Ja. En je hoeft nergens lid te zijn. Vaak is het gebruik van de drivingrange gratis, maar je moet wel voor de ballen betalen. Sommige banen hebben een ballenmachine waar je euromunten in moet gooien, andere banen verkopen munten voor de ballenmachine aan de bar of bij de receptie of je hebt een ‘sleutel’ nodig waarop je een tegoed kunt laten zetten. 20 ballen kosten meestal tussen 1 en 2 euro.
Nee. Je kunt lessen volgen zonder clublidmaatschap, bijvoorbeeld met een clinic of een introductieles. Veel golfbanen organiseren clinics om mensen te laten kennismaken met golf. Via golf.nl/golfstart krijg je op basis van locatie te zien waar bij jou in de buurt cursussen of clinics worden gegeven. Via Golfstart kan je heel eenvoudig alleen of samen met je vrienden of familie je introductie in golf boeken.
Je hebt een baanpermissie nodig als bewijs dat je de golfregels - en andere regels over bijvoorbeeld veiligheid - kent en de basistechniek onder de knie hebt. Je bent dan gekwalificeerd om op die golfbaan te spelen. Je kunt je baanpermissie halen via een Golfstart-lespakket. Er zijn ook banen met kortere holes die die eis niet stellen. Voorbeelden hiervan zijn par-3-banen die alleen bestaan uit korte holes. Op pitch & putt-banen heb je ook geen handicap-54-registratie nodig. Dit zijn korte banen met holes tussen de 30 en 90 meter.
Je hebt een handicap-54-registratie (het oude GVB) nodig als bewijs dat je de golfregels - en andere regels over bijvoorbeeld veiligheid - kent en de basistechniek onder de knie hebt. Als je over je handicap-54-registratie beschikt, mag je op vrijwel elke gekwalificeerde golfbaan in Nederland spelen.
In zes lessen de golfbaan op of in tien lessen naar handicap 54? Zoek op locatie en begin morgen nog met golf!
Klik hierKies een club uit waar je je handicap wilt laten registreren. Dit kan een club zijn met een baan of een zogenoemde virtuele club zonder baan zoals ANWB Golf of GVN. Vervolgens neem je les en als de golfleraar vindt dat je er klaar voor bent, mag je het regelexamen doen en vraagt de pro baanpermissie voor je aan. Vanaf nu mag je op de baan waar je les hebt (oefen)ronden spelen, zonder begeleiding. Lukt het je om gemiddeld niet meer dan drie extra slagen (dan par) over een hole te doen, dan bewijs je over het niveau van handicap 54 te beschikken. Laat de scorekaart ondertekenen door je marker (medespeler die minimaal baanpermissie heeft en zijn regelexamen heeft gehaald) en lever die in bij je club. Je kunt ook je eerste scorekaart via de app GOLF.nl invoeren. Je club vraagt een handicap-pasje aan bij de NGF en vanaf nu kun je ook op andere golfbanen spelen.
Golf is moeilijk, maar er zijn golfscholen die het halen van handicap 54 in een weekend of zelfs een dag aanbieden. Voordeel is dat je dan snel op allerlei banen kunt golfen, nadeel is dat je de basistechniek mist en waarschijnlijk niet het niveau van handicap 54 hebt en misschien afhaakt omdat je weinig plezier hebt. Ter indicatie: om handicap 54 te halen heb je gemiddeld zo’n 10 lessen nodig en 30 oefenuren. Natuurlijk verschilt dit per persoon!
Een registratielidmaatschap bij een (virtuele) club kost een paar tientjes per jaar, variërend van 25 tot 70 euro. Dit zijn jaarlijks terugkerende kosten. Vaak brengen clubs daarnaast eenmalige inschrijfkosten in rekening. Bij bijvoorbeeld GVN bedragen die inschrijfkosten 10 euro.
Niet echt. Het golfregelexamen bestaat uit 30 multiple-choice-vragen (10 etiquettevragen, 19 regelvragen en 1 stablefordvraag) waar je maximaal 60 minuten over mag doen. Je bent geslaagd als je 23 vragen goed hebt. Klik hier als je meer wilt weten over de golfregels.
Geen, als je gaat golfen onder begeleiding van een golfleraar. De pro heeft altijd golfclubs te leen. Als je op eigen houtje gaat oefenen, kun je meestal een golfset huren bij de receptie of in de golfshop. Dit kost gemiddeld tussen 10 en 25 euro. Het is verstandig om pas tot aanschaf van eigen clubs over te gaan als je een aantal lessen hebt gevolgd en weet dat je met golf verder wilt gaan. Vraag zeker je golfleraar om advies bij het kopen van clubs! Lees ook onze koopgids voor het kopen van golfclubs.
Kleding die lekker zit en waarin je goed kunt draaien. Op sommige banen worden kapotte spijkerbroeken en te korte rokken niet op prijs gesteld en kraagjes gewaardeerd, maar op veel banen gelden geen strikte kledingvoorschriften meer. Je kunt de site van de baan of club checken hiervoor. Sportieve schoenen of gymschoenen voldoen in het begin, ga je vaker de baan in, dan zijn golfschoenen (die vies mogen worden) handig. In sommige gevallen zijn golfschoenen verplicht, met name om de baan te beschermen.
Als je naar de golfregels kijkt mogen er maximaal 14 golfclubs in je tas zitten. De meeste golfers - en ook beginners - hebben aan veel minder clubs genoeg. Een halve set clubs (driver, hybride, ijzer-7, pitchingwedge, sandwedge, putter) is in het begin meer dan genoeg. Natuurlijk heb je een golftas nodig en zijn golfschoenen handig. Golfsets kun je zo duur maken als je zelf wilt. Sommige golf- en sportwinkels verkopen beginnerssets met 7 clubs voor zo'n 150 euro. En een tas voor 50 euro. Golfschoenen heb je tussen de 40 euro en 240 euro (en meer). Golfballen zijn er in alle soorten en maten. Een dure golfbal kost zo'n 5 euro maar als beginner kan je beter beginnen met goedkope golfballen. Google eens op 'goedkope golfballen' en je vindt tal van goedkopere opties (maximaal 50 cent per bal).
Er zijn twee grote ketens met megastores, Golfplaza en Jumbo Golf. Decathlon heeft ook golfmateriaal in het assortiment en op veel clubs zijn golfshops te vinden. Vraag advies aan je golfleraar over welke clubs het beste bij je passen. Klik hier als je meer wilt weten over golfclubs.
Ja. Leuk dat je golf weer gaat oppakken! En je speelt vanaf de handicap die op je NGF-pasje staat.
Als ze 5 tot 6 jaar zijn kunnen kinderen goed met golf beginnen (de beroemdste golfer ter wereld, Tiger Woods, maakte op 6-jarige leeftijd al zijn eerste hole-in-one). Het hangt ook af van het lesaanbod van de clubs; sommige golfscholen bieden al een soort peutergym met golfinvalshoek aan voor kinderen vanaf 3 jaar.
Golf is een feestje en dat vieren we deze zomer graag samen met jou! Presentatrice Shelly Sterk nodigde in hartje Utrecht enthousiaste voorbijgangers uit om zes golfchallenges uit te voeren. De winnaars kregen allemaal een Golfstart. En het mooie is, ook jij kan geweldige prijzen winnen!
Lees ook Wie is Shelly Sterk?Wil jij net als Shelly ook beginnen met golf? Met de code GOLFPARTY10 ontvang je 10% op jouw Golfstart pakket!
Klik hier om naar Golfstart te gaan