Beginnen met golf - leren golfen

Beginnen met golf

Groepslessen voor beginners
Beeld: Koen Suyk
Alles wat je wilt weten als je begint met golfen; van je eerste kennismaking tot het behalen van je handicap/GVB.

Golf is simpel gezegd een spel met bal en stok. Erg verslavend, dus je bent gewaarschuwd! Heb je je nog weinig verdiept in golf, ga dan eerst naar deze pagina om te lezen wat golf eigenlijk is. De beste manier om de sport eens te ervaren, is meedoen aan een golfclinic. Er zijn veel golfclubs en -banen die zulke clinics organiseren. Hierin maak je kennis met alle onderdelen: afslaan, chippen en putten. Je maakt tegelijk kennis met andere mensen die overwegen om met de sport te beginnen. Een introductieles nemen is een andere goede optie. Ook dan leer je de beginselen. Een clinic of introductieles duurt meestal 1 of 2 uur. De meeste golfbanen bieden introductielessen aan en soms is de introductieles gratis. Klik hier voor een baan bij jou in de buurt waar je kunt kennismaken met golf.

Lees in 'De eerste stappen in golf' meer details over clinics en introductielessen.

Van baanpermissie naar handicap 54 (GVB)

1. Les

Vind je golf na een eerste kennismaking leuk? Dan kun je lessen boeken bij de leraar van de clinic of introductieles of bij een andere golfprofessional (golfleraar) in de buurt. 
Een pro geeft individuele lessen maar ook groepslessen. Een individuele les kost vaak zo'n 25 euro per uur, groepslessen zijn goedkoper. Het voordeel van een groepsles is dat je meteen andere golfers ontmoet.

De winter is een goede periode om met golf te leren. In het voorjaar heb je het dan al heel redelijk onder de knie en kun je gaan genieten op de golfbaan. Lees meer op de pagina Winterlesprogramma's.

2. Golfbaanpermissie

Op sommige kortere golfbanen mag je al meteen spelen, ook al heb je weinig ervaring. Maar voor langere banen heb je vaak golfbaanpermissie nodig. Dat is de eerste stap in golf.
Het eerste doel is dus golfbaanpermissie halen zodat je praktijkervaring kan opdoen. Golfbaanpermissie krijg je in het algemeen al na een aantal lessen in de golftechniek en nadat je de etiquette hebt geleerd (de baan- en veiligheidsregels, zie verderop). Per baan beslist een golfprofessional wanneer je vaardig genoeg bent om golfbaanpermissie te krijgen. De pro vraagt dan een baanpermissiepasje voor je aan. Die golfbaanpermissie is in elk geval geldig op de golfbaan waar je op dat moment speelt en soms ook op andere banen. 

Tijd: Golfbaanpermissie haal je gemiddeld na zo’n zes lessen.

3. Handicap 54 (voormalig GVB, golfvaardigheidsbewijs)

Na je golfbaanpermissie is de volgende stap het behalen van Handicap 54, het GVB (Golfvaardigheidsbewijs). Het GVB-examen is er niet meer, het is vervangen door een regelexamen en 'handicap 54'. Handicap 54 is een soort instapniveau waarmee je op bijna alle banen in Nederland mag spelen. Handicap 54 is geen examen, maar hoe haal je dan die handicap 54?  Allereerst door te slagen voor het golfregelexamen. De golfregels leer je via regellessen op je club of baan of door zelfstudie. Als je de regels voldoende onder de knie hebt, doe je examen op je club. Daarnaast speel je ook ronden vanaf het moment dat je je golfbaanpermissie hebt. Elke keer dat je de baan in gaat, houd je je score bij. Na elke hole vul je het aantal slagen in dat je over de hole hebt gedaan en zo kom je tot een totaalscore. 

Als je een qualifying ronde speelt, telt de score mee voor je handicap. Je houdt in de ronde je score per hole bij en elke score levert een aantal stablefordpunten op. Zodra je het niveau van handicap 54 (of beter) een keer hebt gespeeld, kun je via je club waar je de kaart hebt ingeleverd een handicap-pasje aanvragen bij de NGF. Je kunt je score bijhouden op een papieren scorekaart maar het is nog makkelijker om een qualifying kaart te spelen met de app GOLF.NL. De app rekent automatisch uit hoeveel stablefordpunten je scoort.

Zodra je handicap 54 hebt, krijg je een NGF-pas. Je ontvangt dan twee keer per jaar het glossy magazine GOLF.NL, je kunt gratis lid worden van De Golf Academie en je bent verzekerd onder een collectieve aansprakelijkheidsverzekering. Aan het begin van elk jaar krijg je een nieuw pasje.

Tijd: Handicap 54 haal je gemiddeld na zo’n tien lessen en ongeveer 30 uur oefenen, maar getalenteerde golfers doen het sneller. 

