Beginnen met golf

Golfen met een fysieke beperking, wat zijn de mogelijkheden?

Heb jij een fysieke beperking en twijfel je of de golfsport iets voor jou is? Lees dan vooral verder, want de golfsport is juist een van de weinige sporten waaraan mensen met een (zware) fysieke beperking kunnen deelnemen. En hoewel dat niet per se het doel hoeft te zijn, ervaren veel van hen door het golfen een aanzienlijke verbetering van hun fysieke en mentale gezondheidstoestand.
Golf is een sport voor iedereen. Ongeacht leeftijd, geslacht, of fysieke beperking. Het is een geweldige manier om buiten te zijn, te sporten, vrienden te maken, terwijl het tegelijkertijd de mogelijkheid biedt voor persoonlijke uitdaging en groei. Er is geen reden waarom niet iedereen van de sport zou genieten, ook niet voor mensen met een beperking.

Voor wie

Iedereen kan golf op zijn eigen niveau spelen. Per persoon kan gekeken worden met welke aanpassingen de sport beoefend kan worden. Een paar voorbeelden:

Mensen met een lage dwarslaesie
Mensen met een lage dwarslaesie, of andere lichamelijke beperking waardoor ze niet zelfstandig kunt staan, kunnen gebruik maken van de Paragolfer. Dit is een mobiele buggy die de golfer tot sta-hoogte kan brengen, waardoor een golfslag gemaakt kan worden. PGA Holland heeft dankzij de Stichting Bevordering Minder Validen Golf (BMVG) de beschikking over een paragolfer. Er zijn inmiddels ook golfclubs met een eigen paragolfer.

Mensen met niet aangeboren hersenletsel  (NAH)
Mensen met NAH, schade aan de hersenen ontstaan in de loop van het leven, hebben absoluut de mogelijkheid om te blijven golfen of juist te beginnen met golf. Sterker nog, ze hebben er enorm veel profijt van. Bewegen heeft een positief effect op de conditie van het brein. Het zorgt voor een betere doorbloeding in de hersenen en bevordert de aanmaak van nieuwe hersencellen.

Revalidatiepatiënten
De laatste jaren hebben de Nederlandse Golf Federatie (NGF)  en de PGA Holland (opleiding voor golfprofessionals) een samenwerking opgezet met meer dan 20 revalidatiecentra. Op deze centra werken bewegingsagogen die speciaal zijn opgeleid en over materiaal beschikken om golf in revalidatietherapie aan te kunnen bieden.

Mensen met een verstandelijke beperking
De NGF werkt, als het gaat om mensen met een verstandelijke beperking die willen golfen, nauw samen met Special Olympics Nederland. In 2016 heeft een golfteam voor het eerst meegedaan aan de Nationale Special Olympics. Met name golfprofessional Cora van Rongen is actief op het gebied van lesgeven aan mensen met een verstandelijke beperking.

Parkinsonpatienten
In Nederland zijn ruim 50.000 mensen waarbij de diagnose Parkinson is gesteld. Regelmatig en op de juiste manier bewegen kan Parkinson maximaal vertragen. Golf is één van die sporten die populair is bij mensen met Parkinson. Het stimuleert het concentratievermogen en de fijne motoriek. Het buiten zijn in de vaak prachtige natuur en de sociale contacten op de baan dragen nog verder bij aan het fysieke en mentale welzijn van Parkinson patiënten.

Topgolf voor mensen met een fysieke beperking
Onder leiding van coach Marcella Neggers trainen en spelen de beste fysiek beperkte golfers. Deze spelers nemen deel aan internationale toernooien, georganiseerd door de European Disabled Golf Association. Elk jaar vindt er een EK plaats, in de even jaren een individueel EK en in de oneven jaren een EK voor landenteams. Nederland is bij beide EK’s doorgaans ruim vertegenwoordigd in de diverse categorieën.

Er is inmiddels ook een wereldranglijst voor golfers met een beperking. Meerdere Nederlandse golfers en golfsters behoren tot de top van Europa! De lijst wordt bijgehouden door de R&A en USGA, zie hier.

Golfen met een beperking

Heb je een beperking en wil je graag golfen?

Dan ben je hier op het juiste adres! Er zijn verschillende initiatieven, die allemaal als doel hebben de golfsport toegankelijk(er) te maken voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking.

Uniek Sporten
Uniek Sporten helpt je bij het zoeken van een sport. Het brengt jou én de sportaanbieders bijeen op een digitaal platform. Als je de website bezoekt kun je onder andere filteren op (afstand tot) woonplaats, soort sport en type beperking. Op dit moment hebben 32 golfclubs en banen in heel Nederland zich aangesloten.

→ Wil je jouw golfclub of -baan ook aansluiten op het platform? Aanmelden kan eenvoudig op www.unieksporten.nl/sportaanbieder/aanmelden.

Overige initiatieven
Bekijk ook onderstaande websites. Zonder uitzondering fantastische initiatieven om meer mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking te kunnen laten golfen.

Parkinson2Beat
Heeft als doel fondsen te werven voor fundamenteel onderzoek, een platform te bieden aan jonge Parkinson patiënten, de omgeving meer bewust te maken van de impact die Parkinson heeft en uit te dragen dat sporten de voortgang van Parkinson kan vertragen. Organiseert jaarlijks de Parkinson2Beat Golf competitie.

gvoorg.nl/
Helpt mensen met een fysieke beperking bij hun revalidatieproces en zorgt dat zij weer onderdeel zijn van de maatschappij. Op 8 verschillende golfbanen in Zuid-Holland.

golfenzondergrenzen.nl/
Deze stichting streeft ernaar om iedereen met een beperking het plezier in het golfspel te laten beleven en daardoor te laten integreren in het reguliere verenigingsleven. Onder andere op golfbaan het Woold, ten zuidoosten van Eindhoven.

Stichting Revalidatiegolf
Maakt golf leuk en toegankelijk voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel (denk aan MS, herseninfarct/bloeding, epilepsie, halfzijdige verlamming, Parkinson). Op de Gooise Golfclub in Loosdrecht, op Hooge Graven Golfclub Ommen en op Golfclub de Semslanden nabij Assen.

www.handigolf.nl
Op Golf Amsteldijk in Amstelveen worden jaarlijks 6 clinics georganiseerd waaraan 6 mensen met een lichamelijke beperking gratis mogen deelnemen. Ben je na zo’n clinic overtuigd dat golf ook een sport voor jou is? Dan word je uitgenodigd om ook daadwerkelijk je golfhandicap te halen en je verder te ontwikkelen in de golfsport.

→ Wil je jouw organisatie of initiatief ook toegevoegd zien aan bovenstaande lijst? Stuur dan een e-mail aan redactie@golf.nl.

Sla je slag!

Benader de golfbaan bij jou in de buurt en vraag naar de mogelijkheden. Of vind je weg naar de golfbaan via een van bovengenoemde organisaties. Gun jezelf de kans om te genieten van sporten in een prachtige groene omgeving, om lotgenoten te ontmoeten, om frustraties van je af te slaan, om jezelf te overwinnen. En heb je eenmaal aan de golfsport geroken en de uitwerking ervaren die het heeft op lichaam en geest, dan wil je zeker niet meer terug!