Meer en beter golf

Meer en beter golf

Er zijn, ongeacht leeftijd en ervaring, heel veel mogelijkheden als je meer en beter wilt golfen.

Overal golfen!

Als je een hole, tee, club en bal hebt, kun je - theoretisch gezien - overal golfen. Het is precies hoe het spel ooit begon, aan de kust in Schotland, op weilanden met een zanderige ondergrond. Door de wereldwijde populariteit van de sport wordt golf tegenwoordig gespeeld in de meest uiteenlopende regio’s en klimaten, van woestijn tot regenwoud. 

Het spel

Doorgaans bestaat een golfbaan uit negen of achttien holes. Elke hole begint bij de tee, de plaats waar je de bal op elke hole als eerste slaat. De hole is pas klaar als de golfer de bal op de green in de cup putt. 
Elke hole heeft een ‘par’ van drie, vier of vijf. Op een par-vier of een langere par-vijf slaan spelers eerst naar de fairway voordat ze proberen om de green te bereiken met de volgende slagen. Op een kortere par-drie is het de bedoeling om de bal van de tee in een keer op de green te slaan.

Het gras op de tee is kort gemaaid zodat je een eerlijke kans krijgt om de eerste slag goed te kunnen maken

Tussen de afslag (tee) en de green verschilt de hoogte van het gras. Dit maakt het spel moeilijker en zorgt ervoor dat slechte ballen worden bestraft. Het gras op de tee is kort gemaaid zodat je een eerlijke kans krijgt om de eerste slag goed te kunnen maken. De fairway is ook kort gemaaid. Bij de rough is dat anders. Hoe verder je van de fairway ligt, en hoe dieper in de rough, hoe hoger het gras en hoe moeilijker het is om een goede slag te kunnen doen. In de rough vind je ook andere vormen van begroeiing die een herstelslag moeilijker maken. De green is altijd het kortst gemaaide gras om een glad oppervlak te creëren dat geschikt is om op te putten. Onderweg naar die greens vind je, afhankelijk van de baan, nog talloze hindernissen als bunkers en waterpartijen.

Golf in Nederland

In Nederland is golf met bijna 380.000 beoefenaars de derde sportbond. In de laatste tien jaar zijn er 250.000 golfers bijgekomen. Golf is populair. Het is sociaal en elke ronde is anders. Hoe lang zo'n ronde duurt? Ook dat kan variëren. Als je negen holes speelt, ben je niet langer dan twee uur in de baan. Als je kiest voor achttien holes, ben je zeker vier uur bezig.

Passie voor Golf 

Dat golf veel verschillende kanten heeft, wordt prachtig in beeld gebracht in de documentaire Passie voor Golf van Omroep West: 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Zelf golfen?

Er zijn veel mogelijkheden als je besluit om zelf te gaan golfen. Je kunt naar een golfbaan in de buurt les nemen, met of zonder lidmaatschap van een vereniging.
Hier vind je een overzicht van vrijwel alle golfbanen in Nederland. En hier tref je alle informatie over waar je kunt leren golfen. Er zijn in Nederland meer dan zevenhonderd golfleraren die je kunnen helpen met het verbeteren van je spel. 
Ook kun je op GOLF.NL zien bij welke club je lid kunt worden om je NGF-registratie af te sluiten.

  • Auteur Redactie GOLF.NL
}