Clubhuis het Woold
Beeld: Koen Suyk

Culinair: Golfbaan het Woold

26 juli 2018 Redactie GOLF.NL
De redactie van GOLF.NL bestaat uit fijnproevers van golfbanen. De horeca hoort daar vanzelfsprekend bij. Een recensie willen we het niet noemen maar we vertellen wel hoe we het bezoek aan het restaurant en de baan ervaren hebben. Dit keer Golfbaan het Woold.

Waar zijn we?

 In Asten-Heusden, een dorp aan de rand van Nationaal Park De Groote Peel. Voor wie dit topografisch onbekend terrein is, we hebben het over Zuidoost Brabant. We zijn in Asten-Heusden omdat daar een prijswinnende golfbaan ligt. Op Leadingcourses.com won het Woold onlangs voor de zesde keer op rij de Golfers’ Choice Award voor golfbaan met de Beste Prijs-Kwaliteit-verhouding van Nederland. Ook in de categorie Gastvrijheid ging de award naar het Woold. Wie zijn wij om de mening van duizenden golfers in twijfel te trekken? Maar we willen toch graag zelf ervaren of die rijk gevulde prijzenkast van het Woold terecht is. 

Hoe is de ontvangst? 

Bij de ingang valt ons oog op een bord met Welkom gasten op het Woold!!! Geniet van de dag. Zo’n welkomsttekst, hoe standaard misschien ook, is toch aardig en een stuk sympathieker dan een bord met Verboden toegang voor onbevoegden dat je op flink wat golfbanen nog altijd aantreft. Voor we afslaan op de Vier Eijckenbaan (18 holes par-72) bestellen we twee broodjes om mee te nemen. “Ze zijn over een minuut of zeven klaar”, zegt de vriendelijke ober. Overbodige informatie? Nee, juist handig om te weten als je nog weinig tijd hebt tot je starttijd. Oog voor detail, dat hebben ze op het Woold. Bij de eerste tee staat op een tafeltje een flesje dazen-/insectenspray. We spuiten de benen en armen op deze snikhete middag flink onder. Goed beschermd tegen aanvallen van buitenaf slaan we af op hole 1, een par-4 van 320 meter met een door bomen omzoomde smal ogende fairway. Een mooie openingshole maar wel jammer dat we de Tip van de Pro 'Speel een ijzer met de afslag. De kans dat u niet in het bos, maar op de fairway eindigt is groter' pas na de ronde lazen… 

Smalle baan dus? 

Nee hoor, valt reuze mee. Hole 1, 2 en 18 liggen tussen bomenrijen, op de overige holes is heel wat meer ruimte. Mooi is de afwisseling tussen heide, moerasachtige waterpartijen en bosrijke gebieden. Ook heel aantrekkelijk, de heerlijke rust op de baan die weg ligt van wegen, spoorlijnen of andere stoorzenders. Geholpen door het droge weer speelt de baan extra fast & firm en zo zien we het graag. Na zes holes trakteert een enthousiaste marshall op een waterijsje. Een hole of zes verder krijgen we koude flesjes water, gratis en voor niets. Zo maak je golfers blij als de temperatuur toch gauw de dertig graden aantikt. En zo verleid je golfers op het Woold te stemmen in een verkiezing voor meest gastvrije golfbaan van Nederland. 

Hoe zitten we erbij?

Fris gedoucht nemen we plaats aan een tafel op het terras. Voor we de menukaart bestuderen, kijken we rustig om ons heen. Opvallend is de drivingrange die grenst direct aan het terras; zittend aan een tafeltje zie je door glas op heel korte afstand golfers ballen slaan. Goed bedacht door de architect. Pal ernaast ligt een grote puttinggreen. Alles in en rond het clubhuis is heel compact gehouden en dat zorgt voor leven in de brouwerij, zeker als alle tafels bezet zijn. Zien eten/drinken doet eten/drinken en GOLF.NL begint nu ook serieus trek te krijgen. 

Twelve points 

Op de wijnkaart staart een Taittinger Brut Réserve ons verleidelijk aan. Die fles champagne kost 45 euro, een uiterst schappelijk bedrag in een restaurant. We kiezen toch maar voor iets heel anders, een fles Esporão Reserva, een complexe doch elegante Portugees die we leerden kennen tijdens een golftripje naar de Algarve. Bij de voorgerechten gaan we op de Aziatisch toer: krokante gamba’s met sriracha, atjar, kroepoek en gemarineerde tonijn met dashi, passiefruit en noedels. Smaakvolle gerechten die fraai worden opgediend. Links van ons wordt de prijsuitreiking gedaan van een wedstrijdje, aan een andere tafel wordt een jarige dame vrolijk toegesproken. Achter haar op de range slaat een jonge golfer zich fanatiek in het zweet. Als leadingcourses.com een aparte award zou toekennen voor sfeer op een golfterras, dan zouden onze twelve points zomaar naar het Woold kunnen gaan. Dat de gepekelde kabeljauwhaas met kokossaus en zoetzure kerrie en de op de huid gebakken schelvisfilet als hoofdgerechten ook goed scoren, verrast ons na al het voorgaande niet meer. 

Is echt alles inclusief? 

Na een flink dessert met aardbeien, slagroom en lekker veel ijs snappen we die prijzenregen volledig, zeker ook in Prijs-Kwaliteit. Het Woold heeft diverse arrangementen, onder andere het All Inclusive de Vier Eijcken. Dan word je ontvangen met koffie met gebak, 18 holes spelen, borrelgarnituur, driegangenmenu Volentieri en een wijnbuffet (alle drank bij borrel en diner is dus inbegrepen). Kosten? Honderd euro p.p. Tsja, probeer als concurrerende golfbaan het Woold dan maar eens van een zevende opeenvolgende Golfers’ Choice Award af te houden…

Meer informatie: golfbaanhetwoold.nl

}