Nieuws

'Mag je bij een 18 holes matchplaywedstrijd met handicapverrekening na afloop een qualifying kaart invoeren?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering gaat het over grond in bewerking (GUR), een robotmaaier die over ballen heenrijdt en een qualifying ronde invoeren terwijl je matchplay speelde.
Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images

Desiree: "Wij hebben gebieden in de baan die begraasd wordt door schapen en als grond in bewerking zijn gemarkeerd. Als mijn bal na mijn afslag in dit gebied is gegaan, wat moet ik dan doen?

a. Als ik mijn bal zie liggen in de GUR vlak naast de omheining, tevens markering van de GUR.
b. Als ik mijn bal niet zie liggen, maar mijn medespeler en ik er zeker van zijn dat de bal in dit gebied terecht is gekomen?"

Als je de bal hebt gevonden dan zijn er twee opties. Als het schapengebied tevens een verboden speelzone is (wat meestal het geval is), dan moet je het schapengebied zonder straf ontwijken volgens Regel 16.1f. Als de GUR geen verboden speelzone is, dan mag je de GUR zonder straf ontwijken volgens Regel 16.1b. In beide gevallen bepaal je het dichtstbijzijnde punt zonder enige belemmering en vanaf dat punt drop je een bal binnen één clublengte, niet dichter bij de hole.

Als de bal niet is gevonden maar het bekend of praktisch zeker is dat de bal verloren is in de GUR, dan mag je de GUR zonder straf ontwijken volgens Regel 16.1e, door een bal te droppen binnen 1 clublengte vanaf het punt waar de bal het laatst de grens van de GUR heeft gekruist, niet dichter bij de hole.

Niels: "Ik heb een vraag inzake een nieuw in te stellen Plaatselijke Regel op mijn club. Het betreft hoe om te gaan met een onbemande fairwaymaaier ter grootte van een tractor. Deze is sinds vorige week in gebruik en maait de fairways via een GPS. Hij stopt voor mensen, maar niet voor ballen.

Ballen die op zijn pad liggen worden meegenomen. Het wordt aangeraden om de bal op te nemen, maar niet te markeren omdat de markering vernietigd wordt of de messen beschadigd. We hebben het voorstel om de robotmaaier als een invloed van buitenaf aan te merken. Mag dit of is er een betere regel om te volgen?"

Een robotmaaier is een invloed van buitenaf, maar het kan ook een vast obstakel zijn.

(1) Staat de maaier stil en is die niet te verplaatsen, dan is het een vast obstakel. Een bal kan in, op, onder of tegen de stilstaande maaier tot stilstand komen. Ontwijken mag dan zonder straf volgens Regel 16.1b of e.
(2) Rijdt de maaier, dan is het een invloed van buitenaf. Als de stilliggende bal door de rijdende maaier wordt meegenomen (verplaatst), dan moet de bal worden teruggeplaatst (Regel 9.6). Als de oorspronkelijke plek niet bekend is, dan moet die bij benadering worden vastgesteld. Als de bal nog niet heeft stilgelegen, maar tot stilstand komt op de rijdende robotmaaier, dan moet de bal worden gedropt volgens Regel 11.1b(1).
(3) Wordt de bal na een slag van richting veranderd door de robotmaaier, dan moet de bal in de regel worden gespeeld zoals die ligt (Regel 11.1a).

Joop: "Mag je bij een 18 holes matchplaywedstrijd met handicapverrekening na de wedstrijd een qualifying kaart invoeren?"

In matchplay is het aantal slagen per hole niet relevant, maar slechts het winnen van de hole. Dat maakt het dat er andere keuzes zullen worden gemaakt dan in strokeplay, waar het doel is om met zo min mogelijk slagen een ronde te spelen. Bij strokeplay en matchplay gelden bovendien heel andere regels, waardoor het haast onmogelijk is om een matchplaywedstrijd te spelen, terwijl je tegelijkertijd voldoet aan de regels voor strokeplay. Het is om deze redenen dat deze spelvormen niet gecombineerd kunnen worden en een matchplay ronde niet als strokeplay qualifying ronde mag worden geregistreerd.

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Trudy Jonkman (Regel- en Handicapcommissie van de NGF) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap).

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels