Culinair: Landgoed & Golfbaan Tespelduyn

13 mei 2017 Redactie GOLF.NL
De redactie van GOLF.NL bestaat uit fijnproevers van golfbanen. En de horeca hoort daar vanzelfsprekend bij. Een culinaire recensie willen we het niet noemen maar we vertellen wel hoe we het bezoek aan het restaurant ervaren hebben. Dit keer van Landgoed & Golfbaan Tespelduyn.

Waar zijn we?

Op weg naar Noordwijkerhout naar Tespelduyn, Landgoed & Golfbaan. Op een paar kilometer van onze eindbestemming passeren we stapvoets verkeersregelaars in gele hesjes. We rijden langs de Keukenhof alwaar een grote sliert auto’s de parkeerplaats verlaat. Het is voorjaar, de bloembollen staan in bloei en het leukste en fleurigste dagje uit trekt grote aantallen bezoekers en dat leidt soms tot flinke verkeersopstoppingen. Even opletten dus op het verkeer als je voor 21 mei (als de Keukenhof de deuren weer sluit) naar Tespelduyn, Landgoed & Golfbaan gaat.

Hoe worden we ontvangen?

Uiterst professioneel. We hebben het TEE & EAT-arrangement geboekt: negen holes spelen op De Bollenbaan en daarna een wisselend driegangen Menu du Chef. Dat alles voor een aantrekkelijke prijs van 49,90 euro. De dame bij de receptie legt vriendelijk en duidelijk uit hoe we op de golfbaan van hole naar hole moeten lopen – dat is kennelijk nodig – en vertelt dat men in het restaurant “op de hoogte is dat u het TEE & EAT-arrangement heeft geboekt” en wenst ons “heel veel plezier”.

Hoe is die golfbaan?

De Bollenbaan van Tespelduyn is anders dan de meeste golfbanen. En dat is sowieso al leuk. Voor je op de eerste tee staat, is het een paar minuten wandelen en dan volgt nog een steile klim naar de tee van hole 1. 

Voor we afslaan op die korte par-3 hole even uitblazen. Pfff, dit is de bollenstreek, en dat is geen Limburg, maar Tespelduyn heeft een paar verrassende klimmetjes in petto. Op hole 3 is de afslag 23 meter boven zeeniveau. 

Via een paar haarspeldbochten die op de beroemde col van Alpe d’Huez niet uit de toon zouden vallen, dalen we na af naar de fairway. Tespelduyn heeft 9 holes en een par van 32. Hole 4 kun je op twee manieren spelen, als par-4 of als een par-5. In dat laatste geval eindig je op een green die op 18 meter hoogte ligt en een fraai uitzicht biedt op de omgeving met - hoe kan het hier ook anders - velden vol met bloeiende bloembollen. De holes daarna liggen op vlak terrein, geen klimpartijen meer, maar als de negen holes er op zitten hebben we wel flink trek gekregen. Dat komt goed uit, want Tespelduyn heeft een reputatie hoog te houden op culinair gebied. 

Wat eten we?

We hebben dus gekozen voor het wisselende driegangen Menu du Chef. We blijken keuze te hebben uit twee verschillende voor- en twee verschillende hoofdgerechten. Dat komt goed uit, want zo hebben we vier verschillende gerechten om iets over te zeggen en, hopelijk, van te genieten.

Hoe is de sfeer?

Het is een gewone maandagavond, in de baan was het rustig, maar in wat wij als golfers voor het gemak  toch maar even het clubhuis van Landgoed Tespelduyn noemen, is het lekker druk en sfeervol. Er zitten een paar golfers, maar voornamelijk andere gasten, zoals een groep van een man of twintig die een bezoek aan de nabijgelegen Keukenhof combineert met dineren op Tespelduyn. Groepen kunnen terecht in aparte ruimtes, De Huiskamer en de Herenkamer. Wij zitten in een knus hoekje bij het bargedeelte.

Rabarber met geitenkaas?

So far so good. Nu gaan we toch echt eten. Bij de twee voorgerechten eten we lekkere zalmtartaar met avocadocrème en frambozen dressing. Het tweede voorgerecht vinden we interessanter: quiche rabarber met geitenkaas, walnoten en waterkerssalade geserveerd. Rabarber met geitenkaas (foto), hoe gaan die twee samen? Nou, als Joost Luiten en het KLM Open, ze brengen het beste in elkaar boven. 

Daarna zijn we ook erg tevreden over de Iberico varkenshaas met masala saus, appelsalsa en chorizo krokant en de Zeewolffilet met witte wijn saus, asperges en zeekraal. We krijgen perfect wijnadvies en voor we beginnen aan het dessert (Aardbeien Romanoff) leunen we al tevreden achterover. Tespelduyn heeft een aantal culinaire awards gewonnen en dat lijkt ons meer dan terecht.


en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

}