De Turfvaert

Culinair: Golfpark De Turfvaert

19 april 2017 Redactie GOLF.NL
De redactie van GOLF.NL bestaat uit fijnproevers van golfbanen. En de horeca hoort daar vanzelfsprekend bij. Een culinaire recensie willen we het niet noemen maar we vertellen wel hoe we het bezoek aan het restaurant ervaren hebben. Dit keer van Golfpark De Turfvaert in Rijsbergen.

Waar zijn we?

In Noord-Brabant op Golfpark De Turfvaert in Rijsbergen, niet ver van Breda. De laatste kilometers naar de baan passeren we een aantal met witte boerenfolie afgedekte aspergevelden. Dat wordt makkelijk kiezen straks na een rondje van 9 holes: het witte goud! De baan van Golfpark Turfvaert is net buiten de GOLF.NL top-50 gevallen maar is absoluut een aanrader. Een mooi gelegen 18-holes baan die speelt als een links met lekker droge en harde fairways en greens. Zo zien we het graag.

Hoe zitten we er bij?

Brabants gezellig. Dat klinkt weinig origineel als je in Brabant bent, maar het is, met heus waar een paar ‘Houdoetjes’ van vertrekkende golfers er bij, toch echt hoe we de sfeer ervaren. Het clubhuis is gevestigd in een voormalige boerderij. Het bar-/restaurantdeel is niet al te groot en daardoor met een mannetje of dertig op deze woensdagmiddag meteen lekker vol en prettig rumoerig. De bediening is aangenaam ontspannen, geen opgesmukt gedoe op De Turfvaert, de baan die de slogan hanteert ‘Meer dan alleen golf’. Ook niet-golfers zijn hier van harte welkom, bijvoorbeeld om te eten in de Brasserie. De Rijsbergse Golfclub de Turfvaert die op de baan speelt, probeert golfers te verleiden lid te worden met de slogan ‘Golf met een zachte G’. Brabants gezellig dus. 

Wat eten we?

Dat komt straks, eerst proberen we duidelijk te krijgen waar we culinair nu precies recht op hebben. We hebben voor twee personen het ‘Eendaags arrangement 9 holes met 3-gangendiner’ gereserveerd voor € 62,50 pp. Turfvaert heeft (zie de website) een flinke waslijst aan prijzen voor greenfees al dan niet in combinatie met lunch/diner. Absoluut van deze tijd, een gedifferentieerd prijsbeleid, maar het kan tot kleine misverstanden leiden dus let goed op wat je precies reserveert. Wij dachten geserveerd te hebben voor drie gangen van de menukaart, het blijken drie vaststaande daggerechten te zijn. In overleg met de vriendelijke serveerster komen we overeen 3,50 euro extra te betalen zodat we alle gerechten van de kaart kunnen kiezen.

Kom maar door met die asperges!

Op een steenworp afstand van de baan zagen we nog een laatste bord met de tekst ‘Asperges te koop!’. De asperges huppelen hier nog net niet de green op. En even later helaas ook niet op onze borden. "Pas over een week of drie komen asperges bij ons op de kaart", zegt onze serveerster, "dan pas zijn ze van topkwaliteit." Heel even moeten we de teleurstelling wegslikken, we hadden ons zo verheugd op de eerste happen wit goud van dit jaar. Maar het is inderdaad nog vroeg in het aspergeseizoen en het antwoord van de serveerster belooft ook veel voor wat we straks dan wél op ons bord krijgen.

Voorgerechten: 1 x vis en 1 x vlees

De gemarineerde zalm met rivierkreeft, komkommer, crème van rode biet  en krokant brique deeg voldoet in alle opzichten. Kleurrijk op het bord gepresenteerd en prima van smaak. De iets minder feestelijk  opgediende rosbief van eendenborst wordt als net iets te koud ervaren. De smaak van de eendenborst gaat daardoor enigszins verloren tussen de appelchutney, rode ui, ijsbergsla en sinaasappel-tijm dressing. Misschien had het gerecht nog beter gesmaakt buiten op het terras in een lekker lentezonnetje.

O jee, kipfilet

Na het golfen in een straffe, kille wind hebben we behoefte aan vlees. De Biologische varkensfilet met gestoofde varkenswang heeft twee gezichten. De filet is, als zo vaak, aan de droge kant. Zeker niet zo kurkdroog als de fijne fairways en greens van De Turfvaert, maar een tikkie malser en de filet had beter op zijn plek geweest naast de perfect gestoofde varkenswang. De grainfed runderlende met peultjes, gebakken kropsla, zoete aardappel en jus van rode port geven we minimaal het cijfer 7,5.

Een stralende Corrie

De nagerechten scoren ook een heel ruime voldoende. Panna cotta van pure chocolade, witte chocolademousse, chocoladeschotsen en chocolade ijs is gewoon een heel fijn dessert als je van chocolade houdt. Aan de grote tafel achter ons wordt geklapt voor de winnaars van een wedstrijdje dat eerder die middag heeft plaatsgevonden. De longest drive bij de vrouwen gaat naar een stralende Corrie. Er wordt gelachen, gegeten en gedronken. Ja, iedereen lijkt het prima naar de zin te hebben in de Brasserie van Golfpark De Turfvaert. En dat snappen we wel.

}