Brasserie 10/Golfcentrum Amsteldijk

Culinair: Golfcentrum Amsteldijk

21 juli 2017 Redactie GOLF.NL
De redactie van GOLF.NL bestaat uit fijnproevers van golfbanen. De horeca hoort daar vanzelfsprekend bij. Een recensie willen we het niet noemen maar we vertellen wel hoe we het bezoek aan het restaurant en de baan ervaren hebben. Dit keer van Golfcentrum Amsteldijk in Amstelveen.

Waar zijn we?

Vlak bij de A9, slechts twaalf kilometer van het hart van Amsterdam De Dam, waan je je in een verstild buitengebied. Via een doodlopend kronkelend polderweggetje, waarop twee auto’s elkaar maar krap kunnen passeren, komen we op een donderdagmiddag uit op de overvolle parkeerplaats van Golfcentrum Amsteldijk. In de authentieke boerderij huist Brasserie 10, ook populair als lunchlocatie voor de bankiers en advocaten van de Zuidas. Het terras is levendig bevolkt, inderdaad met een paar heren (nee, geen dames) in pak maar gelukkig zien we ook genoeg golfers. We vragen of er een toernooi aan de gang is. “Nee hoor, het is gewoon lekker druk.” Gezellig.

Drankenkaart

Op het beschutte terras staan loungestoelen en -banken, een paar hoge tafels met bar- krukken en gewone tafeltjes. Achter ons horen we een paar dames in het Hebreeuws praten, naast ons klinkt Chinees (of een andere Aziatische taal, kan ook). Amsteldijk heeft kennelijk een mondiaal samengestelde klantenkring. Nu we dan toch in hip Amstelveen zijn en we ’s ochtends op het nieuws hebben gehoord dat de consumptie van speciaalbieren enorm is toegenomen ten koste van wijn en sterke drank, vragen we om de bierkaart. Die blijken ze niet te hebben, sowieso hebben ze geen drankenkaart. Wel somt het meisje dat ons bedient, de bieren op de tap op en de wijnen per glas. En, dat is dan wel weer heel trendy want uit de regio, ze hebben een Ouderkerks Goud Weizen. Een lekker witbiertje voor een zonnige dag. En de Capa Verdejo uit Spanje is voor 3,75 euro per glas prima. Opvallend: we krijgen even later de menukaart aangereikt waarop staat: Vraag gerust om de drankenkaart voor een heerlijk glas wijn of bier. Huh?

Hoe is het eten?

De lunchkaart biedt voldoende variatie. Twee soepen, luxe broodjes, uitsmijter, tosti,  salades en twee gerechten voor de grote trek: Black Angus Ribeye en Black Tiger Gamba’s.  Wij gaan voor een lichtere variant, te beginnen met een komkommersoep. Daar moet je van houden maar deze is goed van smaak. De dille overheerst niet maar geeft wel net wat extra’s en de stukjes gerookte zalm maken het mooi af. Als hoofdgerecht hebben we voor twee Toppers van Amsteldijk gekozen: de Salade Amsteldijk met kippendij, gamba’s, Oosterse hoisinsaus en roerbakgroenten én de Van Schaikburger, een boerenbol met XXL rundvleesburger, geserveerd met Amsteldijk fritses en sla. Is Van Schaik de plaatselijke slager? Nee, het is de boer die eigenaar is van het omliggende land. Er is een tijd geweest dat het vlees echt van boer Van Schaik kwam maar nu niet meer, zo komen we via de bediening te weten. Als eerbetoon is een hamburger naar hem vernoemd. Dat kunnen niet al te veel boeren hem nazeggen, schatten we zo in. Goed, terug naar de tafel. De salade wordt in twee delen geserveerd, de sla (met croutons en boontjes) en de warme kippendij, gamba’s en roerbakgroente. “Anders zakt de sla zo in.” De kip smaakt prima, de gamba’s zijn oké  en de roerbakgroenten vullen het gerechtje goed aan. Om heel eerlijk te zijn voegt de sla minder toe; zonder had ook gekund. Het vlees van de hamburger is van goede kwaliteit maar wat er zo Amsteldijkerig is aan de verder smakelijke frites kunnen we niet echt ontdekken. Toe een bolletje ijs van 95 procent chocola. Ook lekker, niet te zoet en het schijnt ook nog eens gezond te zijn.

Lekker oefenen

Ja, het was een stuk verstandiger geweest om vóór de lunch de oefenfaciliteiten van Golfcentrum Amsteldijk uit te proberen maar zo verstandig waren we nu eenmaal niet. Het is het grootste oefenterrein van Europa, met de 9 Werelden van Golf op twintig hectare. Afslaan, chippen, uit bunkers slaan, schuine standslagen, afslaan van natuurgras, vanuit de fairwaybunker naar de vlag slaan, precisieslagen, pitchen en putten: je kunt oefenen dat het een lieve lust is. En de drivingrangeballen zitten bij de prijs inbegrepen van de dagkaart à 17,50 euro. Met die kaart kun je ook terecht op de par-3-baan. Geen qualifying-baan, daarvoor is-ie te kort, maar een heel leuke oefenbaan met wat waterpartijen erin en hier en daar een bunker. De stilte valt op, af en toe hoor je het geloei van de koeien van boer Van Schaik die nieuwsgierig langs de randen staan te kijken of het geblaat van een paar schapen. Zo nu en dan komt er een vliegtuig over maar storend is dat niet. Amsteldijk kent overigens ook een 9-holes-baan met A-status. Die spelen we de volgende keer, want die komt er wel. Amsteldijk heet niet voor niets golfcentrum want dat is het. Je kunt je eindeloos vermaken op de oefenfaciliteiten, een serieuze ronde spelen en prima eten op een leuk en zonnig terras.

Golfcentrum Amsteldijk
De Afslag 1
1186 VG Amstelveen
020 303 0510
amsteldijk.nl


}