Oudere mannen aan het golfen: statistieken

Is ouder worden ‘aftakelen’ als golfer?

Ouder worden als golfer betekent lengte inleveren. Maar niet alles gaat achteruit als je ouder wordt, sommige onderdelen worden zelfs beter. Dat blijkt uit een grote database van de slagen van recreatieve golfers.

Vroeger waren er weinig gegevens over de prestaties van gewone golfers maar nieuwe technologieën zoals Arccos Golf hebben daar verandering in gebracht. Met Arccos (een systeem dat werkt met sensoren en GPS) kunnen spelers precies bijhouden welke scores ze maken maar ook met welke clubs ze slaan en hoe ver. Over de hele wereld zijn duizenden golfers die het systeem gebruiken en het bedrijf Arccos heeft zo een database met miljoenen slagen kunnen opbouwen. En bij elke slag is bekend hoe oud de golfer (m/v) was.

De website mygolfspy.com heeft samen met Arccos in kaart gebracht wat de verschillen zijn tussen bepaalde leeftijdsgroepen, dus wat er achteruitgaat - en vooruitgaat - als we ouder worden. Sommige conclusies liggen voor de hand, andere zijn misschien verrassend. De cijfers geven in elk geval een beetje een idee wat je kunt verwachten als je de leeftijd nadert van een senior (50) of super senior (65) ...

Conclusies:

1. Je gaat minder ver slaan

Iedereen kan bedenken dat je op een gegeven moment minder ver gaat slaan, maar wanneer gebeurt het en hoeveel afstand verlies je? Het antwoord dat uit de data komt: met je ijzer-7 verlies je na je 30ste ongeveer 3,6 meter per tien jaar. 

De conclusie hierboven is wel wat kort door de bocht omdat er geen data zijn van 10, 20 en 30 jaar geleden. Je kunt niet heel stellig zeggen dat een gemiddelde 60-jarige speler tien jaar geleden 3,6 meter korter sloeg met de ijzer-7. Veel oudere spelers van nu boeten namelijk nauwelijks aan afstand in. Dat is te danken aan de voortschrijdende technologie: de betere clubs en ballen die op de markt komen. Een clubfitting kan wonderen doen en het verlies aan afstand minimaliseren.

2. Je gaat meer fairways raken

Hoe ouder je wordt, hoe minder ver je slaat. Maar ook: hoe ouder je wordt, hoe zuiverder je afslaat. Daar zit natuurlijk een zeker verband tussen: hoe minder ver je slaat, hoe minder ver de bal uit de bocht kan vliegen. Maar het heeft ook met een betrouwbare swing en ervaring te maken. De tabel hieronder laat zien hoe vaak leeftijdsgroepen de fairway raken met een afslag.

 leeftijd  percentage 
 21-30  39 procent
 31-40  39 procent
 41-50  42 procent
 51-60  44 procent
 60+
 49 procent

3. Sommige vaardigheden verbeteren (tot je 60ste)

Naarmate je ouder wordt, win je slagen met bepaalde onderdelen van het spel, bijvoorbeeld met approach shots. Helaas, de vooruitgang van een gemiddelde golfer eindigt wel zo rond de leeftijd van 60. 

Arccos heeft een handicapmodel ontwikkeld voor vijf spelonderdelen (afslaan, approaches, chippen, bunkerspel en putten). De tabel hieronder toont de approach-handicap van verschillende leeftijdsgroepen. De leeftijdsgroepen 11-20 jaar en 51-60 jaar hebben het meest succes met approaches.

 leeftijd   Arccos-approachhandicap 
 21-30  15,6 
 31-40  15,7 
 41-50  14,6
 51-60  13,8
 60+  14,2

4. Je gaat vaker golf spelen (vooral na je 60ste)

Ook al gaat de AOW-leeftijd alsmaar omhoog, je gaat steeds meer golf spelen en dat is goed nieuws! Een van de verklaringen is natuurlijk dat oudere golfers, vooral 60-plussers, meer vrije tijd hebben. De tabel hieronder geeft weer hoeveel ronden de leeftijdscategoriën gemiddeld per jaar spelen.

 leeftijd  ronden per jaar
 21-30  19
 31-40  23
 41-50  26
 51-60  29
 60+
 33

Lees het artikel op mygolfspy.com.

Lees ook: 'Mannen kunnen beter putten dan vrouwen' en Hoe ver slaat een recreatiegolfer?

Speel qualifying ronden met de app GOLF.NL en hou je statistieken bij!


  • Auteur Redactie GOLF.NL
}