. Lees hier het hele verhaal (pdf).

}