Lees hier meer details over de handicap in golf.
Test je regelkennis met deze quiz.

Materiaal

Voor de eerste lessen heb je nog geen clubs (golfstokken) nodig, de golfleraar kan stokken beschikbaar stellen. Maar als je de sport leuk vindt en baanpermissie en handicap 54 gaat halen, dan wordt het tijd om eigen materiaal aan te schaffen. Laat je eerst goed adviseren door je golfprofessional. Je hebt niet meteen een volledige set clubs nodig, je kunt bijvoorbeeld beginnen met een ijzer-5, ijzer-7, ijzer-9, pitchingwedge, sandwedge en putter. Het is verleidelijk om op een aanbieding in te gaan of stokken over te nemen van een vriend, maar het is heel belangrijk dat de golfstokken passen bij jouw lichaam en swing: dat ze de juiste lengte hebben en dat de shaft (de steel) niet te stijf of te flexibel is. Je golfprofessional kan vertellen wat je nodig hebt en je kunt je ook oriënteren bij een goede clubfitter of een goede golfwinkel. Met te lange of te korte clubs leer je golf op een verkeerde manier en verkeerde clubs kunnen ook leiden tot blessures. Bij kinderen is het nog belangrijker dat ze de sport met het juiste materiaal leren. Over de aanschaf van golfclubs voor kinderen kun je hier alles lezen. Lees verderop meer bij 'Wat kost golf?'

Kleding

Op de meeste golfbanen kun je dragen wat je wilt maar op sommige banen is een spijkerbroek of een heel kort rokje niet toegestaan en op veel banen is een polo met kraag verplicht. Kies altijd voor kleding waarin je goed kunt draaien. 

Golfschoenen

Op oefenfaciliteiten zijn golfschoenen niet nodig maar in de baan wel, zodat je niet uitglijdt en de greens niet beschadigt. Veel golfschoenen hebben soft spikes - een soort nopjes die je na verloop van tijd kunt vervangen - maar er zijn ook schoenen met vaste noppen. De noppen voorkomen dat je bij een swing op nat gras uitglijdt.

Golfhandschoenen

Veel golfers spelen graag met een golfhandschoen waardoor ze beter grip op het handvat van de club hebben. Maar er zijn ook veel golfers die zonder handschoen spelen.

Wat kost golf?

Wat kost het om met golf te beginnen? Hoeveel kosten golflessen? Hoeveel kosten golfstokken, golfschoenen en andere zaken die je nodig hebt? Die vragen beantwoorden we hieronder.

Wat kosten golflessen?

  • Iedere golfbaan biedt beginnerslessen. Een kennismakings(groeps)les is soms gratis of kost ongeveer 20 euro. 
  • De tarieven van reguliere lessen liggen rond de 25 euro per 30 minuten op individuele basis. 
  • Veel pro's geven  groepslessen en dan is is het tarief lager dan 25 euro per 30 minuten. Zeker als je begint is het leuker en leerzamer om golflessen te volgen in groepsverband.
  • Jeugdlessen zijn vaak veel goedkoper dan lessen voor volwassenen.

Wanneer je bij een golfleraar naar de kosten van lessen informeert, vraag dan ook of het tarief inclusief oefenballen en gebruik van materiaal is. 

Wat kost golfmateriaal?

De stokken waarmee je een golfbal slaat heten clubs maar worden ook wel gewoon stokken genoemd. Op veel golfbanen kun je bij de eerste lessen als beginnende golfer clubs huren of lenen. Ben je zo ver om een beginnersset te kopen (een beperkt aantal stokken), dan moet je rekenen op een paar honderd euro (afhankelijk van het merk, het materiaal en het aantal clubs). De prijs van een volledige set golfclubs voor ervaren spelers kan oplopen tot (ruim) boven de duizend euro. Een investering dus voor de lange termijn en daarom belangrijk om die met hulp van een golfleraar of clubfitter aan te schaffen. 

Bijkomende materiaalkosten zijn de aanschaf van ballen, een golftas en een (eventueel elektrische) trolley als je je tas niet wilt of kunt dragen. Al deze producten zijn er in verschillende soorten, kwaliteiten, merken en dus ook voor uiteenlopende prijzen. Heb je een krap budget, overweeg dan eventueel de aanschaf van tweedehands materiaal, zoals gebruikte golfballen ('lakeballs') die je online maar ook in reguliere golfshops kunt kopen. Verder moet je af en toe een zakje tees kopen voor een paar euro (op een tee leg je de bal bij de afslag) en een pitchfork aanschaffen. Een pitchmark gebruik je om pitchmarks op de green te repareren en kost niet meer dan een paar euro.

Wat kost golfkleding?

