Golfsport

Hoe snel daalt mijn handicap na een heel goede ronde?

In het nieuwe handicapsysteem daalt een handicap sneller als je een heel goede ronde speelt. Op deze pagina leggen we uit wat er gebeurt met een WHS-handicap bij een exceptioneel goede score.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Iedereen verkeert weleens in topvorm, met misschien een heel goede score (ook wel dagresultaat genoemd) tot gevolg. Denk aan jeugdspelers of beginners, die in een korte periode heel snel beter worden.

Om hier rekening mee te houden zit er in het Wereld Handicap Systeem een mechanisme waarmee de handicap bij een zeer lage score extra wordt verlaagd. 

Als een speler een extreem goede score inlevert spreken we van een exceptional score. Hier is sprake van als het dagresultaat minimaal zeven slagen beter is dan je handicap.

Als je de exceptionele score inlevert worden de 20 laatste dagresultaten automatisch met 1 punt (-1) verlaagd. Als je score zelfs tien of meer slagen beter is dan worden de laatste 20 dagresultaten (inclusief de exceptionele score) met 2 punten (-2) verlaagd.

Als je minder dan 20 dagresultaten hebt, wordt de aanpassing gedaan op alle scores die wel in de handicapgeschiedenis zitten. 

Bekijk hieronder een video waarin 'exceptional score' wordt uitgelegd.

Kijk voor meer informatie over het Wereld Handicap Systeem op golf.nl/whs. Heb je vragen over je handicap? Neem contact op met d handicapcommissie van je club.
Lees meer over
Handicap