Veel licht in het mooie clubhuis van De Swinkelsche
Beeld: GOLF.NL

Culinair: De Swinkelsche

1 juli 2017 Redactie GOLF.NL
De redactie van GOLF.NL bestaat uit fijnproevers van golfbanen. En de horeca hoort daar vanzelfsprekend bij. Een culinaire recensie willen we het niet noemen maar we vertellen wel hoe we het bezoek aan het restaurant ervaren hebben. Dit keer Golfbaan De Swinkelsche

Waar zijn we?

In Noord-Brabant, op weg naar Golfbaan de Swinkelsche in het plaatsje Someren. De laat- ste kilometers tot onze eindbestemming gaan over rustige, smalle weggetjes tussen veel groen met af en toe een grijs fietsrecreanten- echtpaar dat ontweken moet worden. In een slakkengangetje naderen we de Swinkelsche waar we op de parkeerplaats een grote bus met Belgisch nummerbord zien. De baan is die middag vol met een groep golfers uit België, dat was ons verteld toen we een starttijd wilden reserveren. Daarom gaan we voordat we de culinaire prestaties van de Swinkelsche aan een test onderwerpen, het korte 9-holes- parcours spelen dat luistert naar de naam Peelrijtbaan. Als we de auto met koele airco verlaten en met de golftas op de schouders naar het clubhuis lopen, worden we overvallen door de hitte. Een graadje of dertig, minimaal.

Wat is dat voor golfbaan?

De Swinkelsche is eigendom van Hendrik en Harrie Swinkels. Waar nu de golfbaan ligt hadden de broers voorheen een agrarisch bedrijf met koeien en varkens. De Swinkelsche is pas een jaar of vijf open en staat nu al op plek twaalf in de GOLF.NL Top-50 Beste banen. Als we bij aankomst te horen krijgen dat de groep Belgen lekker doorspeelt en we in plaats van de korte holes ook achter onze Zuiderburen kunnen aansluiten voor negen holes op de Championship Course is de keuze snel gemaakt. We spelen hole 10 tot en met 18, stuk voor stuk mooie en afwisselende holes. De fairways zijn door een lange periode van droogte lekker hard en op veel plaatsen geel gekleurd. Zo puur natuur zien de keurmeesters van GOLF.NL het in deze tijden van duurzaamheid graag.

Waarom moeten we naar Aalst?

Na de ronde onderwerpen we het clubhuis van de Swinkelsche aan een inspectie. De eerste paar jaar na de opening van de baan moesten leden en gastspelers het nog doen met een keet, nu staat er een prachtig onderkomen dat wat ons betreft zeker een hoge notering verdient in een top 50 mooiste clubhuizen van Nederland. Een hoog wit plafond met houten balken, aan de zijkanten veel glas en dus veel licht en van allerlei kanten uitzicht op de baan. Wel verbazen we ons een beetje over de bar. Die is heel klein uitgevallen en we zien ook geen barkrukken. En dat in Brabant waar de bar doorgaans toch een prominente plek in het leven inneemt. In de kleedkamer bij de Belgen horen we de universele golfmannenverhalen over birdies, ongekend verre drives, jammerlijk gemiste putts en strepen op de scorekaart. We leren ook nog iets. De golfers komen uit Aalst en daar moeten we absoluut een keer naar toe. Niet om te golfen, maar om carnaval te vieren want zeggen de mannen “Aalst is dé carnavalsstad van België.” Aan ons lijf liever geen polonaise, maar ben je wel een carnavals-liefhebber, Aalst is the place to be.

Swinkelsch Bier?

Het terras van de Swinkelsche is mooi en groot en we nemen plaats onder een zwarte parasol met de tekst Swinkelsch Superieur Pilsener. Dat bier kun je kennen van de tv-commercials met acteur en groot golflief- hebber Morgan Freeman. Om misverstanden te voorkomen, Swinkelsch Pilsener is niet het eigen bier van de golfbaan maar van een andere, nog iets bekendere familie Swinkels, die van Bavaria, het bier dat op de Swinkelsche uiteraard ook geschonken wordt.

Hoe is het eten?

Een prachtige golfbaan, dito clubhuis, maar nu het eten. De Swinkelsche heeft een bescheiden kaart met vier voorgerechten en, naast twee pasta’s, slechts drie hoofd- gerechten. Alles is net zo sympathiek geprijsd als de greenfee (55 euro op weekdagen en in de weekends voor een baan van klasse). De voorgerechten kosten 7,50 euro, de hoofd- gerechten 14,50 euro. De gerookte zalm met dille citroendressing is simpel maar doeltreffend. De (zes) gamba’s van het andere voorgerecht zwemmen in een flink bad knoflook roomsaus. Niet bepaald geraffineerd of bijzonder maar ook niets mis mee. Dat geldt eigenlijk ook voor de hoofdgerechten. De Entrecote van het Livar varken (Livar is een afkorting van Limburgs Varken) ligt onder de romige mosterdsaus, de biefstuk van de grill komt bedekt met een laag pepersaus. Na nemen we een voor onze smaak iets te zoet taartje van yoghurtijs met bosvruchten en frambozensaus, op de kaart voor 4,50 euro. Mocht GOLF.NL een top 50 maken van restaurants op Nederlandse golfbanen dan gaat de Swinkelsche de top 12 niet halen. Dat is, zo vermoeden wij, ook niet het streven. Prima, eerlijk eten serveren zonder al te veel poespas voor heel sympathieke prijzen wel.


}