Wat is een golfhandicap?

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over een handicap in golf, de app GOLF.NL en de GOLF.NL handicapranking.

(Playing) handicap: wat is het?

Handicaps maken golf uniek omdat spelers van verschillende niveaus een min of meer gelijke strijd met elkaar kunnen aangaan. Iemand met handicap 5 is beter dan iemand met handicap 10, en die persoon is weer beter dan iemand met handicap 20. Het gaat er niet om hoe laag je handicap is, het is wel belangrijk dat je handicap een reële weergave is van je speelsterkte.

Een handicap van 5 houdt in dat een speler een ronde van 18 holes in vijf slagen boven par kan spelen. Op een par-72-baan betekent dat een score van 77 slagen. Als hij of zij speelt met iemand met handicap 22, die dus 94 slagen heeft voor de ronde, staat de winnaar geenszins bij voorbaat vast.   

Bij een handicap hoort een playing handicap. De playing handicap wordt vermeld op een handicapslagentabel op een golfbaan en geeft aan hoeveel slagen je krijgt op deze baan. De playing handicap varieert omdat niet elke baan even moeilijk of makkelijk is. Zo kan het zijn dat je met een handicap van 19,3 op de ene baan 20 slagen krijgt en op de andere baan 22 slagen.

Hoe krijg je een handicap?

Hoe word je een golfer met een handicap? Als startende golfer begin je met lessen bij de golfprofessional. Zodra de golfpro je vaardig genoeg vindt, krijg je van de golfbaan een NGF-Golfbaanpermissiepas. Op deze pas komt je naam en de golfbaan waar je mag spelen te staan. De golfregels leer je via regellessen op de club, de golfprofessional en zelfstudie. Voor of na het halen van je NGF-Golfbaanpermissie kun je het golfregelexamen doen. Deze heb je nodig voordat je je handicap 54 kan halen. 

Na het golfregelexamen en de NGF-Golfbaanpermissie kun je op de baan waar je baanpermissie hebt, een qualifying ronde spelen. Je speelt dan van handicap 54 en je speelt met een marker die minimaal baanpermissie heeft en zijn regelexamen heeft gehaald. Bij het behalen van 36 stablefordpunten of meer bij 18 holes (18 punten bij 9 holes) krijg je handicap 54 of lager. Je ontvangt een NGF-pas waarop je handicap staat. Als je vervolgens meer qualifying kaarten speelt, kan je je handicap verlagen.

Lees ook: Hoe vaak speel je je handicap?

App GOLF.NL

Je kunt ook qualifying kaarten spelen met de app GOLF.NL. Met de gratis app speel je een digitale scorekaart en wordt je handicap direct aangepast. Met de app registreer je qualifying ronden, houd je al je golfprestaties bij en deel je ze met vrienden. 

De gratis app GOLF.NL kan worden gebruikt door alle golfers die bij de NGF zijn geregistreerd. Kijk voor meer informatie op golf.nl/app. De applicatie is te downloaden voor alle smarthones (Apple en Android). Je kunt de app meteen gebruiken na het downloaden en eenmalig invullen van het NGF-nummer. 

Download direct: iPhone/Android. Geen telefoon bij de hand? Geen probleem! Maak een account aan en log direct in via mijn.golf.nl.

De GOLF.NL handicapranking

Voorheen kon je op deze pagina je handicapranking opvragen. Hierin kun je zien op welke plek je staat bijvoorbeeld ten opzichte van je vrienden, je clubgenoten, je leeftijdsgenoten en alle golfers in Nederland. Je handicapranking is nu real-time op te vragen via de app GOLF.NL of via de desktop- en tabletversie van de app: mijn.golf.nl

Ga terug naar de hoofdpagina Golfregels en handicap.