Verbeter je golf met de statistieken

Geregeld golfles nemen en lekker veel oefenen en spelen, daardoor word je een betere golfer. Wat ook kan helpen? Het bijhouden van je statistieken. Joost Luiten doet het ook.

Een betere golfer worden door tijdens het spelen je statistieken bij te houden? Ja, dat kan echt. Op de diverse Tours houden de golfers en/of hun caddies nauwgezet bij waar hun ballen zijn geland, op de fairway of in de rough, en hoe ver in de rough dan, hoeveel meter er resteert naar de hole, waar de slag naar de green eindigt en nog veel meer. 

Joost Luiten schrijft tijdens een ronde zelf alleen de afstand naar de hole op na zijn afslag, de rest doet John Dempster, zijn caddie. Dempster sluist die informatie door naar een bedrijf dat 15thclub heet. 15thclub verwerkt alle info in een datasysteem dat Waggle heet. Luiten ontvangt iedere drie maanden een gedetailleerd rapport over zijn spel. ‘Omdat er naar drie maanden en dus meerdere toernooien wordt gekeken, kun je duidelijke trends zien’, aldus Luiten. ‘Natuurlijk heb ik zelf ook een idee welk onderdeel van mijn spel in een bepaalde periode wat minder is, maar zo’n rapport is veel accurater en geeft bevestiging.’

Strokes Gained

Het mooie is dat Luiten kan zien hoe zijn spel zich verhoudt tot dat van zijn concurrenten omdat Waggle werkt met het zogenoemde Strokes Gained Systeem. Luiten: ‘Strokes Gained geeft aan of ik op diverse onderdelen van het spel slagen heb gewonnen of verloren ten opzichte van de spelers die dezelfde toernooien hebben gespeeld.’ Duidelijk is dat Luiten ook dit jaar weer heel sterk is van tee tot green:

Strokes Gained - Approach to the Green: (2nd) +1,787          

Srokes Gained  - Tee to Green: (3rd) +2,588

Van tee tot green wint Luiten dus 2,588 slagen op het gemiddelde van het veld. Dat Joost niet de langste is van de tee wordt ook duidelijk, hij is ongeveer zeven meter korter dan het gemiddelde:

Driving Distance: 289,9 yards (179th) -7,3 yards  

Meer statistieken van Luiten zien op de European Tour? Klik hier.

Amateurs

Voor de gewone amateurgolfer is er geen Strokes Gained systeem en dat is ook helemaal niet nodig. Maar, zegt Luiten, het is wel heel erg aan te raden om iedere ronde die je speelt een aantal dingen te noteren. ‘Als je bijhoudt hoeveel fairways je raakt, hoeveel greens in regulation, het aantal putts over 18 holes,  hoe vaak je chip-putt weet te maken, dan krijg je in ieder geval al een globaal beeld van je sterke en zwakke punten. Als je in iedere ronde om en nabij de veertig putts nodig hebt, dan is in ieder geval duidelijk dat op de greens heel veel winst te behalen valt.’

golfacademie.nl

Een goede en heel handige manier om je statistieken bij te houden is gebruik maken van de degolfacademie.nl (wel eerst een gratis account aanmaken). Daar vind je met de app GOLF.NL ingevoerde scorekaarten terug en die gegevens kun je aanvullen met onder meer je prestaties op de fairways en de greens  (aantal fairways gemist/geraakt, aantal putts etc). Zo krijg je meer inzicht in je golfspel en toegang tot een groot aantal voor jou geselecteerde video-oefeningen en tests.


  • Auteur Redactie GOLF.NL
}