Kijken in de de ogen van Maxima?
Golfpark De Kroonprins Vianen
Het clubhuis van Golfpark De Kroonprins Vianen

Culinair: Golfpark De Kroonprins Vianen

22 oktober 2017 Redactie GOLF.NL
De redactie van GOLF.NL bestaat uit fijnproevers van golfbanen. De horeca hoort daar vanzelfsprekend bij. Een recensie willen we het niet noemen maar we vertellen wel hoe we het bezoek aan het restaurant en de baan ervaren hebben. Dit keer Golfpark De Kroonprins Vianen.

Waar zijn we?

In Vianen, dicht bij de A27, op het nieuwe Golfpark De Kroonprins Vianen. Dicht bij de A27, dat klinkt niet heel aanlokkelijk want golfers worden doorgaans toch vrolijker van midden in het bos of tussen de duintoppen. Maar Golfpark De Kroonprins Vianen mag dan pal aan de A27 liggen, we hebben er veel positieve verhalen over gehoord dus zijn we heel nieuwsgierig wat we allemaal langs die drukke snelweg gaan aantreffen.

Inslaan tegen een net?

De drivingrange is nog niet klaar, maar op een kille herfstmiddag willen we toch wel even inslaan voor we aan de ronde beginnen. Dat kan door ballen van een afslagmat in een ongeveer tien meter verder opgesteld net te meppen. Niet ideaal, toch werkt het wonderwel. Een mogelijke reuzeslice wordt gestopt door het net voor de bal kan gaan afbuigen en zo lijkt het al snel of de ballen aardig rechtdoor vliegen. Dat helpt om vol vertrouwen op weg te gaan naar de eerste tee.

Hoe is die baan?

De Kroonprins Vianen is ontworpen door architect Michiel van der Vaart van Jol Golf Design. De eerste negen zijn al een tijdje open, de tweede negen volgen volgend voorjaar. Wij mochten voor de greenfee van 25 euro naast de eerste negen ook vast twee holes van de tweede negen spelen, die al perfect in het gras zaten. Over die elf holes heel veel goeds. Ze zijn afwisselend en visueel aantrekkelijk. Op de serieus grote greens is architect Van der Vaart flink los gegaan: ondulatie! Die sterke glooiingen maken het putten uitdagend en, zeker als je je stemming niet laat bederven door een enkel drie-puttje, extra leuk. En die A27? Die is slechts op de eerste drie holes heel nabij maar zelfs daar merk en hoor je er opvallend genoeg heel weinig van.

Wat staat er op de kaart?

Er wordt hard gewerkt aan het nieuwe clubhuis van De Kroonprins. Gezien de naam zal het ongetwijfeld een paleisje worden. Vooralsnog is er op een andere plek op het terrein een tijdelijk clubhuis dat uiteindelijk het vaste onderkomen wordt van de greenkeepers. Na de ronde vragen we aan de twee dames achter de bar of er gegeten kan worden. “Zeker kan dat, en wij gaan voor jullie koken”, klinkt het vrolijk. De bardames doen de keuken er voorlopig gewoon bij op De Kroonprins. De menukaart is wat je in een tijdelijk clubhuis kan verwachten, niet heel uitgebreid. Voor de hoofdgerechten kunnen we kiezen uit vier dagschotels: Slibtong, Saté, Broodje Hamburger en Eisbein.

Eisbein?

Ja Eisbein, we moeten bekennen dat we er niet eerder van gehoord hadden. Het klinkt een beetje kil, maar volgens de vriendelijke dames achter de bar is het een absolute aanrader. “Als je tenminste een vleeseter bent.” De dames tappen eerst nog een biertje en gaan dan de keuken in om de Eisbein te bereiden. Wij kijken ondertussen op de telefoon wat Wikipedia over Eisbein heeft te melden. Eisbein is het deel van de varkenspoot dat zich tussen het knie- of ellebooggewricht en het spronggewricht bevindt. Eisbein is in Duitsland ook bekend onder de namen Hachse, Haxe, Haxn dan wel Schweinshaxe, Knöchla, Hechse, Hämmchen, Bötel. Eisbein dus. Hoe het in Duitsland smaakt, weten we niet maar op De Kroonprins lik je je vingers erbij af. Het smaakvol gemarineerde vlees is super mals en valt bijna vanzelf van de varkenspoot af.

Hoe zit het nou met die naam?

Niet Golfpark Vianen of De Viaanse Golf, maar Golfpark De Kroonprins Vianen. Vanwaar dat Kroonprins? Zijn er banden met de Oranjes? Golft er een prins in Vianen? We zijn nieuwsgierig. De dames die in het clubhuis zowel de bar als de keuken zo soepeltjes runnen, zeggen geen idee te hebben. Een prins hebben ze op de baan in ieder geval nog niet gesignaleerd. De ogen van Maxima wel. Op hole zes van De Kroonprins liggen namelijk twee gapende fairwaybunkers die de bijnaam de ogen van Maxima hebben gekregen. Een paar dagen later horen we dat de naam De Kroonprins is gekozen omdat het staat voor iets wat bij de aanleg al heel mooi en bijzonder is en in de toekomst alleen nog maar mooier en specialer kan worden. Van Kroonprins naar Koning, moeten we het zo interpreteren?

Eisbein moet blijven!

Zeker is dat we erg uitkijken naar de opening van de resterende holes. Als het clubhuis klaar is, zal de menukaart ongetwijfeld worden aangepast maar Eisbein moet er absoluut op blijven. Mocht Maxima ooit De Kroonprins Vianen met een bezoek vereren, dan raden we haar het gerecht van harte aan.

Meer informatie is te vinden op de website van Golfpark De Kroonprins Vianen

}