Nieuws

'Waar moet ik droppen als ik op een par 3 over de green heb geslagen en mijn bal onvindbaar is?'

In de rubriek 'Stel je regelvraag' geven we antwoord op vragen over de golfregels en het handicapsysteem. In deze aflevering 'ready golf', het per ongeluk schoppen van je bal en veranderen van bal bij het plaatsen. 
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Heidy: "Waar moet je de bal droppen als op een par 3 de bal na de afslag over de green verdwijnt en daar in hoog gras/struik terechtkomt en niet meer te vinden is? Plaatselijke Regels zegt dat je met twee strafslagen een bal mag droppen als de bal verloren of buiten de baan is. Maar waar drop je die bal?"

Als Model Plaatselijke Regel E-5 van toepassing is, dan mag de bal (met bijtelling van 2 strafslagen) worden gedropt in een dropzone die wordt bepaald door twee referentiepunten.

Referentiepunt A: De plek waar de bal vermoedelijk ligt als hij verloren is, of het punt waar de bal het laatst de grens van de baan heeft gekruist als hij buiten de baan ligt.
Referentiepunt B: Het punt in het algemene gebied dat gemaaid is op fairway-hoogte of lager, dat het dichtst bij referentiepunt A is, maar niet dichter bij de hole. 

regelvragen

De buitenste grenzen van de dropzone worden bepaald door twee denkbeeldige rechte lijnen vanaf de hole door de beide referentiepunten, plus twee clublengten aan de buitenzijde van die denkbeeldige lijnen. Je mag de bal overal binnen deze dropzone droppen, maar:
niet dichter bij de hole dan referentiepunt (A); en 
alleen in het algemene gebied.

Deze Plaatselijke Regel mag niet worden gebruikt als de bal verloren is in een hindernis of als je een provisionele bal hebt gespeeld die niet is verloren of buiten de baan is.

Roel: "Momenteel hebben wij de winterregel waarbij je een bal op de fairway mag oppakken, schoonmaken en plaatsen binnen een kaartlengte (ongeveer 15 centimeter). Mag ik op zo’n moment ook van bal veranderen? Als ik het goed heb mag je immers tijdens het spelen van een hole van bal veranderen als de situatie reglementair opnemen en schoonmaken toestaat."

Als de Plaatselijke Regel voor 'plaatsen' van toepassing is, mag je de oorspronkelijk bal of een andere bal plaatsen binnen de aangegeven grenzen (kaartlengte of 15 cm). Als het goed is staat dat ook in de Plaatselijke Regel, omdat daar staat 'een bal', in plaats van 'de bal'. Het is niet juist dat je altijd je bal mag vervangen als je deze mag opnemen en schoonmaken. Dat mag wel altijd als je een ontwijkprocedure toepast volgens de Regels (Regel 6.3b(1), die gaat over het vervangen van de bal). 

Hans: "Ik speel met vrienden regelmatig een ronde van 18 holes. Iedere keer is er bij ons een discussie wie als eerste van de eerste tee moet afslaan. Het is me bekend dat de speler met de minste slagen op de voorgaande hole de eer krijgt voor de daaropvolgende, ofschoon dit in het teken van de doorloopsnelheid zeker geen must moet zijn. Bij ons krijgt de speler met de laagste handicap 'gedwongen' de eer, maar wat zeggen de regels?"

Regel 6.4b zegt hierover dat de volgorde van spelen op de eerste tee buiten een wedstrijd wordt bepaald door onderlinge afspraak of door loting. Tegenwoordig spelen we bij strokeplay ready golf, dus degene die als eerste klaar is om af te slaan mag afslaan om de speelsnelheid te bevorderen.

Karina: "Er was een discussie over de regel 'bal bewogen'. Bij het afslaan komen er drie ballen op ongeveer dezelfde hoogte te liggen. Nadat 2 ballen zijn geïdentificeerd loop ik naar mijn golftas die bij de 3de bal staat. De bal ligt tussen mij en de golftas. Tijdens het praten en lopen trap ik per ongeluk tegen mijn bal, die verrolt. Dit is in principe 1 strafslag. Volgens mijn medespelers valt dit echter onder bewegen tijdens zoeken. De bal was zichtbaar. Hoe zit dat precies?"

Als een bal per ongeluk wordt bewogen bij een poging de bal te vinden of te identificeren, moet de bal worden teruggeplaatst zonder straf. Maar in deze situatie is er geen sprake van zoeken naar de bal of een poging de bal te identificeren (Regel 7.4). De bal is bewogen door de speler en deze krijgt hiervoor een strafslag. De speler moet de bal terugplaatsen op de oorspronkelijke plaats (Regel 9.4b). 

In deze aflevering zijn de vragen beantwoord door Walter Haandrikman (voorzitter van de Regel- en Handicapcommissie van de NGF), Trudy Jonkman (Regel- en Handicapcommissie van de NGF) en Robert Hage (NGF Regels en Handicap).

Heb je ook een regelvraag?

GOLF.NL beantwoordt jouw regelvragen. Heb je een vraag? Stuur een mail naar regelvraag@golf.nl of een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram). Stuur als het kan ook een foto mee van de regelsituatie!
Lees meer over
Golfregels