Golfsport

Alles over de golfregels

Golf is uniek: het is een sport waar je je eigen scheidsrechter bent. Kennis van de golfregels is handig om eerlijk en met plezier de golfbaan op te gaan. Op deze pagina vind je alles over de golfregels.

Een goede kennis van de golfregels is noodzakelijk, maar je hoeft niet alle golfregels te kennen om eerlijk en met plezier te kunnen spelen. Vergeet niet dat kennis van de golfregels  ook handig is omdat je vaak de beste keuze kunt maken en zo slagen bespaart! 

Bekijk hieronder alle golfregels of klik hier:

Het handicapsysteem

Hoe een handicap in de golfsport werkt, vind je hier. Als je een kaart wilt inleveren dan kan dat via de club maar ook via de app GOLF.NL Dit is een eenvoudige manier om je score te verwerken. Als je een ronde wilt spelen en die kaart wil laten meetellen voor je handicap dan moet je die kaart van te voren registreren op de club/ in de zuil op de club of in de app. Je kan ook van te voren afspreken met je marker dat je die kaart inlevert. 

Nieuw wereldhandicapsysteem per 1 januari 2021

We staan aan de vooravond van een grote verandering: er zijn nu zes handicapsytemen op de wereld, per 1 januari 2021 is er nog maar één. Lees hier meer.

Test je regelkennis

Klik hier om je kennis van de regels te testen. Op deze pagina vind je series van tien regelvragen. Beantwoord tien vragen en klik dan op 'Bekijk de antwoorden'. Dan zie je hoeveel vragen je goed hebt beantwoord en de juiste antwoorden worden toegelicht. Daarna kun je weer een nieuwe quiz doen (klik op 'Genereer tien nieuwe vragen'). 

Regelexamen voor beginnende golfers

Moet je het regelexamen voor handicap 54 (het voormalige GVB) nog halen? Bekijk dan de pagina Golfregelexamen. Als je wilt oefenen kan je terecht op ngfgolfregelexamen.nl.

De golfregels en beginnen met golf

Als beginner zijn vooral de gedragsregels, ook wel etiquette genoemd, heel belangrijk. Respect voor de baan (die dankzij de inzet van greenkeepers zo mooi blijft), je medespelers en het spel zelf staan centraal. Het gaat erom dat het spel veilig wordt gespeeld en dat andere spelers op de baan net zo kunnen genieten als jij. Bekijk de video hieronder voor de belangrijkste gedragsregels als je begint met golf!

De 25 belangrijkste regels op een rij

 1. Droppen vanaf kniehoogte.
 2. De dropzone mag je meten met de langste club in je tas (maar niet met je putter).
 3. Je moet droppen in de dropzone (de bal moet er landen) en je moet spelen vanuit de dropzone.
 4. Als je in een rechte lijn naar achteren dropt, mag je de bal niet dichter bij de hole droppen dan het referentiepunt.
 5. Tijd om te zoeken is maximaal 3 minuten.
 6. Als je per ongeluk je bal beweegt bij het zoeken, plaats je de bal terug zonder strafslag.
 7. Er is geen straf bij een double hit; als je de bal per ongeluk twee of meer keer raakt telt het als één slag.
 8. Er is geen straf als je bal per ongeluk jou of je equipment raakt.
 9. Er is geen straf als je bal bij een putt vanaf de green de vlaggenstok raakt.
 10. Schade op de greens van spikemarks, schoenen of dieren mag gerepareerd worden.
 11. Als je de bal op de green per ongeluk beweegt, plaats je de bal zonder straf terug.
 12. Als de bal op de green is gemarkeerd, opgetild en teruggeplaatst en dan door de wind beweegt, plaats je de bal zonder straf terug op de oorspronkelijke plaats.
 13. In 'hindernissen' (penalty areas) mag je zonder straf losse natuurlijke voorwerpen weghalen, je club grounden en oefenswings maken - net als op de fairway of in de rough.
 14. Je mag een hindernis ontwijken (droppen met straf) als je minstens 95 procent zeker bent dat de bal in de hindernis is.
 15. Er zijn drie opties om een hindernis te ontwijken met één strafslag:
  1. slag en afstand (terug naar de plaats van de vorige slag); 2. in een rechte lijn naar achteren ontwijken; 3. alleen bij rode hindernissen: zijwaarts ontwijken.
 16. Je mag in bunkers niet het zand vlak voor of achter je bal aanraken, ook niet in de backswing of bij een oefenswing.
 17. Je mag in bunkers niet het zand testen.
 18. Je mag zonder straf droppen als je bal ingebed is op de fairway of in de rough.
 19. Bij een onspeelbare bal in een bunker mag je de bal onspeelbaar verklaren en met twee strafslagen droppen buiten de bunker in een rechte lijn naar achteren.
 20. Je caddie of partner (in een foursome, greensome of fourball) mag niet recht achter je staan als je je stand inneemt.
 21. Ready Golf wordt aangemoedigd. 
 22. Er is geen straf voor het aanraken van de green.
 23. Er is geen 'meldingsplicht' als je een bal wil identificeren of wil bekijken of hij beschadigd is, maar de bal moet wel worden gemarkeerd.
 24. Een local rule kan je toestaan dat je een bal dropt, met bijtelling van twee strafslagen, in de buurt van de plaats waar de bal verloren is of out of bounds is geraakt.

App & Spelerseditie

Download de regel-app van de R&A. In de app vind je de Spelerseditie in het Nederlands, de definities en de interpretatie van de golfregels. De Spelerseditie is een ingekort, gebruikersvriendelijk regelboekje, geschreven in een eenvoudige taal en met eenvoudige tekeningen. Dit boekje is bedoeld voor het merendeel van de golfers. Het boekje is verkrijgbaar op Nederlandse golfbanen en bij golfboeken.nl.

Ready golf

De NGF en veel clubs hebben 'Ready Golf' ingevoerd om snel spel te bevorderen. Lees hier wat Ready Golf is

'Winterregels'

Voor de wintergolfer: Wat wordt precies verstaan onder 'winterregels'?

Golfregels

Bij golf horen spelregels. Klik op de rode knop om alle golfregels te bekijken. 

Klik hier voor alle golfregels
Lees meer over
Golfregels