Eerste brandharen eikenprocessierups verwacht

26 mei 2015 NGF
De verwachting is dat de eerste rupsen eind mei brandharen gaan krijgen in het zuiden van het land. De rupsen in het noorden van het land volgen slechts enkele dagen later.

Dit is ook het moment waarop de rupsen hun karakteristieke nesten gaan bouwen waardoor mensen de eikenprocessierupsen gaan opmerken.

Op grond van de huidige ontwikkeling en waarnemingen in 2014 is het volgens het Kenniscentrum Eikenprocessierups niet uitgesloten dat we

deze zomer met grote aantallen eikenprocessierupsen te maken krijgen. De verwachting is dat de eerste nesten begin juni zichtbaar zullen zijn op de eikenbomen. Gezien de spreiding in het uitkomen van de rupsen in 2015 kan de overlast, afhankelijk van de temperatuurontwikkeling,duren tot ver in de maand juli. 

Veiligheid en zorgplicht

In de NGF-publicatie Veiligheid en Zorgplicht wordt de eikenprocessierups genoemd in de lijst van risico’s op golfbanen. Tevens wordt aangegeven wie verantwoordelijk is en wat er aangedaan kan worden om de gezondheidsrisico’s voor greenkeepers, golfers en andere bezoekers te beperken. Deze publicatie is te vinden op het NGF Informatieplein.

Natuurlijke vijand

Het stimuleren van de vogelstand zou wel eens een belangrijke rol kunnen spelen bij het onder controle krijgen van de eikenprocessierups.Voor het eerst is op film vastgelegd dat pimpelmezen en koolmezen een belangrijke rol kunnen spelen bij de bestrijding van eikenprocessierupsen. Het is inmiddels bekend dat een groot aantal vogels zich te goed doet aan eikenprocessierupsen.

Bron: natuurbericht.nl