Golfbaan Weesp
Golfbaan Weesp

Culinair: Golfbaan Weesp

16 juni 2018 Redactie GOLF.NL
De redactie van GOLF.NL bestaat uit fijnproevers van golfbanen. De horeca hoort daar vanzelfsprekend bij. Een recensie willen we het niet noemen maar we vertellen wel hoe we het bezoek aan het restaurant en de baan ervaren hebben. Dit keer Golfbaan Weesp.

Waar zijn we?

Op Golfbaan Weesp, een 9-holesbaan gelegen tussen Amsterdam Zuid en het Gooi. Die baan was toch in het nieuws vanwege een faillissement? Klopt, maar dat is echt al weer een flinke tijd geleden. En door de inzet van de leden die zelf voor het onderhoud van de baan zorgden, werd er gewoon doorgespeeld. Het faillissement had sowieso niet veel te maken met een gebrek aan belangstelling bij golfers, maar was vooral een gevolg van het plotseling opstappen van de directeur die naar later bleek kampte met persoonlijke problemen. De club, Golfvereniging Weesp, wilde de baan graag overnemen maar dat is niet gelukt. Een commerciële exploitant die eerder betrokken was bij Golfbaan Regthuys in het Noord-Hollandse Winkel is er met de buit vandoor gegaan. Zaterdag 2 juni is Golfbaan Weesp feestelijk geopend. De blauw-witte ballonnenboog waar we onderdoor lopen op weg naar de tee van hole 1 herinnert nog aan die heuglijke dag.

Wat is het voor baan?

Noem het geen par-3-baantje, want daarmee doe je Golfbaan Weesp echt tekort. Zelf speekt Weesp van een ‘par 3 plus baan’. Leuk bedacht en niets aan overdreven wat naast acht par-3 holes is er namelijk ook één par-4 met een lengte van 237 meter. Er zijn op alle holes twee teeboxen (wel afslaan van matten) waardoor je de negen holes van verschillende afstanden kunt spelen. De kortste hole op de scorekaart meet 90 meter, de langste is dus die par-4 van 237 meter waar Weesp trots op is. Op de site staat bij die par-4 apart vermeld ‘met dogleg naar rechts kunt u met de driver afslaan’. Dat deden we dan ook en het liep niet goed af.

Lastige baan?

Laten we voor het antwoord op die vraag maar weer een stukje tekst van de site kopiëren. ‘Een hoge bomensingel van 30 meter tussen de holes 1,2 en 9 (resp. 10, 11, 18) en de waterpartijen op de holes 4, 7 en 9 (resp. 13, 16 en 17) vergen een grote accuratesse van de spelers. Men kan dus met recht spreken over een golfbaan met karakter en moeilijkheidsgraad. Speelt u hier uw handicap dan speelt u dat overal.’ We speelden onze handicap niet en dat kwam niet alleen door die ene afzwaaier met de driver. De accuratesse liet ons op meer holes een beetje in de steek en dan wordt Weesp inderdaad een verdraaid lastige ‘par 3 plus baan’. De greens zijn zoals vaak op kortere banen vrij klein, en op veel plekken loert water. Een pittige baan dus maar wel erg leuk om te spelen. Omdat de holes uitdagend zijn en zeker ook door de mooie ligging in een relatief rustig gebied en die dertig meter hoge ‘bomensingel’ zorgt voor een mooie afscheiding tussen de diverse holes op de baan.

Een iconisch clubhuis?

Tijdens de roerige periode van het faillissement werd er gewoon doorgespeeld maar het clubhuis was wel gesloten. Gelukkig is ook het clubhuis nu weer open. Golfbaan Weesp spreekt op de site van ‘het iconische en gezellige clubhuis’. Iconisch is misschien een tikkie overtrokken, maar het houten clubhuis is wel heel speciaal en gezellig is het er zeker. Wie lekker wil golfen in een ontspannen en gemoedelijke sfeer zal zich hier absoluut thuis voelen. We kozen voor een bezoek aan Golfbaan Weesp vanwege de actualiteit – net geopend – maar deze rubriek heet natuurlijk wel Culinair en dus moet er gegeten worden.

Wat staat er op het menu?

Aan veel poespas en heel verfijnde gerechten doen ze niet in Bar en Brasserie Golfbaan Weesp. Zou ook niet passen bij de sfeer op de baan. Gewoon lekker eten voor een eerlijke prijs wel. En dat wordt dan ook geserveerd. We krijgen geen menukaart, de vriendelijke uitbater komt met klein schoolbord waarop de gerechten staan geschreven. Uit de vier voorgerechten kiezen we voor een prima dagsoep van kreeft en knoflookchampignons met brie uit de oven. Die op het oog toch wel aparte combinatie zie je wel vaker en de knoflookchampignons en de gesmolten brie gaan ook heel aardig samen. De hoofdrechten op het schoolbord zijn kipsaté, hamburger XXL, spareribs, kogelbiefstuk en kabeljauwhaas met hollandaise saus. Het varkenshaasje met roomsaus had in dit rijtje niet misstaan. Buiten de kaart is er ook nog zalm en tonijnsteak. Het wordt zalm en kogelbiefstuk. Die laatste drijft lekker in een laagje jus. Ook bij het dessert doet Bar en Brasserie Golfbaan Weesp niet al te ingewikkeld: dame blanche is de enige optie. Hoor je ons niet over klagen. De leden van de club die de baan het liefst zelf hadden gekocht schijnen ook niets te klagen te hebben over de nieuwe exploitant. Op Golfbaan Weesp ‘Voor optimale ontspanning, sportbeleving en culinair genot’ hangt weer een aanstekelijke sfeer. Laat die vrolijke blauw-witte ballonboog bij de tee van 1 daarom nog maar even hangen.

Meer informatie: golfweesp.nl

}