De Nederlanders en Schotten claimen beiden de grondleggers te zijn van het huidige golf. De waarheid blijft in het midden. De eerste 'veilige' vermelding van golfende vrouwen is te vinden op Bruntsfield Links in 1738. Vrouwengolfverenigingen werden pas in het laatste kwart van de 19de eeuw opgericht. Toen kwam er een explosie van belangstelling voor damesgolf en golfclubs. Voor die tijd werd er alleen gegolft door vrouwen op pitch- & puttbanen omdat de swing van vrouwen niet boven de schouders uit mocht komen. Het gevaar dat de rok of jurk omhoog zou waaien lag immers op de loer.
Voor een rieten mand en zijden sjaal kwam je als vrouw je bed uit
Andere bronnen melden dat Mary Queen of Scots de eerste vrouw was die golf speelde van 1542 tot 1567, in Schotland. In die periode werd de beroemde golfbaan St Andrews Links (zie foto boven) aangelegd. Het eerste geregistreerde golftoernooi voor vrouwen vond echter pas plaats op 9 januari 1811. Het evenement werd georganiseerd door de Musselburgh Golf Club op hun achttien holes pitch- & puttbaan voor de lokale vissersvrouwen van Musselburgh en Fisherrow, een naburige stad. De prijs voor de winnaar was een rieten mand en een zijden sjaal, waarbij de nummer twee zijden zakdoeken uit Barcelona kreeg. Nou, daar kwam je dus als vrouw je bed voor uit in die tijd. De oudste nog bestaande Ladies Course werd in 1867 in North Berwick aangelegd. De Ladies Club werd twintig jaar later opgericht en tot 1935 waren de dames zelf verantwoordelijk voor de verhuur van hun baan en hadden ze hun eigen greenkeeping-personeel in dienst.
Wat veel mensen zouden denken, omdat de dames nou eenmaal pas later gingen golfen dan heren, is dat er ook een handicapsysteem was voor heren en pas later een voor dames, maar dit klopt niet. Het (oude) handicapsysteem is initieel zelfs bedàcht door een vrouw. Golf begon als een elitaire en door mannen gedomineerde sport. Tegen de eeuwwisseling (1899 op 1900 voor de duidelijkheid) ontstond een groeiende acceptatie van vrouwen in golf. In 1893 werd de Ladies Golf Union opgericht en Issette Pearson Miller (zie foto onder) bedacht het allereerste golfhandicapsysteem in 1896. Het werd eerst bekritiseerd door mannen, maar later omarmd. Vanaf toen konden golfers van alle niveaus met elkaar in competitie, ongeacht man of vrouw. Uiteraard hebben er in de tussentijd veel mutaties plaatsgevonden. Zo ook de laatste mutatie naar het Wereld Handicap Systeem in 2021 (WHS). Toch een leuk weetje dat uitgerekend een vrouw in die tijd zo intelligent en vooruitstrevend was om het systeem te bedenken en mannen te overtuigen van de werking ervan.
Kies de tee die bij je past
Tegenwoordig bestaan er nog handicaptabellen waar een onderscheid is voor dames en heren, omdat de moeilijkheidsgraad van de baan verschilt voor een man of vrouw. Deze tabellen zijn gebaseerd op eindeloos veel berekeningen; een vrouw slaat gemiddeld minder ver dan een man (er zijn uitzonderingen die ver bovengemiddeld slaan natuurlijk). Of deze verschillen in tabellen worden afgeschaft is nog niet ter sprake. Maar iedere golfer mag natuurlijk de voor hem of haar meest geschikte tee uitkiezen. Er bestaan immers geen dames- en herentees meer, maar de tees hebben een kleur. (Wie nog herentee of damestee zegt, is af!) Iedere kleur vertegenwoordigt een gemiddelde afstand, dus kies de tee die bij je past!
Bronnen: Scottish Golf History, R&A Golf