Golfsport

Wat zijn voordelen van het Wereld Handicap Systeem?

Het Wereld Handicap Systeem (WHS) is ingevoerd. Wat zijn voor de voordelen ervan voor golfers?
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Het Wereld Handicap Systeem (WHS) is in Nederland in 2021 ingevoerd, en dit nieuwe handicapsysteem is op veel gebieden anders dan het huidige handicapsysteem. Maar wat hebben wij daar als golfers aan? We zetten een paar van de voordelen voor je op een rij: 

  • Dezelfde berekening voor alle golfers, waar ook ter wereld. Zo kan je met iedereen op een eerlijke manier wedstrijden spelen, op elke baan ter wereld. (Leuk om je handicap te vergelijken met die vriend uit Amerika of Japan!)
  • In het oude systeem was het zo dat de handicap van een speler met handicap 51 anders werd berekend dan de handicap van een speler met handicap 3. Dat is niet meer zo. Alle handicaps worden op dezelfde manier berekend. 
  • Het WHS kent geen handicapcategorieën en dat betekent dat ook spelers met een handicap lager dan 4,4 (handicapcategorie 1) qualifying ronden met vrienden mogen spelen. Ook ronden van 9 holes kunnen qualifying zijn.
  • Je kunt al je qualifying ronden die je in het buitenland hebt gespeeld, inleveren. Voorheen kon dat alleen in landen die ook het EGA-handicapsysteem hanteerde.
  • Met één handicapsysteem voor de hele wereld is makkelijker om golfdata uit verschillende landen te vergelijken en evalueren, om zo de gezondheid van de sport te monitoren.

Er blijven natuurlijk ook dingen hetzelfde. In het nieuwe systeem moet je net als vroeger een qualifying 'kaart' (qualifying ronde) met vrienden van tevoren online registreren of op de eerste tee een afspraak maken dat je een qualifying ronde speelt; je marker moet dat weten om je score te kunnen bijhouden. En onthoud: hoe meer qualifying scores je inlevert, hoe beter je handicap overeenkomt met je golfvaardigheid.

Bekijk onderstaande video waarin de NGF de voordelen van het WHS op een rijtje zet.

Kijk voor meer informatie over het Wereld Handicap Systeem op golf.nl/whs. Heb je vragen over je handicap? Neem contact op met d handicapcommissie van je club.
Lees meer over
Handicap