Beginnen met golf

Start in golf: 15 meest gestelde vragen

Als je begint met golf heb je vragen. Hoe duur is golf? Wat is handicap 54? Hoe moeilijk is het regelexamen? Op deze pagina geven we antwoord op de 15 meest gestelde vragen.

1. Mag ik zonder golfervaring/GVB op een drivingrange ballen slaan?

Ja. En je hoeft nergens lid te zijn. Vaak is het gebruik van de drivingrange gratis, maar je moet wel voor de ballen betalen. Sommige banen hebben een ballenmachine waar je euromunten in moet gooien, andere banen verkopen munten voor de ballenmachine aan de bar of bij de receptie of je hebt een ‘sleutel’ nodig waarop je een tegoed kunt laten zetten. 20 ballen kosten meestal tussen 1 en 2 euro.

2. Moet ik lid zijn van een golfclub om lessen te kunnen volgen?

Nee. Je kunt lessen volgen zonder clublidmaatschap, bijvoorbeeld met een clinic of een introductieles. Veel golfbanen organiseren clinics om mensen te laten kennismaken met golf. Via golf.nl/golfstart krijg je op basis van locatie te zien waar bij jou in de buurt cursussen of clinics worden gegeven. Via Golfstart kan je heel eenvoudig alleen of samen met je vrienden of familie je introductie in golf boeken.

3. Wanneer mag ik op een golfbaan spelen? 

Je hebt een baanpermissie nodig als bewijs dat je de golfregels - en andere regels over bijvoorbeeld veiligheid - kent en de basistechniek onder de knie hebt. Je bent dan gekwalificeerd om op die golfbaan te spelen. Je kunt je baanpermissie halen via een Golfstart-lespakket. Er zijn ook banen met kortere holes die die eis niet stellen. Voorbeelden hiervan zijn par-3-banen die alleen bestaan uit korte holes. Op pitch & putt-banen heb je ook geen handicap-54-registratie nodig. Dit zijn korte banen met holes tussen de 30 en 90 meter.

4. Wanneer mag ik op alle banen in Nederland spelen?

Je hebt een handicap-54-registratie (het oude GVB) nodig als bewijs dat je de golfregels - en andere regels over bijvoorbeeld veiligheid - kent en de basistechniek onder de knie hebt. Als je over je handicap-54-registratie beschikt, mag je op vrijwel elke gekwalificeerde golfbaan in Nederland spelen. 

Boek jouw Golfstart!

In zes lessen de golfbaan op of in tien lessen naar handicap 54? Zoek op locatie en begin morgen nog met golf!

Klik hier

5. Wat moet ik doen voor een handicap-54-registratie (het oude GVB)?

Kies een club uit waar je je handicap wilt laten registreren. Dit kan een club zijn met een baan of een zogenoemde virtuele club zonder baan zoals ANWB Golf of GVN. Vervolgens neem je les en als de golfleraar vindt dat je er klaar voor bent, mag je het regelexamen doen en vraagt de pro baanpermissie voor je aan. Vanaf nu mag je op de baan waar je les hebt (oefen)ronden spelen, zonder begeleiding. Lukt het je om gemiddeld niet meer dan drie extra slagen (dan par) over een hole te doen, dan bewijs je over het niveau van handicap 54 te beschikken. Laat de scorekaart ondertekenen door je marker (medespeler die minimaal baanpermissie heeft en zijn regelexamen heeft gehaald) en lever die in bij je club. Je kunt ook je eerste scorekaart via de app GOLF.nl invoeren. Je club vraagt een handicap-pasje aan bij de NGF en vanaf nu kun je ook op andere golfbanen spelen.

6. Hoe lang duurt het voordat ik handicap 54 (het oude GVB) heb?

Golf is moeilijk, maar er zijn golfscholen die het halen van handicap 54 in een weekend of zelfs een dag aanbieden. Voordeel is dat je dan snel op allerlei banen kunt golfen, nadeel is dat je de basistechniek mist en waarschijnlijk niet het niveau van handicap 54 hebt en misschien afhaakt omdat je weinig plezier hebt. Ter indicatie: om handicap 54 te halen heb je gemiddeld zo’n 10 lessen nodig en 30 oefenuren. Natuurlijk verschilt dit per persoon! 

7. Hoe duur is een handicap-54-registratie?

Een registratielidmaatschap bij een (virtuele) club kost een paar tientjes per jaar, variërend van 25 tot 70 euro. Dit zijn jaarlijks terugkerende kosten. Vaak brengen clubs daarnaast eenmalige inschrijfkosten in rekening. Bij bijvoorbeeld GVN bedragen die inschrijfkosten 10 euro.

8. Is het golfregelexamen moeilijk?

Niet echt. Het golfregelexamen bestaat uit 30 multiple-choice-vragen (10 etiquettevragen, 19 regelvragen en 1 stablefordvraag) waar je maximaal 60 minuten over mag doen. Je bent geslaagd als je 23 vragen goed hebt. Klik hier als je meer wilt weten over de golfregels.

