Beginnen met golf

Lidmaatschap: welke soorten zijn er?

Losse greenfees kopen, een jaarkaart aanschaffen, een zomerabonnement, lidmaatschap bij een golfclub of een virtuele club. Er zijn veel mogelijkheden als je met een NGF-registratie regelmatig wilt golfen, maar wat past het beste bij jou?

Wat het beste lidmaatschap (of helemaal geen lidmaatschap) is voor jou als golfer, hangt vooral af van hoe vaak je speelt en hoeveel je wilt betalen. Lid worden van een golfclub kan heel leuk zijn, maar waar kies je dan voor en wat kost het? In dit artikel zetten we de mogelijkheden op een rij.

(Kosten van een) greenfee 

Greenfee is de bijdrage die je als golfer betaalt om eenmalig negen of achttien holes te spelen. Bij een greenfee zit je nergens aan vast. Je betaalt een keer een bedrag als je wilt spelen. Een greenfee voor een rondje van negen holes kost in Nederland tussen de 25 en 50 euro. De greenfee voor achttien holes bedraagt in Nederland gemiddeld zo'n 55 euro per persoon.

Elke keer een losse greenfee betalen, dat kan oplopen tot een hoog bedrag. Als je regelmatig speelt, kan het voordeliger zijn om lid te worden van een van de ongeveer 270 clubs in Nederland. Die clubs voeren vaak ook de registratie van je handicap uit (daar zijn ook jaarlijkste kosten aan verbonden). 

Om te bepalen welk lidmaatschap (financieel) het beste bij je past, zul je je onder meer moeten bepalen hoe vaak je per jaar golft en of je eventueel van plan bent om meer te gaan spelen.

Lid van een club zonder baan

Er zijn clubs zonder een 'vaste' baan, bijvoorbeeld ANWB Golf en GVN. Deze clubs regelen de handicapregistratie van golfers en bieden kortingen aan op golflessen en op greenfees voor verschillende golfbanen. Ook organiseren de virtuele clubs toernooien, elke keer op een andere baan, waarbij je andere leden van je vereniging ontmoet. Als lid van een virtuele club kun je ook meedoen aan de NGF Competitie of de NGF Najaarstour.

Het voordeel van een lidmaatschap bij een 'virtuele club': een registratielidmaatschap (waarbij je handicap wordt bijgehouden) kost maar zo'n 50 euro per jaar en verder betaal je gewoon per rondje. Maar je kunt ook registratielid worden van een club die speelt op een vaste baan (zie onder). 

Lid van club met een vaste baan

Van de bijna 400.000 golfers die geregistreerd zijn bij de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF) zijn er zo’n 165.000 lid van een golfclub met vaste golfbaan. Als je regelmatig speelt of van plan bent om veel te gaan spelen, is lid worden van een club met een vaste baan een heel goede optie. 

Als je niet veel speelt, niet meer dan vijf keer per jaar, dan is het niet erg aantrekkelijk om lid te worden van een golfclub. Ben je een beginner? Dan ligt het ook niet voor de hand om direct lid te worden van een golfclub. Het is een flinke investering en je weet immers nog niet hoe leuk je golf vindt en hoe vaak je wilt gaan spelen. Als je veel speelt, of in de toekomst vaker wilt spelen, dan ben je het voordeligst uit als je lid wordt van een golfclub met een vaste baan. Dat is in de basis een simpel rekensommetje. 

Onbeperkt spelen

Een lidmaatschap met onbeperkt speelrecht varieert tussen de 500 en 1400 euro. Maar veel clubs bieden ook een aantrekkelijk geprijsd 'flexibel lidmaatschap' aan (bijvoorbeeld voor doordeweekse dagen, weekenden, daluren, een zomerlidmaatschap of juist een winterlidmaatschap, etc.). De flexibele contributie van een lidmaatschap op maat is precies afgestemd op de specifieke wensen van verschillende doelgroepen.

Sommige clubs werken nog steeds met inschrijfgelden, obligaties of aandelen, maar de meeste clubs doen dat niet meer. Je betaalt doorgaans dus alleen een jaarcontributie. Betalen in maandtermijnen is meestal ook mogelijk. 

Spelen wanneer jij wilt

Lid zijn van een club met een vaste baan heeft veel voordelen: je kunt vrijwel altijd spelen wanneer je wilt, je kunt de oefenfaciliteiten gebruiken, je kunt meedoen aan clubwedstrijden, je hebt een eigen sportief ‘thuis’, je leert snel andere golfers kennen met wie je kunt spelen en als je beter wordt kun je meedoen aan de NGF Competitie of NGF Najaarstour. En als je met een vriend of familielid wilt spelen die geen lid is van jouw club, dan betaalt die vriend of dat familielid een aantrekkelijk geprijsd introductietarief (meestal zo'n 35 euro voor achttien holes).

Altijd op dezelfde baan spelen, dat vinden sommige golfers saai. Maar veel clubs hebben een samenwerkingsverband met andere clubs ('hospitality chain') waardoor je met korting op de banen van die andere clubs mag spelen. 

Lid worden met partner (en kinderen)? Veel golfclubs bieden familielidmaatschappen aan waarbij je per persoon van het gezin veel goedkoper uit bent.

Weet je nog niet zeker of een lidmaatschap bij een club met een vaste baan iets voor jou is? Vraag dan naar de mogelijkheden van een proeflidmaatschap. Bij veel clubs kun je eerst een jaar of half jaar 'proeflid' worden en kennismaken met de club en baan.

Alternatieven

Sommige banen bieden jaarkaarten en rittenkaarten aan. Bijvoorbeeld een jaarkaart met onbeperkt speelrecht van januari tot en met december of een jaarkaart (rittenkaart) die recht geeft op twintig 9-holesronden in één kalenderjaar. Je wordt dan niet lid van een vereniging maar je kunt er wel veel ronden spelen tegen een relatief laag bedrag per ronde.

Ook voor ondernemers zijn er bij golfbanen en clubs doorgaans zakelijke interessante opties voor een bedrijfslidmaatschap. Wie geïnteresseerd is in een clublidmaatschap kan het beste direct contact opnemen met bijvoorbeeld een club dicht bij huis.  
 
Lees meer over
Beginnen met golf Banen Clubs