Golfsport

Alles over de golfregels

Golf is uniek: het is een sport waar je je eigen scheidsrechter bent. Kennis van de golfregels is handig om eerlijk en met plezier de golfbaan op te gaan. Op deze pagina vind je alles over de golfregels.

Een goede kennis van de golfregels is noodzakelijk, maar je hoeft niet alle golfregels te kennen om eerlijk en met plezier te kunnen spelen. Vergeet niet dat kennis van de golfregels  ook handig is omdat je vaak de beste keuze kunt maken en zo slagen bespaart! 

Golfregels

Bij golf horen spelregels. Klik op de rode knop om alle golfregels te bekijken. 

Klik hier voor alle golfregels

Test je regelkennis

Klik hier om je kennis van de regels te testen. Op deze pagina vind je series van tien regelvragen. Beantwoord tien vragen en klik dan op 'Bekijk de antwoorden'. Dan zie je hoeveel vragen je goed hebt beantwoord en de juiste antwoorden worden toegelicht. Daarna kun je weer een nieuwe quiz doen (klik op 'Genereer tien nieuwe vragen'). 

Regelexamen voor beginnende golfers

Moet je het regelexamen voor handicap 54 (het voormalige GVB) nog halen? Bekijk dan de pagina Golfregelexamen. Als je wilt oefenen kan je terecht op ngfgolfregelexamen.nl.

De golfregels en beginnen met golf

Als beginner zijn vooral de gedragsregels, ook wel etiquette genoemd, heel belangrijk. Respect voor de baan (die dankzij de inzet van greenkeepers zo mooi blijft), je medespelers en het spel zelf staan centraal. Het gaat erom dat het spel veilig wordt gespeeld en dat andere spelers op de baan net zo kunnen genieten als jij. Bekijk de video hieronder voor de belangrijkste gedragsregels als je begint met golf!

Het handicapsysteem

Hoe een handicap in de golfsport werkt, vind je hier. Als je een kaart wilt inleveren dan kan dat via de club maar ook via de app GOLF.NL Dit is een eenvoudige manier om je score te verwerken. Als je een ronde wilt spelen en die kaart wil laten meetellen voor je handicap dan moet je die kaart van te voren registreren op de club/ in de zuil op de club of in de app. Je kan ook van te voren afspreken met je marker dat je die kaart inlevert. 

Nieuw handicapsysteem

Op 1 maart zijn we overgestapt op het Wereld Handicap Systeem. Lees hier meer.

Gebruik de app met de golfregels van de R&A!

Met de regel-app van de R&A kunnen golfers snel en gemakkelijk een regel checken op hun smartphone - in de Nederlandse taal. De regel-app van de R&A is ontwikkeld voor smartphones en tablets. De app is gebruiksvriendelijk en de volgende onderdelen van de app zijn vertaald in het Nederlands.

  • De Spelerseditie (de Players Edition). Dit is een ingekort, gebruikersvriendelijk regelboekje, geschreven in een eenvoudige taal en verrijkt met illustraties die de regels uitleggen. 
  • De Definities.
  • De Golfregels (The Rules of Golf, het boek voor regelcommissies).

In de baan mag de regel-app ook geraadpleegd worden, als het maar niet tot oponthoud leidt! 

Download: 


Spelerseditie

De Spelerseditie is een ingekort, gebruikersvriendelijk regelboekje, geschreven in een eenvoudige taal en met eenvoudige tekeningen. Dit boekje is bedoeld voor het merendeel van de golfers. Het boekje is verkrijgbaar op Nederlandse golfbanen en bij golfboeken.nl.

Ready golf

De NGF en veel clubs hebben 'Ready Golf' ingevoerd om snel spel te bevorderen. Lees hier wat Ready Golf is

'Winterregels'

Voor de wintergolfer: Wat wordt precies verstaan onder 'winterregels'?

Lees meer over
Golfregels