9. Welk golfmateriaal heb ik nodig als ik voor het eerst ga golfen?

Geen, als je gaat golfen onder begeleiding van een golfleraar. De pro heeft altijd golfclubs te leen. Als je op eigen houtje gaat oefenen, kun je meestal een golfset huren bij de receptie of in de golfshop. Dit kost gemiddeld tussen 10 en 25 euro. Het is verstandig om pas tot aanschaf van eigen clubs over te gaan als je een aantal lessen hebt gevolgd en weet dat je met golf verder wilt gaan. Vraag zeker je golfleraar om advies bij het kopen van clubs! Lees ook onze koopgids voor het kopen van golfclubs.

10. Welke kleding kan ik dragen als ik ga golfen?

Kleding die lekker zit en waarin je goed kunt draaien. Op sommige banen worden kapotte spijkerbroeken en te korte rokken niet op prijs gesteld en kraagjes gewaardeerd, maar op veel banen gelden geen strikte kledingvoorschriften meer. Je kunt de site van de baan of club checken hiervoor. Sportieve schoenen of gymschoenen voldoen in het begin, ga je vaker de baan in, dan zijn golfschoenen (die vies mogen worden) handig. In sommige gevallen zijn golfschoenen verplicht, met name om de baan te beschermen. 

11. Welke golfspullen heb ik minimaal nodig als ik verder wil met golf?

Als je naar de golfregels kijkt mogen er maximaal 14 golfclubs in je tas zitten. De meeste golfers - en ook beginners - hebben aan veel minder clubs genoeg. Een halve set clubs (driver, hybride, ijzer-7, pitchingwedge, sandwedge, putter) is in het begin meer dan genoeg. Natuurlijk heb je een golftas nodig en zijn golfschoenen handig. Golfsets kun je zo duur maken als je zelf wilt. Sommige golf- en sportwinkels verkopen beginnerssets met 7 clubs voor zo'n 150 euro. En een tas voor 50 euro. Golfschoenen heb je tussen de 40 euro en 240 euro (en meer). Golfballen zijn er in alle soorten en maten. Een dure golfbal kost zo'n 5 euro maar als beginner kan je beter beginnen met goedkope golfballen. Google eens op 'goedkope golfballen' en je vindt tal van goedkopere opties (maximaal 50 cent per bal).

12. Waar kan ik golfspullen kopen?

Er zijn twee grote ketens met megastores, Golfplaza en Jumbo Golf. Decathlon heeft ook golfmateriaal in het assortiment en op veel clubs zijn golfshops te vinden. Vraag advies aan je golfleraar over welke clubs het beste bij je passen. Klik hier als je meer wilt weten over golfclubs.

13. Ik heb lang geleden mijn GVB gehaald en steeds de jaarlijkse NGF-bijdrage betaald zonder te hebben gegolft. Als ik nu weer wil beginnen, mag dat?

Ja. Leuk dat je golf weer gaat oppakken! En je speelt vanaf de handicap die op je NGF-pasje staat.

14. Ik heb lang geleden handicap 54/GVB gehaald en op een gegeven moment niet meer verlengd. Moet ik nu opnieuw examen doen?

Nee. Je moet je wel aanmelden bij een nieuwe (virtuele) club met je GolfServiceNummer. Je kunt hier clubs zoeken. Heb je het GolfServiceNummer niet meer, dan kun je het opvragen bij de NGF (mail golf@ngf.nl of bel 030 – 2426370) met je achternaam en geboortedatum. Je kunt dan bij je nieuwe club verder vanaf je laatste handicap.

15. Op welke leeftijd kan een kind beginnen met golf?

Als ze 5 tot 6 jaar zijn kunnen kinderen goed met golf beginnen (de beroemdste golfer ter wereld, Tiger Woods, maakte op 6-jarige leeftijd al zijn eerste hole-in-one). Het hangt ook af van het lesaanbod van de clubs; sommige golfscholen bieden al een soort peutergym met golfinvalshoek aan voor kinderen vanaf 3 jaar.

Nieuw! Shelly's Golf Party

Golf is een feestje en dat vieren we deze zomer graag samen met jou! Presentatrice Shelly Sterk nodigde in hartje Utrecht enthousiaste voorbijgangers uit om zes golfchallenges uit te voeren. De winnaars kregen allemaal een Golfstart. En het mooie is, ook jij kan geweldige prijzen winnen!

Lees ook Wie is Shelly Sterk?

Golfstart

Wil jij net als Shelly ook beginnen met golf? Met de code GOLFPARTY10 ontvang je 10% op jouw Golfstart pakket!

Klik hier om naar Golfstart te gaan
Lees meer over
Beginnen met golf