De handicap van golfers is sinds 2021 immers gebaseerd op het gemiddelde van de beste 8 scores, als deze minimaal 20 scores heeft ingeleverd. Een kwart van de Nederlandse golfers levert geregeld een qualifying score in en heeft intussen een betrouwbare WHS-handicap. Sommigen spelen nooit of zelden qualifying, de handicap van deze spelers is dus niet erg actueel. Daarnaast zijn er spelers - de groep is niet groot maar ze zijn er op elke club - die hun handicap kunstmatig manipuleren. Ze houden hun handicap laag of hoog.
Spelers die hun handicap kunstmatig hoog houden (‘duikboten’), doen dat omdat ze dan meer kans maken om in wedstrijden prijzen te winnen. Spelers die hun handicap kunstmatig laag houden, hebben verschillende motieven.
Sommigen doen het uit ijdelheid (in Britse landen worden ze ‘vanity handicappers’ genoemd): een lage handicap geeft immers een bepaalde status. Maar de meesten hebben een ander motief. Ze houden hun handicap kunstmatig laag, omdat ze dan meer kans hebben om deel te nemen aan NGF-wedstrijden of clubwedstrijden of omdat ze dan in een competitieteam kunnen komen. Een ander motief voor een kunstmatige lage handicap is om te kunnen spelen op bepaalde banen waar een handicaplimiet geldt.
Golfers met een kunstmatig lage handicap maken meer kans om geselecteerd te worden voor een competitieteam
Voor spelers met een kunstmatig lage handicap geldt dat hun dagresultaat regelmatig veel slechter is dan hun handicap. Maar door alleen goede qualifying-kaarten (met scores beter dan de handicap) in te leveren, slaagt deze groep spelers erin om een kunstmatig lagere handicap te hebben dan hun werkelijke speelsterkte.
Is het erg dat sommige spelers alleen goede q-scores inleveren? Ja, want het is niet eerlijk tegenover andere golfers. Het kan betekenen dat deze golfers in NGF-wedstrijden of clubwedstrijden de plaats innemen van spelers met een betrouwbare handicap. Golfers met een kunstmatig lage handicap maken ook meer kans om geselecteerd te worden voor een competitieteam, tenzij de technische commissie – en dat is aan te bevelen - andere selectiecriteria dan de handicap handhaaft. De competitiecommissie kan het beste kijken naar scores in clubwedstrijden en prestaties in competities in de afgelopen jaren.
Hoe moet het wel? Een speler die een qualifying-ronde wil gaan spelen, moet zich vooraf registeren of op de eerste tee kenbaar maken dat hij/zij een qualifying ronde wil spelen. Dit zorgt ervoor dat een speler niet achteraf kan bepalen of de ronde qualifying was of niet.
Dit artikel is geschreven door Team Handicap & Regels van de NGF. Heb je vragen of opmerkingen? Mail naar robert.hage@ngf.nl. |