Golfsport

Op weg naar je nieuwe WHS-handicap 

Op 1 maart 2021 gaan we in Nederland over op het nieuwe handicapsysteem: het Wereld Handicap Systeem. Maar wat gebeurt er tot 1 maart? In dit artikel zetten we belangrijke data en meer informatie over de overgangsperiode voor je op een rij.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Op dit moment wordt je EGA-handicap (het huidige handicapsysteem van de European Golf Association) berekend op de oude manier, en dat zal ook zo blijven tot 1 maart. Vanaf 1 maart krijg je alleen nog maar je WHS-handicap (het nieuwe handicapsysteem) te zien op je NGF-pas.  

Overgangsperiode

Totdat we op 1 maart 2021 overgaan op het nieuwe handicapsysteem is er een korte overgangsperiode.

Vanaf maandag 4 januari 2021 tot 1 maart 2021 kan je je WHS-handicap zien op de digitale NGF-pas in de app GOLF.NL. Je EGA-handicap is in deze periode ook nog steeds zichtbaar op je pas, dus je ziet in deze fase twee handicaps. Je kan dan ook de achterliggende 20 scores zien waarop je WHS-handicap is gebaseerd. Vanaf 4 januari 2021 worden alle qualifying scores die je inlevert meegenomen in de berekening van zowel je EGA- als je WHS-handicap. Je EGA-handicap is nog steeds leidend (wedstrijden worden gespeeld op basis van de EGA-handicap), maar je WHS-handicap draait al op de achtergrond mee en wordt in deze periode een paar keer bijgewerkt (dus niet na elke score). Op 1 maart zijn we definitief overgestapt op het World Handicap System en zie je alleen nog je WHS-handicap! 

In de laatste week van februari worden er geen qualifying scores verwerkt. Je handicap is in deze fase bevroren. Scores die je in deze periode inlevert komen in een wachtrij en worden vanaf 1 maart met terugwerkende kracht verwerkt. Je kan dus gewoon spelen, maar je zult geen verandering zien in je handicap.

Eerder hebben wij op deze pagina gemeld dat er een langere periode zou zijn waarin er geen qualifying scores verwerkt zouden worden, maar deze fase is verplaatst naar eind februari en duurt veel korter. Je kan tijdens de feestdagen dus gewoon qualifying scores registreren en direct het effect op je handicap zien. 

Op 4 januari kan je in de app GOLF.NL je nieuwe WHS-handicap zien!

Speel nog een qualifying ronde!

Als je bij de overgang naar het WHS 9 of meer scores in je handicapgeschiedenis hebt, dan is er minder kans op (flinke) verhogingen van je handicap en is je WHS-handicap een redelijk betrouwbare weergave van je speelsterkte. Je qualifying scores tussen nu en 1 maart 2021 zijn medebepalend voor je eerste WHS-handicap.

Let op: Omdat je WHS-handicap wordt bepaald door het gemiddelde van je beste 8 dagresultaten over je laatste 20 qualifying ronden, is het belangrijk om een ronde vanaf nu zo goed mogelijk af te maken. Een voorbeeld: in het huidige handicapsysteem maakt het niet uit of je 32 of 28 stablefordpunten hebt gehaald (je gaat immers omhoog met je handicap als je de buffer hebt gemist, ongeacht met hoeveel punten je de buffer hebt gemist). In het nieuwe handicapsysteem maakt het wel uit, omdat een 'slechte' score toch tot je beste 8 scores kan behoren.

Luister nu naar de podcast van GOLF.NL over het nieuwe Wereld Handicap Systeem:

Kijk voor meer informatie over het Wereld Handicap Systeem op golf.nl/whs
Lees meer over
Handicap