Culinair: Landgoed Bergvliet

21 november 2018 Redactie GOLF.NL
De redactie van GOLF.NL bestaat uit fijnproevers van golfbanen. De horeca hoort daar vanzelfsprekend bij. Een recensie willen we het niet noemen maar we vertellen wel hoe we het bezoek aan het restaurant en de baan ervaren hebben. Dit keer Landgoed Bergvliet in hartje Brabant.

Waar zijn we?

Op de Salesdreef 2, dat ligt in het buitengebied van Oosterhout. Daar tref je een landgoed dat luistert naar de naam Bergvliet. Klinkt bekend in de oren? Zou heel goed kunnen, want iedereen die met enige regelmaat naar de uitzendingen van Ziggo Sport Golf kijkt heeft Joost Luiten tijdens de onvermijdelijke reclameblokken enthousiast recreatiewoningen horen aanprijzen: Bergvliet Villa’s, de hole-in-one voor investeerders! De beeltenis van de beste golfer van Nederland prijkt ook op een groot bord bij de entree. De eerste dertig villa’s van de in totaal tachtig zijn verkocht en worden momenteel gebouwd, de golfbaan op het landgoed ligt er al sinds 2006. De baan gaan we uiteraard spelen, en daarna ervaren of Bergvliet op culinair gebied ook een hole-in-one scoort.

Hoe is de golfbaan?

De acttien holes van Landgoed Bergvliet (er is ook een 9 holes par-3-baan) zijn ontworpen door het architectenduo Gerard Jol en Michiel van der Vaart. Er zijn vijf par-5-holes en vijf par-3-holes. Dat zie je natuurlijk wel vaker, bijzonder aan Bergvliet is dat je begint én eindigt met een par 3. We hebben toch al aardig wat banen gespeeld in ons golfleven maar zowel hole 1 als hole 18 een par 3, dat kunnen we ons niet herinneren. Is ook helemaal niet belangrijk, par is tenslotte maar een nummer. Het architectenadagium geef de golfertjes een beetje makkelijke openingshole zodat ze op gang kunnen komen was aan Jol en Van der Vaart duidelijk niet besteed. Hole 1 meet 181 meter (van geel), de lucht is grijs en zwaar, pfff, hadden we nou toch maar even een paar ballen ingeslagen. De holes van Bergvliet liggen in een mooie rustige omgeving op voor golf ideale zandgrond. De eerste negen holes zijn gewoon prima, niet spectaculair maar ook niets op aan te merken. Op de tweede negen wordt het nog een stuk beter en mooier. Al is de 18de niet bepaald onze gedroomde slothole. Het lijkt erop dat de architecten om bij het clubhuis te eindigen weinig andere opties hadden dan deze niet al te boeiende par 3 van 161 meter.

Vlees met vis?

Hole 15 tot en met 17 spelen we in een druilerige regen, als we afslaan op 18 giet het (misschien dat we ook daarom wat minder enthousiast waren over die slothole…). Binnen in het clubhuis is het warm, droog en gezellig druk. De Affligem biertjes – blonde en dubbele – blijken populair bij de Brabantse golfers die geanimeerd napraten over birdies en strepen op hun scorekaarten. Een blond Affligemmetje, een paar bitterballen en een frisse douchebeurt verder gaan we aan tafel voor het maandmenu november (greenfee 18 holes + 3 gangenmenu 79,50 euro). Het is een donkere en natte herfstavond. Van de kaart ogen de wildstoof geserveerd met rode kool, peer en hete bliksem of de hertenbiefstuk met jus van Pedro Ximines (tikfoutje? Pedro Ximénez is toch de naam van die zoete sherrywijn?) aantrekkelijk. Maar we kiezen voor het maandmenu dat begint met gerookte en gepekelde entrecôte met pompoen veldsla, marloeske (ui) en krokante parmezaan. Daarna een mooi stuk zeewolffilet met gelakt buikspek, gerookte zuurkool, prei en shiitake. De combi van vis met vlees doet bij sommigen nog altijd wenkbrauwen fronsen, maar de zeewolf en het buikspek worden op één bord meteen de beste maatjes. We drinken er een aanrader-Beaujolais bij, de Fleurie Clos de la Roilette. Het nagerecht bestaat uit verse bereidingen van banaan en chocolade. Op de website van Landgoed Bergvliet lazen we: ‘In een ontspannen sfeer met panoramisch uitzicht over de uitgestrekte golfbaan kunt u volop genieten van de culinaire verwennerij van onze voortreffelijke keuken. Want onze keukenbrigade tovert telkens iets verrassends op uw bord. Wat u ook kiest, alles wordt bereid met verse, seizoensgebonden producten en ingrediënten van agrarische bedrijven uit de omgeving.’ Inderdaad, gewoon heel lekker eten daar op Landgoed Bergvliet.

Hoe groot wordt de wellness?

Voor we de auto instappen, kijken we even naar de overkant van de parkeerplaats naar een imposant gebouw in aanbouw. Als alles volgens schema verloopt, opent hier komend voorjaar de wellness van Bergvliet. En dan hebben we het niet over zomaar een saunaatje, een jacuzzi en een zwembad, maar over ‘het grootste (vierduizend vierkante meter) en best uitgeruste wellness-resort onder de grote rivieren. Hier kunnen gasten genieten van hoogwaardige wellness-faciliteiten als sauna’s, baden, beauty-arrangementen en een zonneweide.’ Joost Luiten die vanuit zijn vakantiewoning naar de zonneweide wandelt om lekker uit te rusten van een nieuwe overwinning op de European Tour, we zien het zo voor ons. Ja, ze zijn in allerlei opzichten heel lekker bezig daar op Landgoed Bergvliet.

Meer informatie: Landgoed Bergvliet

}