Sophia Revalidatie biedt golf aan in het verlengde van het revalidatieaanbod en werkt hierbij samen met Stichting Golf voor Gehandicapten en golfbaan Leeuwenbergh.
Bron: Sophia Revalidatie
De golfsport is een van de weinige sporten waaraan mensen met een (zware) fysieke en/of verstandelijke beperking deel kunnen nemen.

Een toegankelijke sport voor iedereen

Steeds vaker wordt de golfsport gevonden door mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking.  Golfen zorgt voor veel van deze mensen voor een aanzienlijke verbetering van hun fysieke en mentale gezondheidstoestand ervaren.

Gespecialiseerde golfleraren
De PGA Holland heeft de laatste jaren meer dan 50 PGA-professionals opgeleid om les te geven aan mensen met fysieke beperkingen. Wil je weten wie het zijn? Mail Jim van Heuven, directeur opleidingen van de PGA Holland.

Golf als revalidatiesport
De laatste jaren hebben de NGF en de PGA Holland een samenwerking opgezet met meer dan 20 revalidatiecentra. Op deze centra werken bewegingsagogen die speciaal zijn opgeleid en over materiaal beschikken om golf in revalidatietherapie aan te kunnen bieden. Voor informatie over deze centra, mail naar Ramon van Wingerden. 

Golf voor mensen met een verstandelijke beperking
De NGF werkt, als het gaat om mensen met een verstandelijke beperking die willen golfen, nauw samen met Special Olympics Nederland. In 2016 heeft een golfteam voor het eerst meegedaan aan de Nationale Special Olympics. Met name golfprofessional Cora van Rongen is actief op het gebied van lesgeven aan mensen met een verstandelijke beperking. Meer informatie? Stuur Myrte Eikenaar een e-mail.

Dé sport voor mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking

Stichting Handicart
In Nederland zijn meer dan 20.000 mensen geregistreerd bij de Stichting Handicart. Deze pashouders kunnen tegen een kleine vergoeding gebruik maken van de meer dan 600 handicarts die verspreid over meer dan 200 golfclubs aanwezig zijn. Meer informatie over de Stichting Handicart.


Lid worden van de European Disabled Golf Association (EDGA)
Sinds 2014 is de NGF lid van de EDGA. Hierdoor komen Nederlandse golfers met een fysieke beperking  ook in aanmerking voor een EDGA-pas. Deze pas geeft recht op deelname (mits aan de aanvullende wedstrijdvoorwaarden wordt voldaan) aan de wedstrijden die vermeldt staan op de EDGA-kalender. Indien je hulp nodig hebt bij het aanvragen van een EDGA-pas, mail dan met Hans Arendzen.

Golf voor kinderen met niet zichtbare beperkingen
In 2015 is de NGF samen met Together4Adventure op golfclub De Hoge Kleij een pilot gestart om kinderen met een niet zichtbare beperking zoals ADHD, autisme, ADD, bekend te maken met de golfsport. Op de Gooise Golfclub en Golfclub Liemeer zijn soortgelijke pilots gestart. De deelnemende kinderen én hun ouders zijn razend enthousiast over golf en het effect dat de sport heeft op hun zelfvertrouwen en groepsgevoel.

Een verbetering van uw fysieke en mentale gezondheid

Topgolf voor mensen met een fysieke beperking
Onder leiding van Nationale Coach Edward de Jong traint de nationale selectie op Golfbaan Amelisweerd. Veel van de spelers nemen deel aan de internationale toernooien, georganiseerd door de European Disabled Golf Association. Elk jaar vindt er een EK plaats. In de even jaren een individueel EK en in de oneven jaren een EK voor landenteams. Nederland is bij beide EK’s ruim vertegenwoordigt in de diverse categorieën.
Leden van de selectie: Monique Kalkman, Jurgen Boon, Jurjen Engelsman, Martijn Wijsman, Richard Kluwen, Marcella Neggers, Levi Verwoert, Willem Aart Vlug, Charles Mikkers en Leonie Warringa.

 
Wedstrijd/Activiteit

 Locatie
 
Datum
 
Aanmelden
 
Opmerking
Clinic Dirk Kuijt foundation
De Batouwe
17 april 2017 NGG/BMVG
Golfclinic
NGF Openingswedstrijd
Leeuwenbergh
13 mei 2017
www.golf.nl (6 weken voorafgaand open) 1e kwalificatiewedstrijd
BMVG Batouwe Zoelen
De Batouwe
20 mei 2017
NGG/BMVG Open wedstrijd
Nederlands Kampioenschap
De Batouwe
27 mei 2017
www.golf.nl (6 weken voorafgaand open)
Open wedstrijd
Brabant Disabled Open
Stippelberg
9 september 2017
brabantsedisopen@gmail.com
Open wedstrijd
Hanneke Janssen Bokaal
Rijswijkse
16 september 2017
jurjen.engelsman@geldersesportfederatie.nl
Open wedstrijd
Dennis van der Zeijden
Nog niet bekend Nog niet bekend Dennis van der Zeijden Foundation
Open wedstrijd
NGF Slotwedstrijd
’t Woold
7 oktober 2017
www.golf.nl (6 weken voorafgaand open)
Op uitnodiging

Stichtingen en/of golfclubs die actief zijn:
Going4Golf: https://www.going4golf.nl/
GvoorG: www.gvoorg.nl
Golfen zonder Grenzen: https://golfenzondergrenzen.nl/
Batouwe Minder Validen Golf (BMVG): www.bmvg.nl
Handigolf: www.handigolf.nl

  • Auteur NGF