Nieuws

Monique Kalkman tussen de champions op The Open

Op donderdag 14 juli start The Open Championship. Het oudste golftoernooi ter wereld vindt dit jaar voor de 150ste keer plaats en wordt dit jubileumjaar gehouden op St Andrews, de home of golf. Reden genoeg voor de organisatie R&A om voorafgaand aan het toernooi een ‘Celebration of Champions’ te organiseren. Monique Kalkman, ’s Nederlands bekendste golfster met fysieke beperking, was één van deze champions.

Kalkman is een van de meest succesvolle Nederlandse sporters aller tijden. Als jong meisje speelde ze hockey en tennis en droomde ze van de Olympische Spelen en Wimbledon. Totdat ze op 14-jarige leeftijd kanker kreeg en als gevolg hiervan een dwarslaesie. Ze raakte rolstoelgebonden, maar niet minder actief en ambitieus. In de jaren die volgden, bereikte ze de wereldtop in het rolstoeltafeltennis en later rolstoeltennis; ze werd meerdere malen paralympisch en wereldkampioen in beide sporten. Het mooiste moment van haar carrière kwam echter in 2017 toen ze werd opgenomen in de International Tennis Hall of Fame.

Monique was toen al twintig jaar gestopt met toptennis, en inmiddels zo’n acht jaar begonnen met golf. Golf was nieuw voor Monique, ze pakte het op als onderdeel van haar herstel van zware fysieke problemen. Maar net zoals voor tennis en tafeltennis, bleek Monique ook bijzondere aanleg te hebben voor golf en werd ze al snel opgenomen in de NGF-selectie voor golfers met een fysieke beperking.

Monique Kalkman The Open 2022
Charles, Lyle, Player en Kalkman

Celebration of Champions

De uitnodiging voor de ‘Celebration of Champions’ is een hoogtepunt in haar derde sportieve carrière. Nederlandse golfliefhebbers konden haar maandag op televisie volgen. In een flight met Gary Player, sir Bob Charles en Sandy Lyle (foto hierboven) speelde ze een ‘four hole challenge’ op de 1de, 2de, 17de en 18de hole van the Old Course. In andere flights zaten golflegendes als Lee Trevino, Tom Watson en Nick Faldo, maar ook spelers als Rory McIlroy en Tiger Woods. Anna Nordqvist, die we donderdag op het Big Green Egg Open in Arnhem zullen zien, speelde in de eerste flight met regerend Open-kampioen Collin Morikawa. Naast Kalkman waren er nog drie golfers met een beperking uitgenodigd, onder wie de Duitse Jennie Sräga, geboren met achondroplasie.

Monique Kalkman The Open 2022
Jennie Sräga

Is haar deelname aan The Open niet mooier dan haar opname in de International Tennis Hall of Fame? “Nee,” zegt ze, “maar wel op een andere manier enorm belangrijk voor mij. Ik ben hier uiteraard voor de unieke ervaring, maar nog veel meer om awareness te creëren voor golfen met een beperking. Ik ben 57, heb op sportief gebied niks meer te bewijzen en eigenlijk nog maar één belangrijk doel: de volgende generatie golfers met een beperking helpen om net zo van deze sport te kunnen genieten en er net zoveel in te kunnen bereiken als ik in het rolstoeltafeltennis en -tennis. Wat mij betreft houdt dat in: golf op de paralympische spelen krijgen, golfen met een beperking nog verder ontwikkelen als wedstrijdsport en het zoveel mogelijk in de breedte integreren."

Monique Kalkman staat gelukkig niet alleen in deze ambities. De R&A heeft serieuze plannen om golfen met een beperking beter op de kaart te zetten. Zo sprak ze met hen over het opzetten van een paragolf-programma in de regio van St Andrews en ziet ze dat de gegenereerde wereldwijde media-aandacht voor ‘inclusive golf’ op The Open gigantisch is.

Monique Kalkman The Open 2022
 

Golfen met een beperking in Nederland

Iets dichter bij huis zijn er in Nederland ook veel mooie initiatieven en organisaties om meer mensen met een fysieke beperking te kunnen laten golfen. Zo is Kalkman ambassadeur van Fonds Gehandicaptensport. Het ondersteunt sportorganisaties en heeft als doel iedereen met een handicap de mogelijkheid te geven om - in de buurt - te sporten. Dat doen zij onder andere met Uniek Sporten, een platform waar mensen met een beperking terecht kunnen voor sportaanbod, advies en de uitleen en aanschaf van sporthulpmiddelen.

The Open
The Open Championship is de officiële naam van het prestigieuze toernooi dat voor het eerst in 1860 gehouden werd. Maar als je het hebt over het British Open of enkel ‘The Open’ dan weet ook iedereen waar je het over hebt. Dan heb je het over het prestigieuze toernooi dat elk jaar op een andere links golfbaan gehouden wordt in Schotland, Engeland en Noord-Ierland. The Open is één van de vier majors in het professionele mannengolf.

Monique Kalkman The Open 2022
Lees meer over
The Open Toernooien