Golf- en Businessclub De Scherpenbergh
Golf- en Businessclub De Scherpenbergh

Culinair: De Scherpenbergh

26 augustus 2017 Redactie GOLF.NL
De redactie van GOLF.NL bestaat uit fijnproevers van golfbanen. De horeca hoort daar vanzelfsprekend bij. Een recensie willen we het niet noemen maar we vertellen wel hoe we het bezoek aan het restaurant en de baan ervaren hebben. Dit keer Golf- en Businessclub De Scherpenbergh.

Waar zijn we?

In Gelderland, in het plaatsje Lieren. Daar ligt Golf- en Businessclub De Scherpenbergh. We hebben er zin in want de zon die deze augustusmaand vooral vakantie lijkt te vieren, schijnt deze middag voor de verandering wél uitbundig, de omgeving is mooi en bosrijk, we gaan lekker 18 holes spelen en daarna hopelijk culinair genieten. En een tekst op de website van De Scherpenbergh stemde ons voor vertrek van huis ook al vrolijk: ‘Wij verwelkomen u graag op onze mooie accommodatie, waar onze lach ons logo is!’  

Wat is dat voor club?

Er zijn veel golfclubs met een businessclub. De Scherpenbergh gaat een stap verder en is, de naam zegt het, een Golf- én Businessclub. Er zijn particuliere leden, greenfeespelers zijn zeer welkom en er zijn ongeveer 250 bedrijven lid ‘via een fiscaal gunstige sponsorovereenkomst met faciliteiten gericht op relatiemarketing activiteiten, waaronder kosteloze introductie van golfrelaties…’ Bedrijven die relaties willen ontvangen en fêteren stellen doorgaans hoge eisen, ook op culinair gebied, dus onze verwachtingen zijn hoog. Maar eerst golfen.  

Hoe is die baan?

De Scherpenbergh heeft 27 holes. Negen korte holes, De Berkenbaan, en 18 volwaardige holes, bestaande uit de Zwaluwenbaan en de Dassenbaan. We spelen de grote baan. Hole 1 zegt meteen veel over de Scherpenbergh. Een par-5 die slechts 431 meter (geel) meet met een fairway die niet al te smal is. Dat is lekker beginnen aan een ronde en na twee easy pars staan we met een lach op ons gezicht op de tee van hole 2, een par-3tje met een fraai green van 114 meter. 

Om een lang verhaal over een vrij korte baan niet te lang te maken: de 18 holes meten 5.433 meter, er zijn lekker wat korte par-4 holes waar iedereen met een beetje geluk een birdietje kan meepakken. De baan ligt heerlijk rustig in de Veluwse bossen met mooie heide- en zandgebieden. Om het nog een keer kort en krachtig te houden: heerlijke baan om te spelen.

Klassieke lantaarnpalen

Na de ronde nemen we plaats op het druk bezette en ruime terras onder een flink uit de kluiten gewassen zonnescherm met van die klassieke straatlantaarnpalen met sierlijke krullen. Beetje oubollig misschien maar vooral toch sfeervol. De jonge mannen in de bediening zijn stuk voor stuk heel attent en uiterst vriendelijk. De waterhindernis van hole 18 grenst aan het terras, het water van de fontein hoor je zachtjes kletteren. Dit is een relaxte plek waar je in je golfkloffie bier met bitterballen nuttigt maar ook je relaties – in welke vorm dan ook – in stijl kan ontvangen voor een uitgebreid diner.  

Hoe is dat eten nou?

Keuze genoeg, dat in de eerste plaats. De Scherpenbergh serveert bijvoorbeeld negen verschillende pizza’s met als jongste aanwinst de pizza vitello tonnato. Aan een tafeltje naast ons horen we een zacht gekraak als iemand zijn mes in een pizza zet, die bodem moet dus lekker krokant zijn. Zullen we? Om een goed idee te krijgen van de culinaire prestaties op De Scherpenbergh is een pizza toch niet het meest geschikt. 

We kiezen als voorgerechten voor een ‘Cappuccino van Kreeft’ en de ‘Proeverij Scherpenbergh’. Onze tafelgenoot kijkt na iedere hap van zijn kreeftencappuccino minstens zo gelukkig als bij die birdie een uurtje eerder op hole 17 (par-4, 295 meter). ‘Dit moet je echt proberen’, horen we een paar keer. Een andere keer graag want we hebben onze handen vol aan de Proeverij Scherpenbergh, wat kleinere porties van alle zes de voorgerechten op de kaart (de cappuccino stond op het weekmenu). Een smaakvolle en gevarieerde maar als voorgerecht ook wat overdadige mix. Van het vers afgebakken brood met kruidenboter blijven we maar af…

Ribeye van de houtskoolgrilloven

De keukenbrigade van De Scherpenbergh heeft de beschikking over een houtskoolgrilloven. Ideaal voor een runder ribeye (‘Van onze kwaliteitsslager komt deze met vetadertjes gemarmerde rib eye die vol van smaak is'). Niets aan gelogen, inderdaad een heel smaakvol stuk vlees. 

De poussin (een jong kippetje, sorry) is zoals die hoort te zijn, lekker mals. Bij de vleesgerechten mogen we kiezen uit vier verschillende sauzen. Bij de prima frieten die worden geserveerd valt niets te kiezen, ze komen standaard met paprikapoeder en daar moet je wel van houden. 

Zo hebben we toch nog íets weten te vinden om een beetje over te zeuren bij Golf- en Businessclub De Scherpenbergh waar de lach wat ons betreft echt een plek in het nu nog wat saaie logo verdient.

Website Golf- en Businessclub De Scherpenbergh

Albaweg 43, 7364 CB Lieren

055-5051262

}