Golf kun je spelen in casual kleding die je al hebt. Maar goede golfschoenen zijn wel een must. Die kosten rond de 90 euro maar in de aanbieding kun je ze al voor 50 euro krijgen. Een golfhandschoen kost ongeveer 15 euro. Als je gegrepen wordt door de sport, dan is het verstandig om een goed regenpak aan te schaffen.

Wat kost een golfronde?

De baan in voor je eerste rondjes? Om als gast op een golfbaan te spelen betaal je een 'greenfee'. De greenfee van een korte baan kost 10 tot 25 euro. Een rondje van negen holes op een lange baan varieert op de meeste banen tussen de 25 en 50 euro. De greenfee voor 18 holes bedraagt in Nederland gemiddeld zo'n 55 euro per persoon. 

Klik hier voor een overzicht van korte golfbanen waar je voor 15 euro of minder een ronde kunt spelen.

Op veel banen, maar niet overal, betaal je in het weekend iets meer dan op werkdagen. Voor jeugd zijn er bijna altijd speciale tarieven die veel lager zijn dan voor volwassenen.

Veel golfbanen hebben interessante aanbiedingen zoals 10-rittenkaarten of zomer- en winterabonnementen. Of arrangementen waarbij je één bedrag betaalt voor een rondje golf én een lunch of diner. Een rondje golf is niet heel goedkoop maar je bent met negen holes wel twee uur bezig en met 18 holes zo'n vier uur. Met de inkomsten van greenfees, jaarkaarten en lidmaatschapsgelden wordt het noodzakelijke onderhoud aan golfbanen betaald.

Tip: steeds meer golfbanen bieden kortingen op de greenfees, bijvoorbeeld op daluren of in het naseizoen. Kijk daarom altijd op de website van de baan voor kortingen en speciale acties.

Hier kun je zoeken naar een golfbaan in jouw regio.

Wat kost een jaarkaart of clublidmaatschap?

Als je lid wordt van een golfclub met een vaste baan of als je een jaarkaart bij een baan koopt, dan ben je het voordeligst uit. Een lidmaatschap bij een club met onbeperkt speelrecht of een jaarkaart op een baan met onbeperkt speelrecht varieert tussen de 600 en 1200 euro. Sommige clubs werken nog met inschrijfgelden, obligaties of aandelen, maar de meeste clubs niet meer. Steeds meer clubs bieden een flexibel lidmaatschap aan, bijvoorbeeld voor doordeweekse dagen, voor weekenden of voor daluren. Lid zijn van een club of een jaarkaart aanschaffen heeft veel voordelen: je kunt vrijwel altijd spelen wanneer je wilt, je kunt meedoen aan clubtoernooien, je hebt een eigen sportief ‘thuis’, je leert snel andere golfers kennen en als je beter wordt kun je meedoen aan de NGF Competitie of NGF Najaarstour. Er zijn ook clubs zonder banen, bijvoorbeeld ANWB Golf en GVN. Die clubs regelen de handicapregistratie van spelers en organiseren toernooien. 

Hier kun je zoeken naar een club in jouw regio.

Wat je verder moet weten als je met golf begint

Je handicap verlagen

Het eerste doel van een beginnende golfer is om handicap 54 te halen (het voormalige GVB of Golfvaardigheidsbewijs). Vervolgens kun je je handicap verlagen. Dat doe je in qualifying wedstrijden of in qualifying ronden met vrienden of kennissen. Bij het behalen van meer dan 36 stablefordpunten in een ronde verlaag je je handicap. Het handicapcijfer geeft je speelsterkte aan. Een handicap van 5 houdt simpel gezegd in dat een speler een ronde van 18 holes gemiddeld vijf slagen boven par speelt. Dat wil zeggen dat hij of zij op een baan met een par van 72 in ongeveer 77 slagen kan spelen. Het handicapsysteem in golf maakt het mogelijk dat spelers van verschillende speelsterkte toch met gelijke winstkansen tegen elkaar kunnen spelen. 

Je handicap verlagen vereist oefening en ervaring. De NGF (Koninklijke Nederlandse Golf Federatie), PGA Holland (Professional Golfers Association) en NVG (Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties) hebben voor het hele traject van een golfer (van baanpermissie naar handicap 54 naar topgolf) het '9-stappenplan' ontwikkeld. Dit is een methodiek waarmee je zelf kunt bepalen hoe je je wilt ontwikkelen. Elke stap in golf wordt beschreven in een boekje. Wil je vooral plezier hebben op de golfbaan, dan kan dat al in Stap 1 of 2. Als je meer ambitie hebt, kun je nog beter worden via een goede begeleiding van de golfprofessional. Veel golfscholen en -leraren hanteren de lesopbouw van het 9-stappenplan. Het online verlengstuk van het 9-stappenplan is De Golf Academie. Dit is een digitaal platform waar je je golfregelkennis kunt testen, filmpjes kunt bekijken van oefeningen en je kaarten en rondes kunt invoeren. Zodra je een NGF-pas hebt, krijg je gratis toegang tot dit platform.

