Het prille succes van de GolfSixes League maakt twee dingen duidelijk. Golf als teamsport verdient meer aandacht. En twee: de sport vermengd met speelsheid en een flink portie fun is de ideale mix om jeugd warm te maken voor golf.
Afgezet tegen het aantal volwassenen en senioren heeft de golfsport behoefte aan jonge aanwas. Golf moet evenwel als individuele sport opboksen tegen teamsporten als voetbal en hockey. Dat is toch een beetje een ongelijke strijd. Maar golf is er ook als teamsport en daar worden steeds meer mensen enthousiast van. Manja Schilstra is er daar een van. Ze is projectleider PGA Junior Golf en de stuwende kracht achter de GolfSixes League, de opvolger van de PGA Junior League. De GolfSixes League is een laagdrempelige teamcompetitie voor kinderen tot dertien jaar met baanpermissie of maximaal handicap 36.

Speeltuin van try-outs

De nieuwe naam is niet zomaar bedacht maar komt uit de koker van de European Tour, die twee jaar geleden voor het eerst de GolfSixes in Engeland organiseerde. Dat is een toernooi op de European Tour-kalender voor professionals – net als het KLM Open – waarbij experimenten niet worden geschuwd. Landenteams van twee spelers, zes korte holes, spelen onder tijdsdruk; een speeltuin met geslaagde en minder positief ontvangen try-outs. GolfSixes dus, dat kortgezegd staat voor golf als teamsport én fun. “Die twee kenmerken wil de European Tour gebruiken om de jeugd enthousiast te maken voor de golfsport”, aldus Schilstra.

Met plezier kennismaken

De GolfSixes League, die in Nederland onder de vlag van PGA Holland wordt georganiseerd, wordt ook toegejuicht door de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie. Schilstra: “Het concept is inmiddels uitgerold in Denemarken, Engeland en België. Meer landen zullen zeker volgen. Het is belangrijk dat je vooral plezier beleeft aan je kennismaking met golf. En als later je spel ook beter is geworden, kun je vanzelf doorgroeien naar NGF-wedstrijden.” Een competitie als deze is ideaal om beginners al direct bij een club of baan te betrekken. “Dat geldt ook voor oudere jeugd en volwassenen die beginnen met golf. Als je bij een club komt, is het best lastig direct je weg te vinden. Je bent nog niet goed genoeg om aan wedstrijden mee te doen, terwijl dat wel heel leuk is. Dus val je er een beetje buiten. Als je in een team kunt meedoen, waarbij het niet belangrijk is dat je heel goed kunt golfen, word je sneller op sleeptouw genomen.”

Samenwerken

Hoe gaaf teamgolf is, blijkt bij de Ryder Cup, zegt Schilstra. “Niet alleen vanwege de sfeer, je ziet ook hoe spelers met elkaar samenwerken, lol beleven. Dat is echt de charme.” Meer clubs ontdekken de waarde ervan, merkt Schilstra, maar de ontwikkeling van teamgolf gaat nog niet heel snel. “Als je kijkt naar het aantal teamtoernooien bij een club, buiten de NGF-competitie voor betere spelers om, dan houdt het meestal op bij een familietoernooi en een of twee andere toernooien. Het is nog erg op de individuele golfer gericht. Ik denk dat clubs moeten proberen een mix aan te bieden om een nog grotere groep aan te spreken en blij te maken.” De bevestiging dat er muziek zit in dit concept kreeg Schilstra van de Nederlandse Politie Sport Bond. “Die waren zo enthousiast, dat ze hun golftoernooi met landelijke eenheden zo willen opzetten. Deze winter gaan we een pilot doen.”

Speciaal armbandje

De GolfSixes League startte in 2017 met 14 clubs en 135 kinderen en dit jaar deden al 33 clubs mee en in totaal meer dan 200 kinderen. Volgend jaar is het streven om 50 tot 60 clubs te laten deelnemen. “We hebben de teams iets kleiner gemaakt, van acht naar zes spelers. Dat paste beter bij de naam en het werd daardoor voor meer clubs makkelijker een team samen te stellen.” Schilstra kan haar voldoening uit kleine dingen halen. “Het leuke is dat kinderen op deze manier eigenlijk helemaal niet zo bezig zijn met winnen. Natuurlijk vinden ze het competitie-element leuk, maar ze zijn vooral bezig om elkaar te helpen, plezier te maken. Als je zelf een slechte bal slaat, is dat niet het einde van de wereld en zijn er anderen in je team die dat weer oplossen. In de GolfSixes krijg je een speciaal armbandje als je wedstrijden wint. Hoe mooi is het als ze op maandag op school trots die armbandjes laten zien en vertellen hoe ze daaraan zijn gekomen? Ik ken ook voorbeelden van kinderen die wilden afhaken bij een golfclub omdat ze geen aansluiting vonden, maar doordat ze aan deze competitie konden meedoen, het golf wel trouw zijn gebleven. Daar word ik dan heel blij van.”

Hoe steekt de GolfSixes League in elkaar?

De competitie loopt van april tot en met de zomer. Clubs maken zelf met andere clubs poules van vier teams in hun regio. In principe is de competitie bedoeld voor kinderen tot en met dertien jaar met beginnersniveau (van baanpermissie tot handicap 36). Na de zomer worden de finales gespeeld met de winnaars uit de regio’s. De landelijke winnaar krijgt zelfs een uitnodiging voor de internationale finale. De kinderen vormen teams van minimaal zes spelers en spelen in drie tweetallen tegen elkaar. De wedstrijden - volgens de spelvorm Texas Scramble - worden over 9 holes par 3 gespeeld, die ook kunnen worden uitgezet op de grote baan. Het concept is heel toegankelijk omdat de beginnende golfer relatief makkelijk kan meedoen. Bij de samenstelling van de tweetallen kan een betere speler gekoppeld worden aan een minder goede speler. Dit bevordert succesbeleving en speelsnelheid. Ook kan iemand wisselen met een andere teamspeler, waardoor deze even pauze kan houden.

Meer informatie? Stuur een mail naar Manja Schilstra: ms@pgaholland.nl
}