Clubhuis en restaurant van Golf Centrum Noordwijk
Clubhuis en restaurant van Golf Centrum Noordwijk
Beeld: Koen Suyk

Culinair: Golf Centrum Noordwijk

20 mei 2018 Redactie GOLF.NL
De redactie van GOLF.NL bestaat uit fijnproevers van golfbanen. De horeca hoort daar vanzelfsprekend bij. Een recensie willen we het niet noemen maar we vertellen wel hoe we het bezoek aan het restaurant en de baan ervaren hebben. Dit keer Golf Centrum Noordwijk.

Waar zijn we?

In Noordwijk. Nee, niet op die geweldige imposante baan in de duinen van de Noordwijkse Golfclub maar op de par-3-baan van Golf Centrum Noordwijk, gelegen dicht bij de N206 tussen weilanden. Als we de Noordwijkse Golfclub een beetje zien als Huis ter Duin, het bekende en chique vijfsterrenhotel in de badplaats, dan is Golf Centrum Noordwijk dat laagdrempelige familiehotelletje waar iedere gast zich meteen welkom en op z’n gemak voelt. GOLF.NL is naar Golf Centrum Noordwijk getogen na een tip voor deze culinaire rubriek: ‘Je kunt daar verrassend goed eten.’ Dat gaan we hopelijk aanstonds meemaken, maar eerst natuurlijk de baan spelen.

Hoe is die baan?

Kort. In totaal 791 meter voor de negen par-3-holes. De langste hole is de negende die 112 meter meet, de kortste is hole 5, exact vijftig meter. Makkelijk baantje dus? Nou, dat valt flink tegen. Zeker als je, zoals wij die middag, met toch gauw windkracht 5 de holetjes moet attaqueren. We spelen met de prominente Noordwijker Daan S., ook wel bekend als de toernooidirecteur van het KLM Open. Daan, geboren, getogen en heel zijn leven woonachtig in Noordwijk, leerde golfen in de wind. Worden de hoge ballen van GOLF.NL steevast gegrepen door de wind, Daan produceert van die lekkere lage punchslagjes. Maar zelfs dan valt het niet mee de bal op de vaak kleine greens te krijgen die beschermd worden door venijnige bunkertjes en soms ook water.

Is het dan wel een leuke baan?

Nou en of. De holes mogen kort zijn, aan uitdaging – ook als het windstil is – geen gebrek. Het is dat we aan tafel moesten anders hadden we er meteen negen holes aangeplakt. Golf Centrum Noordwijk heeft ook een fraaie drivingrange die verdeeld is over twee verdiepingen. Er zijn mooie kunstgras targetgreens en de range is ’s avonds verlicht. Veel leden van de Noordwijkse Golf Club komen hier oefenen want hun range, op die prachtbaan in de duinen, blijft behelpen want kort en ver weg van het clubhuis. En van de plannen om de range te verplaatsen en groter te maken komt voorlopig niets.

Aan tafel!

Het restaurant op Golf Centrum Noordwijk heet Pitch. Je kunt in de ruime serre zitten of binnen in het knusse clubhuis. Populair bij Pitch is het Nine & Dine-arrangement, negen holes spelen en een uitgebreide lunch of dagschotel voor 25 euro. Wie voor achttien holes kiest betaalt 10 euro extra. Zeker aantrekkelijk, maar om een afgewogen oordeel te kunnen vellen over de culinaire prestaties bij Pitch gaan we natuurlijk voor meerdere gangen.

Knorrende toernooidirecteur

Als voorgerechten kiezen we voor bisque en zalm. De bisque is zoals een goede bisque hoort te zijn, lekker pittig en vol van smaak. De zalm is huisgerookt, geen spectaculair gerecht maar een fijne binnenkomer. Als hoofd een tonijnsteak die wordt geserveerd met zwarte rijst en Aziatisch groentegarnituur. De tonijn heeft een fijn knapperig randje en is van binnen mooi roze. Op de kaart staat tussen haakjes keurig vermeld Yellowfin, een niet bedreigde tonijnsoort. Althans, dat dacht GOLF.NL (en Pitch ongetwijfeld ook). Thuis toch maar even gegoogeld en wat lezen we op de website van het tv-programma Keuringsdienst van waarde: Sinds de blauwvintonijn ernstig bedreigd is, wordt er meer op de geelvintonijn gevist. Daardoor wordt deze soort ook steeds schaarser. Hmm, volgende keer misschien dan toch maar iets anders kiezen, bijvoorbeeld de sliptong (ja, moet echt met een p geschreven worden). Tafelgenoot Daan heeft drie redelijk uit de kluiten gewassen exemplaren op zijn bord gekregen en vragen of hij ervan geniet is overbodig. We horen de toernooidirecteur knorren van genoegen, alsof hij zojuist Rory McIlroy of Jordan Spieth voor het KLM Open heeft weten te strikken. 

Topnotering

Als nagerechten komen een gateau chaud, een chocoladetaartje met binnenin warme vloeibare chocolade, en spekkoek met mango sorbetijs op tafel. Mooie afsluiters en wat onze tipgever zei (‘Je kunt daar verrassend goed eten’), kunnen we alleen maar beamen. Eerder dit jaar publiceerde GOLF.NL een top 5 van leukste par-3-banen van Nederland. De korte courses werden beoordeeld op de baan, horeca en prijs/kwaliteit. Achter Golfpark de Biltse Duinen eindigde Golf Centrum Noordwijk als mooie tweede. Als er puur naar de culinaire prestaties wordt gekeken is een nog hogere klassering niet ondenkbaar.

Meer informatie: golfcentrumnoordwijk.nl

}