golfbal op de tee

Sneller slaan = beter golf

Beeld: Golfsupport.nl
Sneller slaan - minder tijd boven de bal staan - leidt tot beter golf. Het geldt in elk geval voor pro's op de European Tour maar ongetwijfeld ook voor recreatiegolfers.

Dat topspelers meer succes boeken als ze minder tijd boven de bal staan is een conclusie van een onderzoek door RSM en de European Tour van eind 2017. Bij het onderzoek is gekeken naar de gegevens van 47 European Tour-spelers in vijf toernooien, 304 ronden en en 22.579 slagen. De drie hoofdconclusies:

  1. Met 'snellere slagen' verbeteren de prestaties. Met name bij putts leidt minder lang boven de bal staan tot betere prestaties.
  2. Consistent even lang boven de bal staan leidt tot een grotere kans om de cut te halen. Dat wil zeggen: spelers die de cut halen zijn veel vaster in hun handelingen boven de bal - hoe vaak ze naar het doel kijken en hoe lang ze erover doen - dan spelers die de cut missen. 
  3. Minder tijd boven de bal staan kan een European Tour-speler per seizoen € 189.000 extra prijzengeld opleveren.

De 47 pro's zijn in de vijf toernooien nauwgezet bestudeerd door de onderzoekers. Ze hebben vooral gemeten hoe lang een speler boven de bal staat: de tijd tussen het adresseren van de bal en het moment van impact. Volgens de onderzoekers is minder tijd veel beter, om een simpele reden: hoe langer het duurt voordat je slaat, hoe meer tijd er is om na te denken over je swing, techniek en het doel. Als je eenmaal bedacht hebt wat je wil gaan doen, dan moet de rest kort duren. 

De onderzoekers hebben daarnaast de pre-shot routine van spelers bestudeerd: de acties ter voorbereiding op een slag, bijvoorbeeld het aantal oefenswings maar ook hoe vaak een speler na het adresseren naar het doel kijkt. Verschillende onderzoeken in het verleden hebben als conclusie dat een speler gebaat is bij een pre-shot routine en het nieuwe onderzoek onderschrijft dat. 

Tips voor recreatiegolfers

Samengevat: de pro's die minder lang boven de bal staan en vaste pre-shot routines hebben, spelen beter. Naar aanleiding van het onderzoek zegt de Engelse Ryder Cup-speler Andy Sullivan: 'Kunnen deze conclusies het spel veranderen? Absoluut. We spelen een complex spel met veel variabelen en daarom is het cruciaal dat we naar alle data kijken en hoe zelfs de kleinste veranderingen kunnen helpen bij een verbetering van onze prestaties.'

Sullivan denkt dat de conclusies ook een eye opener voor amateurgolfers kunnen zijn. Edoardo Molinari denkt dat ook, hij geeft amateurs de tip om met 'commitment' te spelen. 'Ga voor de slag die je beslist te spelen', zegt de Italiaanse Ryder Cup-speler. 'Sta achter wat je probeert te doen. Het gebeurt snel dat je de bal adresseert en twijfelt over je clubkeuze of jezelf afvraagt: "Is de wind nou tegen of komt die van de zijkant?" Als je gekozen hebt voor een slag, sta er dan achter en blijf geloven in je keuze.' 

De onderzoekers adviseren alle recreatiegolfers om een eigen vaste pre-shot routine te ontwikkelen en om die altijd te gebruiken, bij het oefenen en in wedstrijden. De aandachtspunten hierbij zijn:

  • Maak één tot twee oefenswings. 
  • Kijk altijd van achter de bal wat je beginlijn moet zijn.
  • Sta niet te lang boven je bal, met een korte tijd boven de bal vergroot je de kans op goede slagen en maak je meer putts.  
  • Eenmaal boven de bal is er geen reden om vaker dan eens of twee keer naar het doel te kijken.

Intuitief putten

Alle teaching professionals onderstrepen het belang van commitment en een vaste pre-shot routine. Reinoud Eleveld van Iron Shirt of Golf stelt al jaren dat 'snel putten' beter werkt. Hij organiseert daarom sinds 2015 het jaarlijkse Nederlandse kampioenschap ‘Intuïtief Putten'. Deelnemers aan deze wedstrijd krijgen per putt slechts 10 seconden de tijd.

‘Hoe minder tijd je besteedt aan de voorbereiding op je putts, hoe beter ze worden,’ zei Eleveld bij de eerste editie in 2015. ‘Rondlopen, lijnen lezen, oefenstrokes maken – het komt allemaal voort uit de hang naar controle die ons mensen eigen is, maar eigenlijk is het onnodig. Sterker nog: met al dat geanalyseer verstoren we onze onderbewuste systemen, die letterlijk aan één oogopslag voldoende hebben om een fantastische putt te maken. Door intuïtief te leren putten, ga je die systemen benutten en zul je met lachwekkend weinig tijd en energie beter worden op de green.’ 

Klik hier om het onderzoek van de European Tour te lezen. Bekijk hieronder een video over het onderzoek naar een snellere routine.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

  • Auteur Redactie GOLF.NL
}