Lees hier meer details over de handicap in golf.
Je handicap verbeteren als je met vakantie bent.
Ga naar de instructiepagina van GOLF.NL voor golftips (tekst en video).

Etiquette en golfregels

Als je met golf begint en handicap 54 wilt halen, dan moet je zoals gezegd een regelexamen doen. Golf is een sport waarbij je je eigen scheidsrechter bent. Alleen in topgolfwedstrijden zijn er referees maar die scheidsrechters zijn er alleen om spelers te helpen in moeilijke gevallen als ze niet zeker weten hoe ze moeten handelen. Omdat je in golf je eigen scheidsrechter bent, moet je de basisregels van het spel kennen. Maar het regelexamen vereist niet veel tijd en is niet moeilijk. De meeste regels die je als beginner moet leren betreffen de 'etiquette'; dit zijn de regels die gaan over de veiligheid, het tempo in de baan en hoe je met de baan moet omgaan.

Lees meer over de regels en etiquette op deze pagina.

Golfbanen

Er zijn korte en lange golfbanen, makkelijke en moeilijke. Een par-3 baan bestaat uit 9 of 18 korte holes. Deze banen zijn ideaal voor beginners. Een 'volwaardige' golfbaan heeft 9 of 18 korte, middellange en lange holes.

Op deze pagina kun je zoeken naar banen bij jou in de buurt
Op onze banenpagina vind je nog veel meer informatie zoals ranglijsten met de beste par-3-banen, de beste 18-holes-banen.

Golftermen

Golf heeft zoals veel sporten eigen termen. Wat is een birdie of een albatros? Wat is de loft van een club? Je vindt de betekenis in het golfwoordenboek van GOLF.NL.

Spel- en wedstrijdvormen

In de meeste spelvormen speel je voor een individuele score. Dat is ook het geval bij de meeste wedstrijden op televisie. Maar er zijn ook spelvormen in teamverband die de sport een extra dimensie geven. Een voorbeeld daarvan is de Ryder Cup waarin een Europees team tegen een Amerikaans team strijdt. Of je nu houdt van individuele scores of van teamgolf, er zijn heel veel spelvormen. Lees hier meer over op de pagina 'Golf in teamverband: verschillende spelvormen'.

Jeugd

Ook voor de jeugd is de golfsport uitdagend. Steeds meer golfclubs bieden aantrekkelijk jeugdprogramma’s voor kinderen vanaf drie of vier jaar. Steeds vaker wordt golf voor kinderen georganiseerd als teamsport. Als je je (klein)kind wilt laten kennismaken met golf en een les wilt laten nemen, dan doe je er verstandig aan een club bij jou in de buurt te zoeken.

Senioren

Golf is een sport die tot op zeer hoge leeftijd beoefend kan worden. Vele tienduizenden mensen van 55 jaar en ouder blijven dagelijks in beweging door oefenballen te slaan of een rondje van 9 of 18 holes te spelen, altijd in de buitenlucht. Er zijn in Nederland zelfs tientallen golfers die ouder zijn dan 90 jaar en wekelijks een rondje golfen. Beginnen met golf betekent dus vaak een leven lang sport. Dit is ook het grote voordeel: je kunt in beweging blijven en van de natuur blijven genieten, ook al word je ouder. Daarnaast biedt de golfsport veel mogelijkheden om in een sociale sfeer te recreëren.

Familiesport

Golf is een sport voor jong en oud die je met de hele familie kunt spelen. Golf met je man of vrouw, kinderen of kleinkinderen, opa en oma, broer of zus. Golf is een ideale sport om samen te doen, met spelers van verschillende niveaus en verschillende leeftijden en ook jeugd. Bovendien kun je met de hele familie lessen volgen en een familiebaanpermissie krijgen. 

Fysieke beperking

Golf met fysieke beperkingen is ook mogelijk. In Nederland heeft een aantal golfprofessionals zich gespecialiseerd in het lesgeven aan mensen met fysieke beperkingen. Klik hier voor meer informatie.

Pitch&putt

Pitch&putt is een variant van golf. Het wordt gespeeld op korte banen met kleine greens. Er zijn in Nederland een kleine 20 pitch&putt-banen en in 2017 ontvingen die bij elkaar een kwart miljoen enthousiaste bezoekers. Je mag zonder enige ervaring op de pitch&putt courses spelen. 

Ook pitch&putt-banen bestaan uit negen of 18 holes. Van de afslag tot de vlag varieert de lengte van de holes tussen 30 en 90 meter. Door deze korte afstanden is het spel geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar. Meer informatie is te vinden op pitch-putt.nl.

  • Auteur Redactie GOLF.NL