Golfsport

Hoe snel stijgt mijn handicap in het nieuwe systeem?

In het nieuwe handicapsysteem zitten mechanismen die ervoor zorgen dat een handicap niet te snel stijgt na een aantal slechtere scores. Op deze pagina leggen we uit hoe de 'soft cap' en 'hard cap' werken.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

In 2021 wordt in Nederland het World Handicap System (WHS) ingevoerd, en in het nieuwe handicapsysteem zitten elementen die ervoor zorgen dat je een handicap hebt die past bij je spelniveau. Iedere speler is wel eens uit vorm en heeft wel eens een slechte dag. Vorm is iets tijdelijks en daarom wordt er bij de nieuwe handicapberekening (vanaf 2021) niet alleen gekeken naar je recente beste scores, maar ook naar je laagste handicap in het afgelopen jaar. Deze laagste handicap van het afgelopen jaar noemen we de 'low handicap index' en wordt gebruikt voor het bepalen van de 'soft cap' en 'hard cap'. Deze twee mechanismen van het WHS zorgen ervoor dat de handicap van een speler na enkele slechte ronden niet zo maar extreem veel hoger wordt. 

Soft cap

De soft cap is het punt waarna de snelheid van de stijging van je handicap afneemt (de rem). Een verhoging van je handicap met meer dan drie punten wordt afgeremd. Als de nieuw berekende handicap meer dan drie punten hoger is dan de laagste handicap, dan wordt het aantal punten boven de drie gehalveerd (dus toegepast met vijftig procent). Bijvoorbeeld: bij een verhoging van 4 punten hoger dan de laagste handicap, wordt de verhoging teruggebracht naar 3,5 punten.

Hard cap

Als de soft cap niet voldoende in werking treedt om de stijging af te remmen komt de hard cap in actie. Deze grens houdt in dat je handicap  nooit meer dan vijf punten hoger kan worden dan je laagste handicap in de afgelopen twaalf maanden. 

Bekijk hieronder een video waarin 'soft cap' en 'hard cap' worden uitgelegd.

'Duikboten'

De soft cap kan je het beste beschouwen als een rem terwijl de hard cap echt een harde grens is. De beide caps zorgen ervoor dat de handicap van een speler bij een tijdelijk verlies aan vorm niet zo maar extreem veel hoger wordt. Ze voorkomen daarnaast extreme vormen van handicap-manipulatie door 'duikboten' (jargon voor een speler die zijn handicap express hoog houdt om zo wedstrijden en weddenschappen te winnen). Maar indien nodig, bijvoorbeeld in het geval van een blessure, kan de handicapcommissie een handicap hoger zetten dan de handicap die wordt bepaald door de hard cap.

Klik hier voor een Engelstalige poster met uitleg over de soft en hard cap.

Kijk voor meer informatie over het World Handicap System op golf.nl/whs
Lees meer over
Handicap